23 Νοε 2010

Mushroom soup - μανιταρόσουπα



When life gives you wild mushrooms you make mushroom soup. Winnie’s mother brought us from Poland a bag of wild mushrooms.. and he made me promise that I will use some of them for his favorite soup. So here is the recipe i made :

250 g fresh mushrooms (button, Portobello), 50 grams dried mixed wild mushrooms, 3 tbsp finely chopped onion, 2 cloves garlic, 2 leeks chopped white part only, 1 potato into cubes, 1 cup white wine, 1 lt chicken broth, 2 tbsp chopped dill, 1 tbsp lemon juice, corn flour, Salt, Pepper, Olive Oil


Soak dried mushrooms in a cup of lukewarm water for at least 1 hour to soften. In saucepan saute in 4 tablespoons olive oil the onion, garlic, leeks and fresh mushrooms. After a little add the dried mushrooms (which are straining, chop them and kept the water) and the wine. After 3 minutes add the potatoes , the broth, the water from the dried mushrooms , salt and pepper and cook over medium heat for 30 minutes. Meanwhile, mix the milk with corn flour and lemon juice and after 30 minutes pass pour the mixture into the soup and let it boil. Served in dishes with Parmesan cheese and chopped dill. It's a dream I tell you!

 
Η μαμά του Γουίνη μας εφερε από την Πολωνία μια σακούλα με άγρια μανιτάρια. Γι’ αυτό και αποφάσισα να του φτιάξω μια από τις αγαπημένες του σούπες : μανιταροσουπα από μια συνταγή που βρήκα στο τελευταίο τεύχος του gourmet και πολύ μου άρεσε!





250 γρ φρέσκα μανιτάρια (κουμπιά , πορτομπελο)
50 γρ ανάμεικτα άγρια αποξηραμένα μανιτάρια
3 κ.σ ψιλοκομμένο κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
2 πράσα ψιλοκομμένα μόνο τα άσπρο μέρος
1 πατάτα σε κυβάκια
1 ποτηράκι κρασί λευκό
1 lt ζωμός κοτόπουλου
2 κ.σ. άνηθος ψιλοκομμένος
2 κ.σ. χυμός λεμονιού
1 κ.σ. κόρν φλαουρ
Ελαιόλαδο
Αλάτι πιπέρι



Μουσκεύουμε τα αποξηραμένα μανιτάρια σε ένα φλιτζάνι χλιαρό νερό για τουλάχιστον 1 ώρα ώστε να μαλακώσουν. Σε κατσαρόλα σοτάρουμε σε 4 κουταλιές ελαιόλαδο το κρεμμύδι, σκόρδο ,πράσα και μανιτάρια φρέσκα. Αφου μαλακώσουν λίγο τα λαχανικά ρίχνουμε τα αποξηραμένα μανιτάρια (τα οποία τα στραγγίσαμε , τα ψιλοκόψαμε και κρατήσαμε το νερό τους) και το κρασί. Μετά από 3 λεπτά ρίχνουμε την πατάτα τον ζωμό, το νερό απο τα αποξηραμένα, αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά για 30 λεπτά. Εντωμεταξύ ανακατεύουμε το γάλα με το κορν φλαουρ και τον χυμό λεμονιού και μετά τα 30 λεπτά ρίχνω το μείγμα στη σούπα και αφήνω να πάρει μια βράση. Σερβίρω στα πιάτα με παρμεζάνα και ψιλοκομμένο άνηθο. Είναι όνειρο σας λέω!

4 σχόλια:

  1. Loipon...δεν εχω μαγειρεψει ποτε μανιταροσουπα,ενω λατρευω τις σουπες και τα μανιταρια.
    Ηρθε η ωρα να τα συνδιασω σε ενα πιατο..χιχιχι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ναι μαρεσε πολυ αυτη ειδικα γιατι εχω δοκιμασει και αλλες συνταγες μανιταροσουπας. θα την ξανακανω σιγουρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η μανιταρόσουπα είναι από τις αγαπημένες μου σούπες! Τι τυχερή είσαι που έχεις άγρια μανιτάρια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ναι οντως στην αθηνα δεν βρισκουμε συχνα. στα γρεβενα σε μια εκδρομη προπερσυ ειχα παρει αρκετα ειδη επισης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή