Ο χρόνος περνάει απίστευτα γρήγορα και να 'μαστε στην τελική ευθεία για τα Χριστούγεννα. Τα τραπεζώματα πολλά και οι απαιτήσεις υψηλότερες καθότι θέλουμε να κάνουμε το κάτι διαφορετικό. Ε λοιπόν σας έχω μια ιδέα για ένα φαγητό που μου άρεσε πολύ. Μπορεί να είναι είτε κυρίως, είτε σαν ορεκτικό και είναι ταυτόχρονα εμφανίσιμο και ρουστικ! Πρόκειται για μια κλασσική παλιά γαλλική συνταγή το λάχανο γεμιστό και για να την κάνω ακόμα πιο γιορτινή διάλεξα να την γεμίσω με πολύ καλό κρέας βιολογικό από τους ευβοιότοπους.
Πρόκειται για ένα αγρόκτημα πιστοποιημένης βιολογικής εκτροφής που βρίσκεται στο καταπράσινο ύψωμα της Κηρίνθου, στη Βόρεια Εύβοια, όπου τα ζώα μεγαλώνουν φυσιολογικά με ήπιες μεθόδους, βιολογική σίτιση και προσωπική φροντίδα. Τι καλύτερο για να ταΐσεις με αυτά αγαπημένα σου πρόσωπα?
Δεν χρειάζεται να σας πω εγώ τα πόσα οφέλη έχουν τα βιολογικά έναντι των συμβατικών ζώων που είναι επιβαρημένα με ορμόνες αντιβιοτικά και άθλιες συνθήκες ζωής. Όταν λοιπόν πρόκειται για πιστοποιημένα βιολογικά κρέατα εγώ πάντα τα προτιμώ.
Πίσω στην συνταγή μας την οποία την βρήκα στο βιβλίο της mimi thorisson A KITCHEN IN FRANCE .Μου αρέσουν οι συνταγές που «μυρίζουν» οικογένεια και ζεστασιά και αυτή είναι μια από αυτές..
Θα χρειαστείτε
1 λάχανο Σαβοΐας
Βούτυρο για το ταψί
2 κ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι
2 καρότα
300 γρ μοσχάρι το οποίο είτε το κόβουμε με το μαχαίρι είτε το αλέθουμε σε μεγάλη κλίμακα στην μηχανή του κιμά
300 γρ το εσωτερικό από λουκάνικο πολύ καλής ποιότητας
2 σκ. Σκόρδο
2 -3 κλ. Θυμάρι φρέσκο
1 φύλλο δάφνης
½ κ.γλ. μπαχαρικό all spice
Αλάτι
Φρεσκοαλεσμένο πιπέρι
100 γρ κονσέρβα τομάτες ολόκληρες
1 μεγάλο αυγό
Σε μεγάλη κατσαρόλα ζεματίζουμε ένα ένα τα φύλλα του λάχανου για περίπου 8 λεπτά και τα στραγγίζουμε προσεκτικά ώστε να μην χαλάσουμε το σχήμα τους. Τα αφήνουμε να στεγνώσουν.
Βουτυρώνουμε την φόρμα για Σαρλοτ και απλώνουμε ένα μεγάλο φύλλο με το κοτσάνι να προεξέχει προς τα μέσα. Από πάνω βάζουμε ένα άλλο φύλλο και σιγά σιγά βάζουμε όσα φύλλα χρειαστούν ώστε να έχει σκεπαστεί το κάτω μέρος και τα τοιχώματα της σαρλοτ. Βέβαια προσέχουμε να έχουμε κρατήσει αρκετά για τα ενδιάμεσα στρώματα και για το τελείωμα.
Σε άλλο τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο με τα κρεμμύδια και τα καρότα και τα «γυρνάμε « για 4 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το μοσχάρι, το λουκάνικο, το σκόρδο, το φύλλο δάφνης, αλατοπίπερο και ανακατεύουμε για μερικά λεπτά μέχρι να ροδίσει το κρέας. Ρίχνουμε τις ντομάτες και τον χυμό τους και ανακατεύουμε για περίπου 5 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί όλο το υγρό. Βγάζουμε από την φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180. Μόλις το μείγμα είναι κρύο αφαιρούμε το θυμάρι και το φύλλο δάφνης και ανακατεύουμε πολύ καλά με το αυγό. Βάζουμε ένα στρώμα μείγματος στην σαρλοτ και από πάνω τοποθετούμε φύλλα από το λάχανο. Συνεχίζουμε με άλλο στρώμα κρέατος και ξανά φύλλα λάχανου. Συνεχίζουμε έτσι μέχρι να φτάσουμε στην κορυφή. Σκεπάζουμε με φύλλα από λάχανο και τα διπλώνουμε στις άκρες. Το ψήνουμε για 40 λεπτά. Για να το βγάλουμε τοποθετούμε ένα πιάτο από πάνω και το γυρνάμε. Αν έχει κολλήσει το χτυπάμε λίγο. Και ιδού…απολαύστε!
εντυπωσιακο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή