21 Ιουν 2010

Like a tart tatin with apricot



113 γρ ανάλατο βούτυρο
½ κούπα ζάχαρη
2 κ.γ. ζάχαρη καστανή
¾ κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
¼ κούπας αμυγδαλόσκονη
1κγ. Βανίλια
Ξύσμα από 1 λεμόνι
1/3 κ.γ. baking powder
4 5 βερίκοκα
¼ κούπας βουτυρόγαλα
2 αυγά



Εύκολη ταρτούλα που γίνεται και με άλλα φρούτα ειδικά αυτής της εποχής (νεκταρίνια, ροδάκινα). Δεν ξέρω για εσάς αλλά εγώ μέχρι πρότινος είχα απορία τι ήταν αυτό το βουτυρόγαλα και πως μπορώ να το βρω. Ε λοιπόν το έφτιαξα γρήγορα και εύκολα και μάλιστα χρησιμοποίησα το σπιτικό βούτυρο που έφτιαξα για αυτήν την συνταγή. Πως το φτιάχνετε? Εύκολα: χτυπάτε ένα κουτάκι κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά για λίγη ώρα στο μίξερ σε μεγάλη ταχύτητα και σύντομα θα δείτε να διαχωρίζεται σε υγρό μέρος και σε κάπως πιο συμπαγές. Το υγρό μέρος είναι το λεγόμενο βουτυρόγαλα ενώ αυτό που γίνεται συμπαγές είναι ωραιότατο σπιτικό βούτυρο.



Χτυπάω λοιπόν το βούτυρο μαζί με τις ζάχαρες στο μίξερ μέχρι να αφρατέψουν και στη συνέχεια ρίχνω ένα ένα τα αυγά. Προσθέτω το ξύσμα λεμονιού και την βανίλια και αφού γίνουν μείγμα ρίχνω το αλεύρι με το baking και το αμύγδαλο και το βουτυρόγαλα. Ανακατεύω για λίγη ώρα και σιγουρεύομαι ότι έχουν ανακατευτεί όλα τα υλικά, αν όχι βοηθάω με μια σπάτουλα.
Προθερμαίνω τον φούρνο στους 180 βαθμούς και βουτυρώνω μικρές ταρτιέρες. Τοποθετώ στη μέση ένα μισό βερίκοκο καλά βουτυρωμένο και πασπαλισμένο σε ζάχαρη καστανή με το μέσα μέρος του να κοιτάει προς τα πάνω. Γεμίζω με λίγο μείγμα και συνεχίζω με όλες τις ταρτούλες. Αυτή η ποσότητα εμένα μου έφτασε για 6 ταρτιερούλες. Ψήνω στον φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
Είναι νόστιμο και ελαφρύ γλυκάκι που συνοδεύει άνετα ένα παγωμένο ice tea τώρα το καλοκαίρι. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου