12 Μαρ 2011

Barley-shaped pasta with basil and lemon – Κριθαρότο με βασιλικό και λεμόνι

Delicious, here are the ingredients:

80 ml olive oil
1 onion
1 garlic clove
280 gr Barley-shaped pasta
200 ml white wine
1 lt vegetable broth
Some basil leaves
Zest and juice from a lemon
100 gr parmesan
Salt and pepper


Cook half of the oil in a pan adding the onion and the garlic glove in a low heat. Cook for 2 minutes and then add the barley pasta and leave for other 2 minutes. Add the wine and leave it for other 3 minutes until the alcohol fades. Start adding the broth in doses exactly like risotto. When the food is ready remove it from the fire and add the juice and the lemon zest, the basil the remaining olive oil and the parmesan. Add salt and pepper and dinner is ready! I accompanied it with a green salad with white cheese balsamic and sesame.

Τα Σάββατα συνήθως τρέχουμε σε δουλειές εκτός σπιτιού γι'αυτο πάντα μαγειρεύω κάτι πρόχειρο σχετικά. Την ώρα που γυρνάμε είμαστε και οι δυο πολύ πεινασμένοι και δεν αντέχουμε για μαγειρικές υπερπαραγωγές. Παρολ'αυτα πάντα θέλω το τραπέζι μας να με εμπνέει και σήμερα ανακάλυψα μια συνταγή πραγματικά πολύ νόστιμη!
Κριθαρότο με βασιλικό και λεμόνι

Θα χρειαστείτε

80 ml ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδου ψιλοκομμένη
280 γρ κριθαράκι
200 ml λευκό κρασί
1 lt ζωμός λαχανικών
Λίγο βασιλικό ψιλοκομμένο
Χυμός και ξύσμα από ένα λεμόνι ακέρωτο βιολογικό
100 γρ τριμμένη παρμεζάνα
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Σε ρηχή κατσαρόλα σοτάρω στο μισό ελαιόλαδο το κρεμμύδι με το σκόρδο για 2 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτω το κριθαράκι και ανακατεύω για άλλα 2 λεπτά. Σβήνω με το κρασί όπου το αφήνω μέχρι να απορροφηθεί το αλκοόλ για 3 λεπτά ακόμα. Αρχίζω να προσθέτω τον ζωμό λίγο λίγο σε δόσεις όπως ακριβώς μαγειρεύουμε το ριζότο. Όταν είναι έτοιμο αποσύρω από την φωτιά και προσθέτω τον βασιλικό , το χυμό και το ξύσμα του λεμονιού και το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Ρίχνω και την παρμεζάνα και ανακατεύω καλά και ελάχιστο αλάτι αλλά μπόλικο πιπέρι. Έτοιμο για σερβίρισμα. Πρόσθεσα από πάνω 2 - 3 σταγόνες λάδι τρούφας. Το συνοδέψαμε με πράσινη σαλάτα με ανθότυρο, μπαλσάμικο και σουσάμι που είχαμε πάρει από την Βιρμανία.. σας είχα πει ότι η Βιρμανία φημίζεται για το σουσάμι της? 

4 σχόλια:

  1. Το ζήλεψα το φαγητό σου!!
    Καλό Σ/Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @Ξανθη
    καλο Σκ! ειναι ευκολο να το δοκιμασεισ. εγω σκεφτομαι σε κανα τραπεζι να το δοκιμασω καμια φορα σαν συνοδευτικο αντι για ριζότο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολυ αρωματικο, πολυ ωραιο! Και οι φωτογραφιες τελειες οπος παντα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ λαχταριστό το φαγάκι σου! Όλα τα υλικά είναι τα αγαπημένα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή