21 Μαΐ 2012

Croissants




«Για μένα είναι πάντα μαγική η στιγμή όταν κάθε πρωί γύρω στις 7π.μ το πρωί στο Waterside Inn o Douglas αρχίζει να ψήνει τα croissants. Το υπέροχο άρωμα που έρχεται από τον φούρνο, διαπερνάει τους διαδρόμους και οι κοιμισμένοι καλεσμένοι μοιράζονται την μαγεία. Μου λένε πως είναι σαν να ξυπνάνε από όνειρο που είναι τόσο καλό που σου έρχεται να το φας..» Έτσι διαφημίζει ο Michael Roux τα υπέροχα croissants του και εμένα με έπεισε να δοκιμάσω να τα φτιάξω. Σας προειδοποιώ: δεν είναι εύκολα αλλά το άρωμα που διαχέεται από τον φούρνο ενώ ψήνονται σε τρελαίνει και τα 20 λεπτά που κάνουν για να ψηθούν σου φαίνονται αιώνας…
25 γρ μαγιά
250 μλ γάλα πλήρες
500 γρ αλεύρι
12 γρ αλάτι
50 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
275 γρ βούτυρο κρύο αλλά όχι πολύ σκληρό
Αβγόγαλα
Βάλτε σε ένα μπολ το γάλα και την μαγιά και ανακατέψτε μέχρι να διαλυθεί. Τοποθετήστε το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη σε ηλεκτρικό μίξερ με τον γάντζο και αναμείξτε σε χαμηλή ταχύτητα, προσθέτοντας σταδιακά το μίγμα με την μαγιά. Σταματήστε να δουλεύετε την ζύμη όταν αυτη ξεκολάει από τα τοιχώματα. Δε θα πρέπει το μείγμα να γίνει πολύ ελαστικό. Το σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη και αφήνουμε την ζύμη να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα.
Στη συνέχεια χτυπήστε την ζύμη να μειώστε τον όγκο της, αναποδογυρίζοντας την με το χέρι να απελευθερωθεί ο αέρας αλλά μην την δουλέψετε πολύ. Καλύψτε και πάλι με μεμβράνη και βάλτε την στο ψυγείο για 4-8 ώρες. Χτυπήστε και πάλι την ζύμη μέσα στον κάδο και στην συνέχεια μεταφερετέ την σε καθαρή αλευρωμένη  επιφάνεια. Δώστε στην ζύμη το σχήμα μπάλας και αρχίστε να ανοίγετε τις 4 άκρες της για να δημιουργήσετε αυτάκια. Δώστε στο βούτυρο ορθογώνιο σχήμα με την βοήθεια του πλάστη και βάλτε το στο κέντρο της ζύμης. Διπλώστε τα αυτάκια γύρω από το βούτυρο ώστε να το καλύψετε τελείως.

Πρώτο δίπλωμα: αλευρώστε την επιφάνεια και ανοίξτε την ζύμη σε διαστάσεις 60χ30. διπλώστε την στα 3, τυλίξτε με μεμβράνη και βάλτε την να παγώσει για 30 λεπτά.
Δεύτερο δίπλωμα: δώστε στην ζύμη μια στροφή ¼ και επαναλάβετε την προηγούμενη διαδικασία.
Τρίτο δίπλωμα: ανοίξτε την ζύμη σε αντίθετη κατεύθυνση σε ορθογώνιο σχήμα και διπλώστε πάλι όπως πριν και παγώστε την για 30 λεπτά.
Στην συνέχεια ανοίξτε την και σε διαστάσεις 65χ40 και πάχος 3mm. Ανασηκώστε την αλαφρά από την επιφάνεια εργασίας και τινάξτε την να την αερίσετε. Ισιώστε τις 4 άκρες τις και κόψτε την κατά μήκος να δημιουργήσετε 2 λωρίδες . ξεκινήστε να κόβετε τρίγωνα με βάση 9cm και πλευρά 18. διπλώστε το τρίγωνο από την βάση προς την κορυφή. Τοποθετήστε τα σε λαμαρίνα γυρνώντας τις άκρες προς τα μέσα να γίνουν σαν ημικύκλια. Αλείψτε τα ελαφριά με αβγογαλα και βάλτε τις λαμαρίνες σε ζεστό μέρος για 2 ώρες να φουσκώσουν. Όταν είναι έτοιμα προθερμάνετε τον φούρνο στους 170 και ψήστε για περίπου 15 με 20 λεπτά.

1 σχόλιο: