7 Νοε 2013

Spiced pear and brown butter muffins - Κεκάκια με αχλάδι και καστανό βούτυρο


Αν έχω ελάχιστους ενδοιασμούς σχετικά με την γεύση των αλευριών χωρίς γλουτένη στις τάρτες, στα κέικ όχι απλά δεν έχω κανέναν αλλά τα προτιμώ κιόλας. Η υφή τους είναι απίστευτα βελούδινη και η γεύση τους τουλάχιστον σε όσα έχω κάνει ως τώρα πολύ αρωματική. Αυτά τα κεκάκια είναι πανεύκολα και να τα φτιάξεις αλλά και να τα φας γιατί επίσης είναι ελαφριά. Συνταγή από το βιβλίο της Aran Goyoaga small plates sweet treats. Recipe in english on bottom.


140 γρ ανάλατο βούτυρο
50γρ αλεύρι αμύγδαλου
140 γρ ρυζάλευρο
2 κ.σ. άμυλο ταπιόκας
100 μλ μέλι
60 γρ ζάχαρη καστανη
11/2 κ.γλ. μπέικιν
½ κ.γλ αλάτι
½ κ.γλ. κανέλλα
1/4 κ.γλ. τζίντζερ
1/8 κ.γλ. μοσχοκάρυδο
1/8 κ.γλ. κάρδαμο
2 αυγά
Σπόρους από 1 στικ βανίλιας κομμένο στη μέση
2 αχλάδια τριμμένα
2 κ.σ. τριμμένα φυστίκια αιγίνης ανάλατα



Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180.  Σε κατσαρολάκι βάζουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και το αφήνουμε για περίπου 5 λεπτά μέχρι να αρχίσει να αφρίζει και  να χωρίζονται τα λιπαρά του βουτύρου από τα στερεά του γάλακτος. Όταν τα στερεά αρχίσουν να γίνονται καστανά τότε το βγάζουμε σε μπολ και το αφήνουμε να κρυώσει.

Ανακατεύουμε τα αλεύρια με το μπεικιν πάουερ, το αλάτι και τα μπαχαρικά. Στο μίξερ χτυπα΄με τα αυγά με το μέλι και την ζάχαρη. Ρίχνουμε την βανίλια και το βούτυρο και συνεχίζουμε να χτυπάμε. Προσθέτουμε τα αλεύρια και ανακατευουμε να αναμειχθούν καλά. Τέλος ρίχνουμε και το αχλάδι και ανακατεύοθμε. Γεμίζουμε μικρές φόρμες για μαφινς και ψήνουμε περίπου 25 λεπτά.




140g unsalted butter
50g almond flour
140 g rice flour
2 tablespoons tapioca starch
100 ml honey
60g brown sugar
11/2 teaspoon baking powder
½ tsp. Salt
½ tsp. cinnamon
1/4 tsp. ginger
1/8 tsp. nutmeg
1/8 tsp. cardamom
2 eggs
Seeds of 1 vanilla stick cut in half
2 pears, grated
2 tablespoons grated unsalted pistachios

Preheat oven to 180. In a saucepan , cook the butter over medium heat   until it starts to bubble  and the milk solids start to brown . Then transfer it to a bowl and let cool .
In  a bowl whisk together tha flours with the baking Power , salt and spices. In mixer, beat the eggs with honey and sugar. Add vanilla and the butter and continue beating . Add the flour and stir to mix. Finally pour the grated pear . Fill small muffin pans and bake about 25 minutes.

1 σχόλιο:

  1. Yπέροχα φαίνονται! Θα μπορούσαν να γίνουν και με το απλό αλεύρι γ.ο.χ; Αν ναι πόσα γραμμάρια να έβαζα;
    Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή