11 Νοε 2015

Gateau Basque - Το γλυκό των Βάσκων


Είχα βάλει στο μάτι καιρό τώρα αυτήν την συνταγή. Είναι που φαίνεται κάπως άχαρο όταν δεν είναι κομμένο και δεν φαντάζεσαι ότι μπορεί να κρύβει στο εσωτερικό του μια πλούσια κρέμα βανίλιας, βελούδινη και απίστευτα γευστική. Ή ίσως πάλι για τον συνδυασμό των αγαπημένων μου γεύσεων: κρέμα βανίλιας με ρούμι και βουτυράτη ζύμη. Μου δίνει και αυτήν την «ρουστικ» αίσθηση και όχι άδικα γιατί είναι ένα κλασσικό γλυκό για την Γαλλική χώρα των Βάσκων. Οπότε για μένα αποτελεί ιδανικό επιδόρπιο για ένα φθινοπωρινό κυριακάτικο γεύμα. 

 
Η συνταγή είναι από το βιβλίο της Mimi Thorisson a kitchen in France.

Θα χρειαστείτε

Για την κρέμα:
 
475 ml γάλα πλήρες
1 στικ βανίλιας κομμένο κατά μήκος και από μέσα βγάζετε τους σπόρους με μαχαίρι
100 γρ ζάχαρη
50 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 μεγάλο αυγό
2 κρόκους από μεγάλα αυγά
2 κ.σ. ρούμι

Για την ζύμη:
 
200 γρ ζάχαρη
200 γρ ανάλατο βούτυρο
2 μεγάλα αυγά
4 κρόκους από μεγάλα αυγά
400 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ κ.γλ αλάτι
1 κ.γλ. baking powder
1 μεγάλο αυγό
1 πρέζα αλάτι 
 

Σε μέτρια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα και τους σπόρους βανίλιας να πάρουν βράση σε χαμηλή με μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε την ζάχαρη και χτυπάμε για 30’’. Σταδιακά προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας για 2 λεπτά ώστε να μην σβολιάσει. Χαμηλώνουμε την φωτιά και προσθέτουμε το αυγή και τους κρόκους ένα τη φορά ανακατεύοντας συνέχεια. Μόλις το μείγμα αρχίζει να πήζει αποσύρουμε από την φωτιά. Το σκεπάζουμε με μεμβράνη η οποία φροντίζουμε να ακουμπάει κρέμα ώστε να αποτρέψουμε να δημιουργηθεί κρούστα.

Για την ζύμη σε μπολ ανακατεύουμε την ζάχαρη με το βούτυρο μέχρι να μαλακώσει. Σταδιακά προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε και τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε σε μια μαλακή ζύμη. Την χωρίζουμε στα δυο , τις τυλίγουμε με μεμβράνη και τις τοποθετούμε στο ψυγείο για 2 ώρα.


Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε την φόρμα μας. Τοποθετούμε την ζύμη στο κάτω μέρος της φόρμας ,γεμίζουμε με την κρέμα και σκεπάζουμε με την άλλη ζύμη. Χτυπάμε το αυγό με το αλάτι και αλείφουμε με αυτό την ζύμη μας. Κάνουμε 1 με 2 τρυπίτσες ώστε να φεύγει ο ατμός και ψήνουμε για 30 λεπτά περίπου (τόσο λέει η συνταγή αλλα εγώ ειχα χρησιμοποιήσει μικρή φόρμα οπότε ήταν πιο χοντρή η ζύμη και έτσι διπλασίασα τους χρόνους. Προσοχή αφήνουμε να κρυώσει για τουλάχιστον 40 λεπτά πριν κόψουμε αλλιώς θα έχετε το αποτέλεσμα που βλέπετε στις φωτογραφίες, πράγμα που δεν είναι τόσο κακό ιδιαίτερα για μένα που μου αρέσουν οι ατέλειες.

#vimagourmet #vgfoodblogawards #vimagourmetfoodblogawards

Click here to vote for WABI PHOTOGRAPHY
Click here to vote for WABI BAKING
ΒΗΜΑ GOURMET 18-10-2015 ΤΕΥΧΟΣ 101

5 σχόλια:

  1. Θα σε παρακαλούσα να μου διευκρινίσεις πόσα αβγά χρειάζονται για τη ζύμη.Φαίνεται πάντως πολύ ωραίο και θέλω οπωσδήποτε να το φτιάξω.
    Αρετή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ειναι πολύ νόστιμο. Για την ζυμη ειναι οπως τα λέω θέλει 2 μεγάλα αυγά και 4 κρόκκους.Φαινονται πολλά αλλα σκεψου οτι στην ουσια ειναι σαν να φτιαχνεισ 2 ζυμες γιατι ενα μερος βαζεις κατω και ενα μερος σκεπαζεις. Δεν ειναι ελαφρύ γλυκό αλλά αξιζει για μια καλη περίσταση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για το εξτρα αβγό προβληματίστηκα -πότε μπαίνει δηλ.- αλλά ok είδα τη διευκρίνιση. Δεν ξέρω αν είναι βαρύ, δε με πειράζει κιόλας, πάντως φαίνεται τέλειο. Είναι στα προσεχώς σίγουρα. Ευχαριστώ, φιλιά!
    Αρετή

    ΑπάντησηΔιαγραφή