29 Σεπ 2013

Carrot almond cake with ricotta cream - Κέικ καρότο αμύγδαλo με κρέμα ρικότας


Ξέρω πως όλοι λίγο πολύ έχουμε δοκιμάσει διάφορα κέικ καρότου. Και εγώ έχω κάνει διάφορες συνταγές που δεν μπορώ να πω ότι δεν μου άρεσαν.  Όμως πλέον σας το υπογράφω κατέληξα σε αυτό το κέικ καρότου και θα το κάνω συνέχεια από εδώ και πέρα! Έχει βέβαια και το αμύγδαλο οπότε τα εύσημα για την γεύση του πάνε και σε αυτό το συστατικό. Πρέπει οπωσδήποτε να το δοκιμάσετε. Αξίζει η προσπάθεια γιατί είναι τόσο βελούδινο τόσο απαλά αρωματικό και με την πλούσια κρέμα που απογειώνει την γεύση του!Αρκεί να σας πω πως το έκανα το πρωί για να έχουμε επιδόρπιο στο τραπέζι και μέχρι το βράδυ δεν έμεινε ουτε ένα κομμάτι! Γιατί επίσης είναι και πολύ ελαφρύ.  Είναι από το βιβλίο  vegetable literacy της Deborah Madison.


θα χρειαστέιτε για το κεικ
4 κ.σ. βούτυρο
1 ½ φλ. Αλεύρι αμυγδάλου (ή πολύ καλά αλεσμένα αμύγδαλα λευκά ωμά)
Ξύσμα από 2 λεμόνια
¾ φλ.+ 2 κ.σ. ζάχαρη
1 ¼ φλ. Αλεύρι
2 κ.γλ μπεικιν πάουντερ
¼ κ.γλ. αλάτι
5 αυγά
¼ κ.γλ. εκχύλισμα αμυγδάλου
2 φλ. Καρότο τριμμένο

Για την κρέμα ρικότας
1 φλ. Ρικότα
1 φλ. Sour cream
2 κ.γλ μέλι
Ξύσμα από 1 λεμόνι


Προθερμάνετε τον φούρνο στους 190. Λιώστε το βούτυρο και αφήστε το στην άκρη. Ανακατέψτε τη σκόνη αμυγδάλου με τις 2 κ.σ. ζάχαρη και το ξύσμα λεμονιού. Βουτυρώστε την φόρμα σας και απλώστε στα τοιχώματα αυτό το μείγμα με λίγο από το μείγμα αμυγδάλου. Στο μίξερ χτυπήστε τα αυγά με την ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Ρίξτε το υπόλοιπο μείγμα αμυγδάλου μαζί με το εκχύλισμα αμυγδάλου και συνεχίστε το ανακάτεμα. Ανακατέψτε σε άλλο μπολ το αλεύρι με το μπέικιν και το αλάτι. Προσθέστε το και αυτό στο μείγμα ανακατεύοντας απαλά. Στην συνέχεια προσθέστε το βούτυρο (να έχει κρυώσει) και τέλος ρίξτε το καρότο. Χαμηλώστε τον φούρνο στους 175 και ψήστε το για περίπου 45 λεπτά η μέχρι το μαχαίρι να βγαίνει καθαρό. Όταν κρυώσει πασπαλίστε το με ζάχαρη άχνη.
Για την κρέμα: αναμείξτε όλα τα υλικά σε ένα μπολ. Προσφέρετε την δίπλα στο κέικ.

 
recipe in english
from the book vegetable literacy by Deborah Madison 

for the cake
4 tbsp. butter plus more for the pan
1 ½ cups finely ground almonds, preferably blanched
Finely grated zest of 2 lemons
¾ cups plus 2 tbsps. organic granulated sugar
1 ¼ cups flour
1/4 tsp. salt
5 eggs
¼ almond extract
2 cups grated carrots

For the cream
1 cup ricotta
1 cup sour cream
2 tbsps. honey
Grated zest of 1 lemon
Confectioner’s sugar for dusting

Heat the oven to 190. Melt the butter and set it aside. Pulse the almonds with the lemon zest and 2 tbsps. of sugar in a food processor. Butter a 23 cm springform pan and dust the sides with some of the almond mixture. Sift together the flour, baking powder and salt. Using an electric mixer beat together the eggs and the remaining ¾ cup sugar on high speed until fluffy. Reduce the speed to low and add the remaining almond mixture, almond extract and finally the flour mixture incorporating it just until mixed. Pour the cooled butter and then quickly fold in the carrots. Lower the heat to 175 C and bake for about 45 minutes. Let cool completely. To make the ricotta cream work together all ingredients until smooth. Just before serving dust the cake with the confectioner’s sugar.

10 σχόλια:

  1. Από τον πρόλογο σου με έπεισες να το δοκιμάσω. Βλέποντας την συνταγή πόσο εύκολο είναι να γίνει δεν έχω καμία δικαιολογία. Αντί sour cream να βάλω ξινόγαλα? Υποθέτω όμως ότι και χωρίς την κρέμα για να συνοδεύσει την μικρή στο σχολείο θα είναι το ίδιο υπέροχο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Νωμιζω θα γινει πολυ ρευστη με ξινογαλα.κ σκετο οπως λες θα ειναι οτι πρεπει.τελικα πως πηγε η ταρτα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τότε αν δεν βρω sour cream θα το κάνω σκέτο. Θα σου έγραφα σίγουρα εντυπώσεις για την τάρτα, αλλά δεν κατάφερα να την κάνω. Είχε καλό καιρό το Σαβ/κο και το αφιέρωσα στις βόλτες της κόρης μου. Θέλω να ελπίζω πως θα καταφέρω να την κάνω μέσα στην εβδομάδα. Θα σου πω τα νέα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πάρα πολύ ιδιαίτερο κέικ!
    Το αμύγδαλο θα του δίνει απίθανη γεύση και αυτή η φοβερή κρέμα το συμπληρώνει μοναδικά!
    Φιλιά!
    ΥΓ. Χαίρομαι πολύ που πύκνωσαν οι αναρτήσεις σου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ νόστιμο ακούγετε το κέικ και η συνοδεία της κρέμας εξαιρετική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το κέικ καρότου σου ψήθηκε σήμερα. Πολύ εύκολο! Μοσχοβόλησε η κουζίνα! Αύριο θα το δοκιμάσω.
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Νεότερα για το κέικ:Ήταν Τ Ε Λ Ε Ι Ο ! Όπως το περιέγραψες, βελούδινο, ελαφρύ, απαλά αρωματικό! Χρησιμοποίησα την εναλλακτική που μας έδωσες και αντί αλεύρι αμυγδάλου έβαλα αμυγδαλόψιχα. Έγινε υπέροχο!
    Για την κρέμα δεν έχω άποψη, διότι δεν βρήκα sour cream. Το έχουμε φάει σχεδόν όλο και δεν έχει συμπληρώσει 24ωρο.
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γεμάτο συναρπαστικά αρώματα τούτο το κέϊκ και η συντροφιά της κρέμας σαφώς και του χαρίζει ακόμη περισσότερους "πόντους" γεύσης.
    Καλό απόγευμα εύχομαι Wabi.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Φαίνεται πολύ νόστιμο!! Για τη sour cream θα πρότεινα να αντικατασταθεί με στραγγιστό γιαούρτι. Κατά τη γνώμη μου είναι το κοντινότερο που υπάρχει εδώ στην Ελλάδα. Thanks for the recipe!
    Ελένη @ The Foodie Corner (coming soon!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή