7 Σεπ 2013

Argan oil - salad of greens with goat cheese and amlou dressing - Ελαιόλαδο αργάν και σαλάτα με κατσικίσιο τυρί και αμλού


Στο Μαρόκο πρωτογνώρισα ένα εξαιρετικό προϊόν που παράγεται μόνο εκεί και όταν έκανα την ερευνά μου διαπίστωσα ότι είναι αρκετά γνωστό και διαδεδομένο. Απορώ που δεν είχε πέσει στην υποψία μου τόσο καιρό. Και όλα αυτά εντελώς τυχαία γιατί όπως σας είπα δεν είχα ενδιαφερθεί για αυτό παρά μόνο όταν το πρωτοδοκίμασα.

Ας πάρουμε την ιστορία από την αρχή. Θέλαμε να κάνουμε μια εκδρομή σε μια πανέμορφη παραθαλάσσια πόλη που λέγεται Εσσαουίρα. Υπάγεται στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και είναι ουσιαστικά μια καστροπολιτεία.

Στο δρόμο για την Εσσαουίρα σταματήσαμε σε ένα χωριουδάκι για να δούμε σε ένα αγροτόσπιτο πως παράγεται με τις παραδοσιακές μεθόδους τους ένα λάδι από έναν καρπό που βγαίνει μόνο εκεί. Ο καρπός βγαίνει από ένα δέντρο που φυτρώνει στην έρημο και αντέχει σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.  Επειδή κυνηγούσα τον Φίλιππο έχασα το σημείο όπου στο τέλος της ξενάγησης φερανε πιατέλες με ψωμί και δυο μπολ το ένα με το ελαιόλαδο αυτό το οποίο ονομάζεται Argan oil και το άλλο με ένα προϊόν σαν άλλειμα που παράγεται από το ελαιόλαδο αυτό, μέλι και αμύγδαλα. Επειδή πεινούσα αρκετά όμως (είχαμε ξεκινήσει πολύ πρωί την εκδρομή και δεν προλάβαμε να φάμε αξιόλογο πρωινό αποφάσισα να ζητήσω να δοκιμάσω παρόλο που είχα έρθει καθυστερημένα. Σε αυτό με προέτρεψαν και 2 ισπανίδες οι οποίες είχαν ενθουσιαστεί με αυτό που μόλις δοκιμάσανε. Ε, λοιπόν δοκίμασα! Και από τα δυο! Ξετρελάθηκα. Έτρεξα να βρω τον Γουινη (ο οποίος έβγαζε αυτές τις καταπληκτικές φωτογραφίες που βλέπετε από τις γυναίκες που επεξεργάζονται τον καρπό ώστε να γίνει αυτό το εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο) για να δοκιμάσει και εκείνος!. Δε θα σας πω περισσότερα για το argan oil, μπορείτε στο ιντερνετ να βρείτε αρκετές πληροφορίες.  Εγώ πήρα ένα μπουκαλάκι ελαιόλαδο και ένα βαζάκι αμλού. Και ειλικρινά αν είχα πάει ενημερωμένη θα προμηθευόμουνα μεγαλύτερες ποσότητες.



 Έφτιαξα μια σαλάτα με κατσικίσιο τυρί και αμλού και από τότε είναι η καθημερινή μας σαλάτα. 
 Ταιριάζει απόλυτα. 
Χρησιμοποίησα:
1 πράσινη σαλάτα
Φύλλα βασιλικού
Φύλλα δυόσμου
Ραπανάκια σε φέτες
½ κρεμμύδι σε φέτες
1 κ.σ. ελαιόλαδο
2 φέτες ψωμί μαύρο
2 φέτες κατσικίσιο τυρί τύπου president
2 κ.γλ. αμλού (argan oil, αμύγδαλα και μέλι δουλεμένα στο γουδί)
μια χούφτα κουκουνάρια



Αρχικά ψήστε για λίγα δευτερόλεπτα τα κουκουνάρια σε αντικολλητικό τηγάνι.
Βάλτε το τυρί πάνω στο ψωμί και ψήστε στο γκριλ για περίπου 5 λεπτά ή μέχρι να αρχίσει να λιώνει το τυρί.  Τοποθετήστε όλα τα υλικά για την σαλάτα σε μια πιατέλα και περιχύστε με ελαιόλαδο. Αλατοπιπερώστε. Βάλτε από πάνω το ψωμί με το κατσικίσιο και περιχύστε με το αμλού. Ρίξτε και τα κουκουνάρια και έτοιμη. Απλή αλλά πιστέψτε με πολύ ιδιαίτερη πεντανόστιμη γεύση!
continue in English


In Morocco I came trhrough a great product which only produced there. then I realised that is well known and widespread. I wonder how come and never heard it before. Let's take the story from the beginning . We wanted to do a trip in a beautiful seaside town called Essaouira (it is a World Heritage Site by UNESCO and is essentially a castle).

On the way to Essaouira we stopped at a village to see a farmhouse where women produce by traditional methods an oil from a nut that comes only there. Because I was chasing Philip I missed the point where at the end of the tour they brought platters of bread and two bowls one with that oil called Argan oil and the other with a product like spred produced from that oil mixed with honey and almonds. As I was hungry enough ( we started had woke up early that morning for the trip we did not have time to eat breakfast) so I decided to try it. Well I tried and I loved it . I will not tell you more about argan oil because you can find all information on web . I bought a small bottle of olive oil and a small jar of amlou . And honestly if I had been informed before I would have bought  larger quantities.


I made a salad with goat cheese and amlou and by that time I do it often. It fits perfectly.

I used
1 green salad
basil leaves
mint leaves
Radishes sliced
½ onion sliced
1 Tbsp olive oil
2 slices of black bread
2 slices of goat cheese
2 teaspoon amlou (argan oil, almonds and honey crafted mortar )

Tost the pine nuts for a few minutes I n a pan. Grill the bread with ther cheese for 5 minutes and set aside. Place all ingredients for the salad on a platter and drizzle with olive oil. Seasoning . Put on top the bread with the goat cheese and pour  on top the amlou .garnish with the pine nuts. Simple but delicious taste !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου