28 Νοε 2013

French onion soup with with toasted slices with cheese and herbs and mini beef and bacon pies - Γαλλική κρεμμυδόσουπα με φρυγανισμένες φέτες με τυρί και μυρωδικά και κιμαδοπιτούλες

2 συνταγές που συνδυάζω τις πολύ κρύες μέρες του χειμώνα σας έχω σήμερα. Γαλλική κρεμμυδόσουπα και τις ιρλανδέζικες κιμαδόπιτες της What Katie Ate (recipes and other bits and pieces) λίγο παραλλαγμένη όμως. Είναι από τις καλύτερες κιμαδόπιτες που έχω δοκιμάσει ποτέ και πιστέψτε με δεν είμαι φαν του είδους. Και το καλύτερο είναι ότι τις φτιάχνω και για τα πικ νικ και ακόμα και στα πάρτυ και γίνονται ανάρπαστες!

 Για την κρεμμυδόσουπα
 (από το βιβλίο μαγειρικής Kitchen aid)
 
750 γρ κρεμμύδια
4 κ.σ. βούτυρο
2 κ.σ. αλεύρι
750 μλ ζωμός βοδινού
1 κ.σ. ψιλοκομμένο θυμάρι
Αλάτι και πιπέρι

Για τις φρυγανισμένες φέτες
 
60γρ gruyere
1 κ.σ. ψιλοκομμένο σχοινόπρασσο
1 κ.σ. ψιλοκομμένος μαϊντανός
1 κ.γ. ψιλοκομμένο σκόρδο
1 κ.γ. ψιλοκομμένο εσαλότ
4 κ.σ. βούτυρο λιωμένο
Φέτες μπαγκέτας


 Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200. Τρίψτε το τυρί και αφήστε στην άκρη. Προσθέστε όλα τα υλικά στο βούτυρο και αλείψτε με αυτό το μείγμα τις φέτες ψωμιού. Ψήστε στον φούρνο για 5 λεπτά.
Κόψτε τα κρεμμύδια σε φέτες και σοτάρετε τα σκεπασμένα σε χαμηλή φωτιά για 25 λεπτά. Πασπαλίστε τα με αλεύρι και αφήστε τα στην φωτιά ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να ροδίσουν. Προσθέστε τον ζωμό και αφήστε να βράσει για 10 λεπτά. Αλατοπιπερώστε. Προσθέστε  το θυμάρι και βάλτε την σούπα σε πυρίμαχα σκεύη. Απλώστε το τυρί στις φρυγανισμένες φέτες και τοποθετήστε τις πάνω στην σούπα προσεκτικά. Βάλτε τα στο γκριλ μέχρι να λιώσει το τυρί.


 Για τις κιμαδόπιτες
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
750 γρ κιμά μοσχαρίσιο
5 φέτες μπέικον σε κύβους
1 κούπα ζωμός βοδινού
4 κ.σ. σάλτσα Worcestershire
1 κ.σ. σάλτσα barbeque
1 κ.γ. κάρυ
1 κ.γ. μοσχοκάρυδο
1 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Ζύμη σφολιάτας
Αυγόγαλα(1 αυγό ανακατεμένο με 1 κ.σ. γάλα)
1 χούφτα παπαρουνόσπορο



Προθερμάνετε τον φούρνο στους 245 C.  Σε τηγάνι σοτάρετε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι για 5 λεπτά, μετά προσθέστε το μπέικον και μαγειρέψτε μέχρι να γίνει τραγανό.  Προσθέστε τον κιμά και μαγειρέψτε για 5 λεπτά. Προσθέστε τις σάλτσες και τα μπαχαρικά και ανακατέψτε καλά. Προσθέστε τον ζωμό και αφήστε να βράσει για περίπου 10 λεπτά. Στην συνέχεια πασπαλίστε με το αλεύρι, χαμηλώστε την φωτιά και σιγοβράστε για περίπου 20 λεπτά. Αφήστε να κρυώσει τελείως.
Ανοίξτε την σφολιάτα και καλύψτε μια φόρμα για μάφινς σιλικόνης κατά προτίμηση για να ξεκολάει εύκολα ή φορμάκια για μάφιν. Θα τα ψήσετε στον φούρνο για 20 λεπτά γιαυτο για να μην φουσκώσει η ζύμη χρειάζεστε να γεμίσετε τα μάφιν με την σφολιάτα για να μην χάσουν το σχήμα τους. Εγώ έβαλα άλλα μαφιν μέσα και τα  έψησα έτσι. Μόλις τα βγάλετε θα τα αφήσετε να κρυώσουν καλά και στην συνέχεια θα τα γεμίσετε με τον κιμά. Θα κόψετε στρογγυλά καπάκια από την υπόλοιπη σφολιάτα θα τα αλείψετε με το αυγόγαλα και θα πασπαλίσετε με τον παπαρουνόσπορο. Ψήστε για 20 λεπτά περίπου στους 215 C. Αν η διαδικασία για τις ταρτούλες σας φαίνεται χρονοβόρα μπορείτε τα μισά ή και όλα να τα κάνετε τα κλασσικά φακελάκια. Πιστέψτε με και πάλι εμφανίσιμα θα είναι.

3 σχόλια:

  1. Πολύ ωραίες οι προτάσεις σου!
    Αυτό το στυλ "ταρτάκι" της κιμαδόπιτας το κάνω με φύλλο κρούστας για λιγότερα λιπαρά. Θα δοκιμάσω την συνταγή σου! Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η κιμαδόπιτες φαίνονται καταπληκτικές και στην επόμενη συγκέντρωση με φίλους θα τις δοκιμάσω σίγουρα. Αντί παπαρουνόσπορο τι θα μπορούσα να βάλω; Η κρεμμυδόσουπα με προκαλεί. Θα προσπαθήσω να πείσω το άλλο μου μισό να την δοκιμάσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή