18 Σεπ 2013

Peach pie - Ροδακινόπιτα


Η μαμά μου κάνει μια εξαίσια ροδακινόπιτα. Χρόνια τώρα την γεύομαι και κάθε φορά αναπολώ μνήμες από την παιδική μου ηλικία, τότε που ήμουν διαρκώς πάνω σε ένα ποδήλατο και  η κούραση και ο ενθουσιασμός κάνανε το απογευματινό γλυκό πιο επιτακτική ανάγκη από ποτέ.
Ακόμα και τώρα όμως είναι η ροδακινόπιτα της μαμάς και δεν την αρνούμαι ποτέ. Όμως! Έφτιαξα μια άλλη εκδοχή ροδακινόπιτας και ξετρελάθηκα. Είναι πιο κοντά στις τωρινές γεύσεις μου , αυτές που έχουν επιβάλλει έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής και μια μαγειρική πιο ελαφριά και ντελικάτη. Και είναι πραγματικά νόστιμη αυτή η ροδακινόπιτα που πλέον κάνω μόνο αυτή και της μαμάς αρκούμαι να την απολαμβάνω στην μαμά μου, και έτσι κρατάει όλες τις αναμνήσεις σαν καινούργιες.


 
 (Από το βιβλίο  under the walnut tree)

για τα φρούτα
5 ροδάκινα
90 γρ ζάχαρη


για την ζύμη
180 αλεύρι
1 κ.γλ μπέικιν πάουντερ
80 γρ βούτυρο σε κύβους
1 αυγό
1 κ.σ. ζάχαρη
1 κ.σ. ξίδι από λευκό κρασί


για την κρέμα
125 μλ κρέμα γάλακτος
1 αυγό
90 γρ ζάχαρη
1 + 1 κ.σ. κορν φλάουρ
Ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα



Πλύντε και κόψτε σε φέτες τα φρούτα. Βάλτε σε ένα μπολ με τα 90 γρ ζάχαρης και αφήστε τα στην άκρη. Για την ζύμη ανακατέψτε το αλεύρι με το μπεικιν παουντερ σε ένα μπολ. Προσθέστε το βούτυρο και ζυμώστε με τα δάχτυλα σας. Συνεχίστε με το αυγό την ζάχαρη και το ξύδι και ζυμώστε σε μια μαλακή ζύμη. Πλάστε την μπάλα και αφήστε την στην άκρη. Ανακατέψτε τα υλικά για την κρέμα.
Απλώστε την ζύμη σας στο ταψί. Ρίξτε την μια κουταλιά κορν φλάουρ από πάνω. Την άλλη κουταλιά κορν φλάουρ ρίξτε την στα φρούτα και ανακατέψτε απαλά. Αφαιρέστε τον χυμό αν τυχόν υπάρχει και απλώστε όμορφα πάνω στην τάρτα. Ρίξτε από πάνω την κρέμα. Ψήστε την σε προθερμασμένοι φούρνο στους 225 για 15 λεπτά και μετά μειώστε την θερμοκρασία στους 175 και συνεχίστε το ψήσιμο για άλλα 20 περίπου. Αφήστε την να κρυώσει και πριν την κόψετε πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη.

 


3 σχόλια:

  1. Τι πανεμορφη πιτα ειναι αυτη!??
    Δροσερη, φωτεινη κ σιγουρα καλοκαρινη..ετσι να εχουμε ακομα την αισθηση!
    Οσο για τις φωτογραφιες πραγματικα δεν εχω λογια..μονο σαλια να τρεχουν...Υπεροχες!!!..Ακομα μια φορα!:-)
    φιλικα
    Ευη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η αλήθεια είναι πως τα γλυκά που φτιάχνει η μαμά μου δεν τα φτιάχνω. Προτιμώ όπως και εσύ να τα τρώω στο δικό της σπίτι και να αναπολώ όλες τις αναμνήσεις που τα συνοδεύουν.
    Η πίτα σου εξαιρετική! Τα ροδάκινα είναι άλλωστε λατρεμένα!
    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή