28 Σεπ 2016

Carrot and ginger soup with crouton from carob and flax seed flour bread - Καροτόσουπα με τζίντζερ με κρουτόν από ψωμί με χαρουπάλευρο και αλεύρι λιναρόσπορου


Λόγω της ζέστης του καλοκαιριού στερούμαι για αρκετούς μήνες το αγαπημένο μου πιάτο: τις σούπες! Φθινόπωρο όμως χωρίς σούπα δεν γίνεται και ας μην έχει κρυώσει ο καιρός ακόμα. Τα λαχανικά της εποχής είναι ότι πρέπει: κολοκύθες μήλα καρότα, όλα πανέτοιμα να συνδυαστούν σε γευστικότατες βελουτέ σούπες και να «στολίσουν» έτσι καθημερινά βράδια.  Εντωμεταξύ είχα φτιάξει ψωμί από χαρούπι και μου φάνηκε ωραία ιδέα και γευστικά και αισθητικά να συνδυάσω την σούπα με καρότα που ήθελα να κάνω με κρουτόν από το ψωμί μας. Και ιδού το αποτέλεσμα!!!
 
 
Για την καροτόσουπα με τζίντζερ και σέλερυ
 
5 καρότα
1κ.γλ. σπόρους μάραθου
3 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκ.σκόρδο λιωμένη
2 κλωνάρια σέλερυ
1 κομμάτι 3 εκ. φρέσκο τζίντζερ
3 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
1 λίτρο νερό.
 
για το ελαιόλαδο σχοινόπρασσου
 
1 ματσάκι σχοινόπρασσου
λίγο ελαιόλαδο
 
για τα κρουτόν από χαρουπάλευρο
 
2-3 φέτες ψωμί από χαρούπι (βλέπε προηγούμενο ποστ)
φρέσκο θυμάρι
φρέσκια μαντζουράνα
1 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι πιπέρι

 
Βάζουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ρίχνουμε τους σπόρους μάραθου. Ανακατεύουμε για 1 λεπτό και προσθέτουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο για άλλο 1 λεπτό ανακατεύοντας μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι. προσθέτουμε τα υπόλοιπα λαχανικά (καρότο, σέλερυ, τζίντζερ και το θυμάρι) και σκεπάζουμε με το νερό. Μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.  Αλατοπιπερώνουμε ,αποσύρουμε από την φωτιά και πολτοποιούμε καλά την σούπα.
παράλληλα χτυπάμε το σχοινόπρασσο με το ελαιόλαδο στο μπλέντερ και έτσι έχουμε το ελαιόλαδο σχοινόπρασσου.
Για τα κρουτόν κόβουμε το ψωμί σε κύβους, το βάζουμε σε ενα μπολ, ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το θυμάρι , την μντζουράνα , αλάτι κι πιπέρι και ανακατευουμε καλα. βάζουμε ένα τηγάνι σε μεγάλη φωτιά και μόλις κάψει ρίχνουμε τα κρουτόν. τα ψήνουμε για 1-2 λεπτά από κάθε πλευρά και τα αποσύρουμε.
Σερβίρουμε την σούπα με μια κουταλιά ελαιόλαδο σχοινόπρασσου και μερικά κρουτόν στην μέση. 

2 σχόλια:

  1. Η σουπα σου φαινεται νοστιμοτατη... ωραιο to λευκό πιατο ;)

    Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κι εμένα μου αρέσουν οι σούπες.
    Πολύ ωραία η δική σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή