3 Οκτ 2010

Pumpkin nioki - νιόκι από κολοκύθα!




Long time ago, before I even created this blog my mother gave me a pasta machine. It ‘s this thing that helps you cut the pasta and create tagliatelle or ravioli. At That time I got so enthusiastic that I was spending almost every afternoon doing my home made pasta… till I fed up but I always had in my mind to try it again. Fresh homemade pasta! Honestly the taste is far better but it needs time … today I woke up and with the idea make nioki! I 've never made nioki again and it is a plate I like a lot. You can have it as first plate in a dinner or even alone. Then I found a recipe of pumpkin nioki! Very enthusiastic! Different plate. And since I bought a pumpkin the other day for my soups I thought to give it a try!

Here is the recipe:

1 kilo pumpkin
60 gr ricotta
250 gr Parmesan
1 egg
Nutmeg
1 spoon of toasted bread
Salt



Cut the pumpkin in small pieces put it in the oven in 200oC for about 30 minutes. After is ready put in a bowl with ricotta , Parmesan egg , nutmeg and toasted bread. Add some salt and knead it until it becomes a dough. By this time the mixture is ready to be cut. Spread some flour in a surface and scroll the mixture in order to become a cylinder and start cut small pieces. Boil them in a very hot water with salt until they come on the surface of the water. I keep the recipe simple as I didn’t made any sauce but just some butter with a small piece of garlic and 3 or 4 leaves of basil. The Italian do this recipe with sage but unfortunately I hate sage so I use basil.

κειμενο στα ελληνικά



Πριν λίγο καιρό η μαμά μου ,μου είχε χαρίσει μια μηχανή ζυμαρικών. Τότε ενθουσιάστηκα τόσο πολύ με το καινούργιο μου δώρο που σχεδόν μέρα παρά μέρα αφιέρωνα όλο το απόγευμα μου για να φτιάχνω φρέσκια παστα.. πρεπει να ανεβάσω τις συνταγές κάποια στιγμή γιατί πραγματικά ήταν πετυχημένες και δεν συγκρίνεται η γεύση! Όμως η αλήθεια είναι ότι ήταν πολύ κουραστικό και χρονοβόρο οπότε σύντομα το εγκατέλειψα. Σήμερα σηκώθηκα με έντονη όρεξη για νιόκι όμως. Νιόκι δεν είχα ξαναφτιάξει ποτέ αν και είναι ένα από τα αγαπημένα μου πιάτα, το οποίο σερβίρετε σαν πρώτο πιάτο σε ένα τραπέζι αλλά και μόνο του «κάθετε» αν γίνει λίγο πιο περιποιημένο. Τις προάλλες αγόρασα κολοκύθα για να ξεκινήσω τις χειμωνιάτικες σουπίτσες μου και έτσι σκέφτηκα να φτιάξω μια συνταγή για νιόκι από κολοκύθα που είχα βρει σε ένα βιβλίο με ιταλικές συνταγές ζυμαρικών. Σας την παραθέτω λοιπόν:

1 κιλό κολοκύθα
60 γρ ρικότα
250 γρ παρμεζάνα
1 αυγό
Φρυγανιά τριμμένη
Αλάτι



Κόβουμε την κολοκύθα σε κύβους την τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο και την ψήνουμε στον φούρνο στους 200 βαθμούς για 30 περίπου λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει. Στην συνέχεια την αφήνουμε να κρυώνει ώστε να μπορέσουμε να την δουλέψουμε και την βάζουμε σε μπολ μαζί με τα υπόλοιπα υλικά. Ξεκινάμε το ζύμωμα μέχρι να γίνει μια συμπαγής ζύμη. Αλευρώνουμε την επιφάνεια εργασίας μας και ρολάρουμε εκεί την ζύμη ώστε να γίνει λωρίδες διαμέτρου 7 εκ και αρχίζουμε να κόβουμε από αυτές τις λωρίδες κομματάκια 2 εκ το καθένα. Το χαρακτηριστικό σχέδιο το κάνουνε ή με ειδικό μηχάνημα ή με το πιρούνι αλλά εμένα δεν μπορώ να πω ότι μου πέτυχε πολύ. Στη συνέχεια τα ρίχνουμε σε αλατισμένο νερό που βράζει και τα βγάζουμε όταν αρχίσουν να ανεβαίνουν στην επιφάνεια. Εγώ ήθελα να κρατήσω την γεύση απλή οπότε απλά έκαψα λίγο βούτυρο με 1 σκελίδα σκόρδο και 3 με 4 φύλλα βασιλικού. Συνήθως οι Ιταλοί χρησιμοποιούν φασκόμηλο αλλά εγώ είμαι αλλεργική οπότε πάντα το αντικαθιστώ με τον βασιλικό που λατρεύω!

2 σχόλια:

  1. geia sou summathitria me ta oraia sou!!! Kaname mazi seminario (ksereis esu) Ti uperoxes suntages einai aftes?!?! filakia apo Halkida! Marilena.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. οι ιταλοί δεν χρησιμοποιούν φασκόμηλο αλλά salvia, που είναι ένα συγγενές του φασκόμηλου φυτό, αλλά με διαφορετική υφή κ χρώμα των φύλλων, και κάπως διαφορετική γεύση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή