28 Οκτ 2015

Chestnut soup - Σούπα κάστανο


Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε κάναμε μια φθινοπωρινή απόδραση στην ορεινή Ναυπακτία. Την είχαμε επισκεφτεί και πέρσι και στα παιδιά άρεσε πολύ, οπότε φέτος δοκιμάσαμε ένα άλλο χωριό της περιοχής. Έκανε κρύο δεν σας κρύβω, λογικό σε τέτοιο υψόμετρο μέσα στα έλατα, αλλά αυτό δεν μας πτόησε από το να κάνουμε την βόλτα μας στο δάσος. Ήταν γεμάτο άγριες καστανιές και τα παιδιά βαλθήκανε να μαζεύουν κάστανα. Δεν γνώριζα ότι υπάρχουν τα άγρια κάστανα και τα μαρόν αλλά το έμαθα εκεί από έναν κύριο που είχε την καλοσύνη να μας προμηθεύσει από τα μαρον και να μας πει πως μαγειρεύονται και τι χρήση έχουν οι 2 ποικιλίες. Οπότε εχω βρεθεί με πάνω από 2 κιλά κάστανα άγρια και μη.

Έτσι σήμερα ξυπνήσαμε με όρεξη για σούπα κάστανο. Και όχι οποιαδήποτε αλλά του Alain Ducasse την οποία είχα φτιάξει σε χριστουγεννιάτικο τραπέζι και είχε γίνει φαβορί. Λοιπόν οι γιορτές είναι μπροστά οπότε και εγώ σας δίνω μια εναλλακτική για το τραπέζι σας.


Θα χρειαστείτε

2 κρεμμύδια shallot
3 κλωνάρια σέλερι
2 σκελίδες σκόρδο
2 φέτες μπέικον σε κυβάκια
1 κιλό κάστανα βρασμένα και καθαρισμένα (αυτό πονεμένη ιστορία)
1 φύλλο δάφνης
Μερικούς κόκκους πιπεριού
1 λτ ζωμό κοτόπουλου

Για την γαρνιτούρα
Μια χούφτα μανιτάρια κομμένα σε λωρίδες
20 από τα κάστανα σας ψιλοκομμένα

Σε μία πυρίμαχη κατσαρόλα βάζουμε το μπέικον με 1 κ.σ. ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσει. Το στραγγίζουμε και το κρατάμε για την γαρνιτούρα. Στο λίπος του μπέικον βάζουμε το κρεμμύδι, το σέλερι και το σκόρδο. Ανακατεύουμε για 2 λεπτά. Ρίχνουμε τα κάστανα από τα οποία έχουμε κρατήσει τα 20 και προσθέτουμε το φύλλο δάφνης και τον ζωμό. Βάζουμε την κατσαρόλα στον φούρνο για περίπου 45 λεπτά.

Εντωμεταξύ ετοιμάζουμε την γαρνιτούρα: σε ένα τηγάνι βάζουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο και αφήνουμε να κάψει. Ρίχνουμε τις φέτες μανιταριών για 1 λεπτό από κάθε μεριά και αποσύρουμε σε αντικολλητικό χαρτί. Ψιλοκόβουμε και τα κάστανα σε κυβάκια και είμαστε έτοιμοι να σερβίρουμε. Μόλις η σούπα είναι έτοιμη την πολτοποιούμε και σε κάθε πιάτο βάζουμε μια ή 2 κουταλιές σούπα και στην μέση τα ψιλοκομμένα κάστανα. Μπέικον και φέτες μανιταριού. Λίγη πάπρικα και έτοιμη!!!

#vimagourmet #vgfoodblogawards #vimagourmetfoodblogawards

Click here to vote for WABI PHOTOGRAPHY
Click here to vote for WABI BAKING
ΒΗΜΑ GOURMET 18-10-2015 ΤΕΥΧΟΣ 101

2 σχόλια: