20 Αυγ 2014

Family dinner with meatballs in red sauce and handmade macaroni and coconut and passion fruit cake - Οικογενειακό δείπνο με κεφτέδες σε κόκκινη σάλτσα , χειροποίητα μακαρόνια και κείκ με καρύδα και πάσιον φρουτ



Ξέρετε πόσες φορές σπάω το κεφάλι μου για το τι θα φτιάξω που να αρέσει στα παιδιά αλλά και σε εμάς να μην το βαριούνται και γενικά να καταφέρω να τους κάνω μια ισορροπημένη διατροφή , καθόλου βαρετή αλλά και με ανοιχτούς ορίζοντες? Σίγουρα πολλές μαμάδες θα με συμμερίζονται. Και ταυτόχρονα να μην κάνω εκπτώσεις και στα δικά μας γούστα. Έτσι πειραματίζομαι τακτικά και πορεύομαι ανάλογα. Οι κεφτέδες μου αυτοί είναι εμπνευσμένοι από το βιβλίο Smitten kitchen αλλά κατά πολύ αλλαγμένοι (η σάλτσα είναι δική μου καθώς και κάποια διαφορά στο μείγμα των κεφτέδων) και νομίζω θα γίνει ένα στάνταρτ στην εβδομαδιαία μας διατροφή γιατί τα παιδιά και εμείς ξετρελαθήκαμε. Βεβαια κ τα χειροποίητα ζυμαρικά δεν είναι πάντα εφικτά γιατί με την δουλειά χρόνος δεν υπάρχει αλλά θα είναι ωραία ατραξιόν για ένα πιο γιορτινό δείπνο.


Για τους κεφτέδες

600 γρ κιμά μοσχαρίσιο
1 καρότο τριμμένο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 φέτες ψωμί τριμμένες
1 σκ. Σκόρδο
1 κ.γλ. μουστάρδα ντιζόν
½ ντομάτα τριμμένη
1 κ.γλ. πάπρικα καπνιστή
2 αυγά
1 κ.σ. ελαιόλαδο
Μαϊντανό ψιλοκομμένο

Για την σάλτσα
1 κονσέρβα ντοματακια
1 κρεμμύδι
1 σκ. Σκόρδο
Ελαιόλαδο
Εστραγκόν φρέσκο αρκετό
Αλάτι πιπέρι




Ανακατεύουμε καλά σε μπολ το κρεμμύδι , το σκόρδο, το ψωμί και το καρότο και στη συνέχεια τα σοτάρουμε στο ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι για περίπου 10 λεπτά. Τα αποσύρουμε και τα ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά για τους κεφτέδες. Πλάθουμε μπαλάκια και τοποθετούμε σε πυρίμαχο σκεύος. Τους ψήνουμε για περίπου 20 με 30 λεπτά στους 180.
Παράλληλα φτιάχνουμε την σάλτσα. Σε κατσαρολάκι βάζουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Ρίχνουμε στην συνέχεια την ντομάτα από την κονσέρβα και μπόλικο εστραγκόν. Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε και 1 κ.γλ. ζάχαρη. Αφήνουμε την σάλτσα να βράσει και όταν οι κεφτέδες είναι έτοιμοι αποσύρουμε την σάλτσα από την φωτιά και τους τοποθετούμε μέσα. Αφήνουμε 1 ώρα να δέσουν τα αρώματα και σερβίρουμε πάνω από τα μακαρόνια.

Για τα ζυμαρικά χρησιμοποίησα για κάθε 100 γρ αλεύρι τύπου 00 1 αυγό και λίγο ελαιόλαδο και ζύμωσα μέχρι να γίνει ελαστική η ζύμη. Στην συνέχεια χρησιμοποίησα την πρέσα ζυμαρικών αλλά εσείς κάλλιστα μπορείτε να φτιάξετε άλλα ζυμαρικά που μπορούν να γίνουν με το χέρι.



Για το κέικ

150 γρ βούτυρο λιωμένο
110 γρ καρύδα
150 γρ ζάχαρη
150 γρ αλεύρι
1κ.γλ. πάστα βανίλιας
4 αυγά
1 κ. σ. σιρόπι φρούτα του δάσους
1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ

200 γρ μασκαρπόνε
Σιρόπι από φρούτα του πάθους (ανάλογα πόσο γλυκό το θέλετε δοκιμάζετε και ρίχνετε )

Στο μπολ του μίξερ χτυπάμε τα αυγά με την ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε την πάστα βανίλιας και το σιρόπι και συνεχίζουμε να χτυπάμε. Προσθέτουμε τα αλεύρια και το μπεικιν παουντερ και τέλος το βούτυρο. Ρίχνουμε το μείγμα σε βουτυρωμένη φόρμα και ψήνουμε για 40 λεπτά στους 180. το αφήνουμε να κρυώσει ενώ χτυπάμε το μασκαρπονε με το σιρόπι. Μόλις το κέικ κρυώσει βάζουμε από πάνω το μείγμα του μασκαρπόνε και σερβίρουμε.

4 σχόλια:

  1. Υπέροχες οι σημερινές σου προτάσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. τελειο το μενου!! οι κεφτεδες κλεβουν την παρασταση!! κεφτεδες με μακαρονια ολα τα λεφτα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Eνα πλήρες σούπερ οικογενειακό δείπνο.

    Και μόνο που έκανες τα ζυμαρικά μπράβο σου.
    Πως να μην αρέσουν σε όλους αυτά που έκανες?

    Και το κέϊκ πολύ ωραίο.

    Καλό φθινόπωρο

    ΑπάντησηΔιαγραφή