15 Σεπ 2013

Chocolate, hazelnut and buckwheat cake - Κέικ με σοκολάτα, φουντούκια και φαγόπυρο

Σκέφτηκα να κάνω άλλη μια εκδοχή του σοκολατένιου κεικ με φαγόπυρο γιατι αυτή η συνταγή περιέχει και φουντούκια που ταιριάζουν τελεια με την σοκολάτα. Είναι νόστιμο απλά νομίζω ότι θέλει προσοχή στο ψήσιμο γιατι αν παραψηθεί έστω και λίγο καίγεται η σοκολάτα και αλλοιώνεται λίγο η γεύση. Παρόλαυτα είναι υγιεινό ελαφρύ και νόστιμο. (recipe from small bites sweet treats by Aran Goyoaga)

30 γρ φουντούκια
170 γρ κουβερτούρα τεμαχσμένη
125 ml λάδι καρύδας
4 αυγά, χώρια τα ασπράδια με τους κρόκκους
100 γρ ζάχαρη καρύδας
80 ml γιαούρτι
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
75gr αλεύρι φουντουκιού
35 gr αλεύρι φαγόπυρου
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι


Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 και ρυθμίστε το ράφι στη μέση. Τοποθετήστε τα φουντούκια σε ένα ταψί και ψήστε για περίπου 5 λεπτά. Αφαιρέστε τη φλούδα τους, τα αφήνετε να κρυώσουν και τα ψιλοκόβετε.
Σε ένα μεσαίο μπολ βάλτε τη σοκολάτα με το λάδι. Τοποθετήστε το μπολ πάνω από μια κατσαρόλα γεμάτη με νερό που σιγοβράζει και  αφήστε να λιώσει. Ανακατέψτε τους κρόκους με 50 γρ της ζάχαρης. Προσθέστε το γιαούρτι, το εκχύλισμα βανίλιας, το μίγμα σοκολάτας και τα αλεύρια και το αλάτι.
Σε ένα χωριστό μπολ κτυπήστε τα ασπράδια αυγών μέχρι να σχηματίσουν κορυφές. Ρίξτε το ένα τρίτο της μαρέγκας στο μίγμα των κρόκων για να ελαφρύνει. Ρίξτε την υπόλοιπη μαρέγκα. Προσθέστε και τα ψιλοκομμένα φουντούκια.
Ψήστε το κέικ για 35 λεπτά. Αφήστε το να ξεκουραστεί στην φόρμα και στη συνέχεια βγαλτε το σε μια σχάρα.

  (recipe from small bites sweet treats by Aran Goyoaga)
30 gr hazelnuts
170 gr bittersweet chocolate finaly chopped
125 ml coconut oil
4 eggs, separated
100 gr coconut palm sugar
80 ml yogurt
1 tsp vanilla extract
75gr hazelnut flour
35 gr buckwheat flour
½ tsp salt

Preheat the oven to 180 and set the oven rack in the middle. Place the hazelnuts on a baking sheet and roast them for about 5 minutes. Remove their skins, let them cool and coarsely chop them.
In a medium bowl combine the chocolate with the oil. Place the bowl over a pot filled with simmering water and let them melt. Whisk together the egg yolks with 50 gr of the sugar. Add the yogurt, vanilla extract, melted chocolate mixture and the flours and the salt.
In a separate bowl whip the egg whites until they form peaks. Fold on the one third of meringue into the yolk mixture to lighten it. Fold in the rest of meringue. Fold the chopped hazelnuts.
Bake the cake for 35 minutes. Let it rest in the pan and then invert it into a cooling rack.

5 σχόλια:

  1. Πολύ ιδιαίτερο το κέικ σου! Μου είναι πολύ δύσκολο να βρω στην περιοχή μου τα υλικά. Θα κάνω όμως την προσπάθεια μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε καταστηματα με βιολογικα αλλιως μπορεις κ απο το ιντερνετ.πολλα σουπερ μαρκετ φερνουν πλεον καποια απο αυτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εκπληκτικό το κέικ σου! το εχω κανει πανω απο 15 φορές μέχρι να βρω τη καταλληλη συσταση και πιο κοντά στα γουστα μας γευση. Παραλλαγές: αντικατέστησα τη μισή ποσότητα ζάχαρης με ινουλίνη όταν έκανα τη δίαιτα για τη καντιντα και εκτοτε το χω τηρήσει. Βάζω 125 μλ γιαούρτι καρύδας και είναι μια χαρά - αφου είμαι και αλλεργική στη λακτόζη. Προσθέτω και μεγαλύτερη ποσότητα φουντουκιών καμιά φορα, 5-10 γρ. περισσοτερο αλεύρι φαγόπυρου και επισης δοκίμασα και τις νιφάδες καρύδας οι οποίες αν αρέσουν του πάνε καταπληκτικά!Ευχαριστουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή