27 Μαΐ 2012

Mirabelle tart - Τάρτα με κορόμηλα

Στο περιβόλι μέσα στο οποίο είναι το σπιτάκι που μένουμε έχει πολλές κορομηλιές. Όταν ήρθαμε ήταν γεμάτες από καρπούς ακόμα πράσινους τότε και θυμάμαι την ανυπομονησία μου πότε να κοκκινίσουν για να τους χρησιμοποιήσω σε γλυκά και όχι μόνο. Από τότε είχα βάλει στο μάτι μια τάρτα από το βιβλίο του Michael Roux με κορόμηλα. Τώρα όλοι αυτοί οι καρποί είναι κατακόκκινοι και εγώ δεν βρίσκω χρόνο να ανέβω και να τους κόψω. Πηγαίνω τον Φίλιππο βόλτα και τον ανεβάζω στους ώμους μου και αυτός απλώνει τα χεράκια του να πιάσει όλο περιέργεια όλα αυτά τα χρωματιστά μπαλάκια. Όλα του φαίνονται περιπέτεια και παιχνίδι και εγώ χαίρομαι που είχαμε την ευκαιρία να του το προσφέρουμε αυτό. Η τάρτα είναι πεντανόστιμη και όσο πιο ώριμα κορόμηλα βάλετε τόσο καλύτερη θα σας βγει.
Για την ζύμη pate a foncer
250 gr αλεύρι
125 γρ βούτυρο
1 αβγό
1κ.γ. ζάχαρη
½ κ.γ. αλάτι
40 μλ νερό

Απλώστε το αλεύρι σε επιφάνεια και κάντε μια τρύπα στην μέση. Εκεί βάλτε το βούτυρο, το αβγό, την ζάχαρη και το αλάτι και με τα ακροδάχτυλα σας αναμίξτε και ομογενοποιήστε όλα τα υλικά. Στην συνέχεια προσθέστε το νερό και αναμίξτε μέχρι να γίνει συμπαγής. Δώστε στην ζύμη σχήμα μπάλας και βάλτε την στο ψυγείο για 30 λεπτά. Αργότερα ανοίξτε την στην ταρτιέρα και τρυπήστε την παντού με ένα πιρούνι.

Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής
6 κρόκους αυγών
125 γρ ζάχαρη
40 γρ αλεύρι
500 μλ γάλα
1 στικ βανίλιας
1 κ. βούτυρο

Τοποθετήστε τους κρόκους και το 1/3 τη; Ζάχαρης σε μπολ και ανακατέψτε μέχρι να αποκτήσουν παχύρευστη υφή. Προσθέστε το αλεύρι και ανακατέψτε καλά. Σε κατσαρόλι ζεστάνετε το γάλα με την υπόλοιπη ζάχαρη και βανίλιας. Μόλις βράσει το μείγμα περιχύστε το στους κρόκους ανακατεύοντας συνεχώς. Αναμίξτε καλά και επαναφέρετε το μίγμα στο κατσαρόλι. Αφήστε το μείγμα να κοχλάσει για λίγα λεπτά σε μέτρια φωτιά και στη συνέχεια ρίξτε το βούτυρο ανακατεύοντας ξανά.
Βάλτε την κρέμα πάνω στην τάρτα και από πάνω απλώστε τα κορόμηλα κομμένα στην μέση και με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω. Βάλτε την τάρτα να ψηθεί σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 για 30 λεπτά και στη συνέχεια πασπαλίστε με 30 γρ ζάχαρης δυναμώστε τον φούρνο στους 200 και ψήστε για άλλα 10 λεπτά , μέχρι να λιώσει τελείως η ζάχαρη.
Continue in English



Mirabelle tart by Michael Roux
For the dough pate a foncer

250 gr flour
125 g butter
1 egg
1k.g. sugar
½ tsp salt
40 ml of water

Spread the flour on a surface and make a hole in the middle. There, put the butter, egg, sugar and salt and with your fingertips mix all ingredients. Then add water and mix until it becomes solid. Give the dough ball shape and put in refrigerator for 30 minutes.

For the pastry cream

6 egg yolks
125 g sugar
40 g flour
500 ml milk
1 stick of vanilla
1 teaspoon butter

Place the egg yolks and 1/3 of sugar in a bowl and stir well. Add flour and mix well. In a saucepan heat the milk with the remaining sugar and vanilla. Once it comes to boil pour in the egg yolks, stirring constantly. Mix well and return mixture to saucepan. Let the mixture boil for a few minutes over medium heat and then pour the butter and stir again.
Put the cream on the tart and sprinkle over the mirabelle cut in half with the cut side down. Cook the tart in a preheated oven at 190 for 30 minutes and then sprinkle with sugar (30 grams) and bake for another 10 minutes at 200 C until sugar is completely melted.

5 σχόλια:

  1. Καλημέρα! Δεν ήξερα ότι μαγειρεύονται τα κορόμηλα (γενικώς είμαι λίγο άσχετη με τα φρούτα, πέρα από τα πολύ στανταρντ). Είσαι πολύ τυχερή που τα έχεις και φρέσκα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ωραία ιδέα τα κορόμηλα σε τάρτα! Την κάνουν πολύ πρωτότυπη και ελκυστική!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ ωραία τα κορόμηλα.
    Το δέντρο σαν ψεύτικο έτσι όπως είναι φορτωμένο με τα κορόμηλα.
    Πολύ θα ήθελα να την δοκιμάσω αυτήτην τάρτα.

    Να περνάτε καλά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή