25 Σεπ 2013

Shiitake and brown mushroom risotto and walnut bread buns - Ριζότο με μανιτάρια σιτάκε και brown και ψωμάκια με καρύδι


Τα ριζότο είναι μια από τις αδυναμίες μου. Θυμηθείτε μερικά από τα αγαπημένα μου ριζότο εδώ , εδώ,  εδώ και εδώ. Γενικά κρατάω την βασική συνταγή και  έπειτα προσθέτω ότι υλικό μου αρέσει. Το ριζότο με μανιτάρια είναι πολύ διάσημο και είναι εγγυημένη επιτυχία γιατί σε ποιον δεν αρέσουν τα μανιτάρια και αυτή η γήινη γεύση που έχουν? Ιδιαίτερα τα μανιτάρια σιτάκε είναι και από τα πιο παλιά έχουν πολύ πιο έντονη γεύση από τα υπόλοιπα γι΄αυτο δεν τα προτείνω για κάποιον που δεν πολυσυμπαθεί τα μανιτάρια. Ο Γουίνη όμως που έχει ρίζες πολωνικές τρελαίνεται για αυθεντική γεύση μανιταριού και από ότι βλέπω ο Φίλιππος του μοιάζει σε αυτό. Επιπλέον σας παραθέτω και μια συνταγή με ψωμάκια με καρύδι που έφτιαξα την ίδια μέρα και ο φίλιππος ξετρελάθηκε. Ειδικά όταν ακόμα ψήνονται στον φούρνο και η μυρωδιά γεμίζει το σπίτι τότε που τρελαίνεσαι να τα δοκιμάσεις και ας είναι ζεστά, που καις τα χέρια σου και τα χείλια σου? Είμαι σίγουρη ότι θα καταλάβετε τι εννοώ όταν τα φτιάξετε.
Για αυτό το ριζότο θα χρειαστείτε

1 κούπα φρέσκα μανιτάρια σιτάκε κομμένα σε φέτες
1 κούπα φρέσκα μανιτάρια brown κομμένα σε φετούλες
1 κ.σ. βούτυρο
5 κ.σ. ελαιόλαδο
½ κούπα λευκό ξηρό κρασί
2-3 κλωναράκια θυμάρι
2 σκ. Σκόρδο ψιλοκομμένο
1 κούπα μαϊντανό ψιλοκομμένο
60γρ παρμεζάνα τριμμένη
300 γρ ρύζι carnaroli
800 μλ – 1 λτ ζωμό λαχανικών

 Σε τηγάνι βάλτε  3 κ.σ. ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και ρίξτε το σκόρδο. Μόλις αρχίσει να ψήνετε αφαιρέστε το από το τηγάνι και ρίξτε τα μανιτάρια. Αλατοπιπερώστε . μαγειρέψτε για λίγα λεπτά και στη συνέχεια ρίξτε τον μαϊντανό και κατεβάστε από την φωτιά.
Σε άλλο τηγάνι βάλτε το βούτυρο και το ελαιόλαδο. Ρίξτε το θυμάρι και το ρύζι. Ανακατέψτε για ένα λεπτό και ρίξτε το κρασί. Συνεχίστε με τον ζωμό μία κουτάλα την φορά και ανακατεύοντας περιστασιακά για να μην κολλήσει. Όταν το ρύζι είναι μαγειρεμένο αλλά λίγο ακόμα αλ ντέντε ρίχνουμε τα μανιτάρια και ανακατεύουμε. Τελειώνουμε με την παρμεζάνα αλάτι και πιπέρι.


Ψωμάκια με καρύδι

25 γρ φρέσκα μαγιά
2 κ.σ. μέλι
1 κ.γλ κοφτό αλάτι
400 μλ χλιαρό νερό
50 γρ καρυδόψιχα
40 γρ νιφάδες κινόα
550 γρ αλεύρι
Σε ένα μπολ τρίψτε με τα χέρια σας την μαγιά, προσθέστε το αλάτι και το μέλι. Ρίξτε λίγο από το χλιαρό νερό ώστε να διαλυθεί η μαγιά.. ανακατέψτε. Στην συνέχεια ρίξτε το υπόλοιπο νερό, τα καρύδια, τις νιφάδες και ανακατέψτε ξανά.
Ρίξτε το αλεύρι και δουλέψτε μέχρι να γίνει μια ζύμη. Σκεπάστε και αφήστε να φουσκώσει για 1 ώρα. Στη συνέχεια προθερμάνετε τον φούρνο στους 250. Απλώστε αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψί. Δουλέψτε την ζύμη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και απλώστε την να γίνει πιο επίπεδη. Με έναν κόφτη ή ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι κόψτε περίπου 12 κύκλους και μεταφέρεται τους στο ταψί. Αφήστε να φουσκώσουν άλλα 15 λεπτά. Τοποθετήστε το ταψί στη ν μέση του φούρνου και ψήστε για 15 λεπτά.

4 σχόλια:

  1. Καλημέρα! Τι ωραίες οι σημερινές συνταγές σου!
    Τα ψωμάκια φαίνονται πολύ εύκολα. Μία ερώτηση μόνο. Τι είναι οι νιφάδες κινεί?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ νιφαδες κινοα ηθελα να γραψω.θα το διορθωσω.μπορεις να βαλεις βρωμης αν θες

      Διαγραφή
  2. Σε ευχαριστώ.
    Ευχήσου μου καλύ τύχη γιατί αν όλα πάνε καλά έχω βάλει στο μάτι την τάρτα σου με τα αμύγδαλα και τα μήλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Tέλειο ριζότο αλλα΄και τα ψωμάκια με το καρύδι θα ήθελα πολύ να το δοκιμάσω.

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή