14 Οκτ 2015

Orange chocolate ghallah - Εβραϊκό ψωμί χαλά με σοκολάτα και πορτοκάλι


Είμαι πρωινός τύπος! Ανέκαθεν ήμουνα. Ακόμα και τότε που σαν εργένισσα ξενυχτούσα, ακόμα και τότε, ξυπνούσα νωρίς για να προλάβω το πρωινό να μην χάσω την μέρα. Και το πρωινό πάντα ήτανε μια ιεροτελεστία για μένα. Ιδιαίτερα τα σαββατοκύριακα που έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου θέλω να υπάρχουν καλούδια πάνω στο τραπέζι, η κουζίνα μου να μυρίζει όμορφα, φλυτζάνια με ζεστό τσάι και κάπου στο βάθος κάποια καλή μουσικούλα…και το πρωινό ανανεώνεται. Ποτέ δεν είναι το ίδιο. Γενικά το πρωί τρώω φρούτα, πολλά φρούτα. Αλλά υπάρχουν κάποιες μέρες, πιο “χαλαρές" θα τις έλεγα, που κάνω κάποιες αμαρτίες. Μια από αυτές είναι αυτό το εβραϊκό ψωμί Χαλά ή παραλλαγή του όπως θα δείτε την συνταγή την πήρα από εδώ.


Χρησιμοποίησα

2 ¼ ξηρή μαγιά
⅓ φλ. χυμό πορτοκάλι
⅓ φλ. ελαιόλαδο
½ φλ. μέλι
2 αυγά + 1 κρόκο
1 ½ κ. γλ. αλάτι
4 ¼  φλ. αλεύρι
1 αυγό για επάλειψη

Για την γέμιση

125 γρ. μαύρη σοκολάτα
115 γρ. ΒΙΤΑΜ με βούτυρο
⅓ φλ. ζάχαρη
2 κ.σ. κακάο σε σκόνη


Στον κάδο του μίξερ αναμείξτε τα 5 πρώτα υλικά. Σε άλλο μπολ ανακατέψτε τα στερεά υλικά και στην συνέχεια προσθέστε τα στο μπολ με τα υγρά. Ζυμώστε με τον γάντζο για περίπου 15 λεπτά μέχρι η ζύμη να γίνει μεν μαλακή αλλά να κολλάει. Την αφήνετε να "ξεκουραστεί" για περίπου 1 ώρα και στην συνέχεια την βάζετε στο ψυγείο για όλο το βράδυ. Την επόμενη μέρα την βγάζετε από το μπολ, την χτυπάτε ελαφριά, την τοποθετείτε σε αλευρωμένη επιφάνεια και την αφήνετε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου για 2 με 3 ώρες.

Στο μεταξύ φτιάχνετε την γέμιση: λιώνετε το βούτυρο με την σοκολάτα σε bain marie, προσθέτετε την ζάχαρη και το κακάο και ανακατεύετε. Ανοίξτε την ζύμη σε 2 παραλληλόγραμμα ίσου μεγέθους κομμάτια και αλείψτε το καθένα από αυτά με την γέμιση αφήνοντας περίπου 2 εκατοστά στο τελείωμα. Στην συνέχεια τα κάνουμε ρολά και τα αφήνουμε για 2 ώρες. Είναι πολύ σημαντικό να είναι ιδίου μεγέθους τα ρολά για να σας βγει καλό το σχήμα. Εγώ δεν είχα μεγάλη επιτυχία γιατί ακριβώς έκανα αυτό το λάθος αλλά πιστέψτε με και πάλι φαγώθηκε όλο την ίδια μέρα!!! Στην συνέχεια κόβουμε κατά μήκος τα ρολά σε δυο λωρίδες το καθένα και ξεκινάμε να πλέκουμε πλεξούδα. Αν δεν σας βγαίνει το σχήμα κάντε κάτι άλλο, σπιράλ ή κάτι ακόμα πιο απλό. Όπως και να έχει θα φαίνεται ωραίο γιατί έχει αυτήν την διχρωμία με την σοκολάτα που είναι εντυπωσιακή. Αλείψτε με το αυγό και αφήστε για άλλες 2 ώρες να "ξεκουραστεί". Εγώ να σας πω ότι σε αυτό το σημείο δλδ μετά τις 2 ώρες το τσουρέκι μου είχε γίνει 3πλασιο!!! Έπιανε σχεδόν όλο τον φούρνο!

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 C και ψήστε για περίπου 35 με 40 λεπτά. Στα 25 λεπτά τσεκάρετε μήπως έχει αρπάξει από πάνω και αν ναι σκεπάστε το με αλουμινόχαρτο και συνεχίστε το ψήσιμο. Μόλις είναι έτοιμο αφήστε το να κρυώσει πριν το κόψετε!

#vimagourmet #vgfoodblogawards #vimagourmetfoodblogawards

Click here to vote for WABI PHOTOGRAPHYClick here to vote for WABI BAKING

3 σχόλια:

  1. Καλημέρα! Τι ωραίο πρωινό είναι αυτό! Μα θα είναι νόστιμο και το ψωμί χωρίς την γέμιση. Θα το δοκιμάσω σίγουρα και θα σου πω τα νέα μου. Εύχομαι καλή επιτυχία στον δαιγωνισμό, αξίζεις να κερδίσεις, οι φωτογραφίες σου είναι φανταστικές!!! Καλά για το κέικ σου δεν το συζητώ. Μου άρεσε η ανάρτησή σου σήμερα με τον ωραίο πρόλογο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χμ μου κάνει κατι σαν τσουρεκι γεμιστο ή μπανα μπρεντ... και στις δυο περιπτωσεις το τρωω άνετα χαχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή