23 Μαΐ 2012

Ένας γάμος, βαφτίσια και η αυτοσχέδια τούρτα με σμέουρα και λαιμ


Θα πάρω την ιστορία από την αρχή. Εγώ και ο Γουίνη είμαστε παντρεμένοι από το 2009. Tότε είχαμε αποφασίσει η τελετή να γίνει όπως θέλουμε εμείς δλδ με πολιτικό γάμο στο δημαρχείο Αθηνών και είχαμε οργανώσει μια πολύ ωραία δεξίωση για 70 άτομα στην Μεγάλη Βρετανία. Ήτανε μαγευτική νύχτα και όλοι θυμούνται αυτόν τον γάμο σαν κάτι διαφορετικό.
 Όμως υπήρχε πάντα μια υπόσχεση που είχαμε δώσει στους γονείς ότι κάποια στιγμή όταν θα έχουμε παιδάκι και θα κάνουμε βαφτίσια θα ζητήσουμε από τον παπά να μας δώσει την ευχή του έτσι ώστε να τελεστεί και το θρησκευτικό μυστήριο. Δεν σας κρύβω ότι το φέρναμε σαν αγγαρεία και εγώ και ο Γουινη και κάνεις δεν ασχολούνταν με αυτό το θέμα. Όταν ήρθαμε στο νησί, στον οικισμό που μένουμε όλα φαντάζουν αυθεντικά και γνήσια και σκεφτήκαμε μήπως έτσι κάναμε και τα δυο μυστήρια (γάμος βαφτίσια) εδώ στο εκκλησάκι του οικισμού ήσυχα και λιτά. Και έτσι και έγινε… αρκεί να σας πω ότι ανθοδέσμη για τον γάμο μου (τον δεύτερο) φτιάξαμε με λουλουδάκια που κόψαμε από μια γλάστρα. Τα βαφτιστικά του Φίλιππου ήταν αυτά που είχα φορέσει και εγώ μωρό. Ήμασταν κυριολεκτικά 7 άτομα(οι γονείς του, οι γονείς μου και ο αδελφός του που μας πάντρεψε (δυστυχώς η αδελφή μου δεν μπόρεσε να παρευρεθεί), και το «γλέντι» έγινε μετά στο ταβερνάκι μπροστά από την θάλασσα. Όλα αυτά δίπλα από το σπίτι που μένουμε και με τα πόδια σαννα πηγαίνεις εναν ωραίο περίπατο. Η τελετές ήταν λιτές αλλά αυθεντικές , ο Φίλιππος γελούσε και έκανε γκριμάτσες στον παπά καθόλη την διάρκεια των μυστηρίων (και πιστέψτε με διήρκησαν 2,5 ώρες καθότι έγιναν οι full version) και όλα κύλησαν ήρεμα  και όμορφα και αυτό είναι που το έκανε τόσο μαγευτικό. Σε όλη αυτήν την εικόνα δεν θα μπορούσε να λείπει και η τούρτα (γάμου – βάφτισης) και φυσικά αυτό το κομμάτι το ανέλαβα εγώ. Έφτιαξα λοιπόν μια τούρτα γεμιστή με κρέμα από σμέουρα και λαιμ και σας την παρουσιάζω παρακάτω. Να είσαστε επιεικείς με την εμφάνιση της καθότι εδώ δεν εχω κυριολεκτικά τιποτα:ουτε καν φορμα (να φανταστειτε την εψησα σε αλουμινένιες φόρμες SANITAS μιας χρήσης, πόσο μάλλον να έχω άλλα εργαλεία ζαχαροπλαστικης. Η γευση όμως υπεροχη! Την ιδέα την πήρα από εδώ αλλά την τροποποίησα:


Για το κέικ:

2 3/4 φλιτζάνια αλεύρι
1 3/4 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 φλιτζάνι βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
2 φλιτζάνια ζάχαρη
4 αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
3/4 φλιτζανιού γάλα
1/4 φλιτζάνι φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού
2 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο ξύσμα λεμονιού

 Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς C. Σε ένα μπολ, κοσκινίστε μαζί το αλεύρι 2 3/4 φλιτζάνια, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Σε ένα μπολ του μίξερ χτυπήστε το βούτυρο και τη ζάχαρη μαζί μέχρι να γίνουν αφράτα περίπου 2-3 λεπτά σε μέτρια. Προσθέστε τα αυγά ένα  ένα και χτυπήστε καλά μετά από κάθε προσθήκη.
Προσθέστε το αλεύρι εναλλάξ με  το γάλα και τον χυμό λεμονιού. Τέλος ρίξτε το ξύσμα λεμονιού. Ρίξτε το μίγμα σε στρογγυλό ταψάκι για κέικ που έχει βουτυρώσει και αλευρώσει εξαρχής. Ψήστε για 35-45 λεπτά μέχρι το μαχαιράκι να βγει καθαρό. Αφαιρέστε από το φούρνο και αφήστε τα να κρυώσουν εντελώς.
Για την κρέμα σμέουρων με λαιμ:

1 1/2 φλιτζάνια φρέσκα ή αποψυγμένα, κατεψυγμένα σμέουρα
1 φλιτζάνι ζάχαρη
6 κ.σ. corn flour
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/2 φλιτζάνι φρεσκοστυμμένο χυμό λάιμ
3 κρόκοι αυγών
2 κ.σ. βούτυρο
1 1/3 φλιτζάνι βραστό νερό
1 κ.σ. φρεσκοτριμμένο ξύσμα λάιμ

Σε ένα μπλέντερ, πολτοποιήστε τα βατόμουρα .Σε μια κατσαρόλα ανακατέψτε τη ζάχαρη με το corn flour και το αλάτι. ρίξτε σταδιακά το μείγμα με τον πουρέ βατόμουρου και προσθέστε τον φρεσκοστυμμένο χυμό λάιμ.  Προσθέστε τους κρόκους και το βούτυρο και αναμείξτε μέχρι να γίνει λείο. Σταδιακά προσθέστε το βραστό νερό, ανακατεύοντας συνεχώς. Βάλτε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και βράστε ανακατεύοντας συνεχώς ώστε να μην κολησει και καεί. Μόλις το μείγμα αρχίσει να πήζει, χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράζετε για ένα λεπτό. Βγάλτε την από την φωτιά, ρίξτε το ξύσμα λάιμ, και το αφήστε να κρυώσει.

Για την συναρμολόγηση κόψτε σε 2 λωρίδες το κέικ στην μέση ή και σε 3 ανάλογα τη φόρμα χρησιμοποιήσατε και πόσο ψηλό σας βγήκε και απλώνετε πάνω από κάθε λωρίδα την κρέμα, από πάνω βάζετε την επόμενη λωρίδα κέικ και τελειώνετε απλώνοντας κρέμα γύρω γύρω σε όλο το κέικ. Στην συνέχεια καλύψτε το όλο με σαντιγί και διακοσμήστε όπως σας αρέσει.

8 σχόλια:

  1. Να ζήσετε και να σας ζήσει!!
    Πολύ μου άρεσε το όλο σκηνικό που περιγράφεις, έχει αυθεντικότητα!!!Μπράβο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι ευχάριστα νέα!
    Να είστε καλά και να χαίρεστε τον μικρό Φίλιππο!
    Όλα ακούγονται πολύ όμορφα, ξεχωριστά και πολύ διαφορετικά από τα συνηθισμένα!
    Η κρέμα φαίνεται απίθανη και πολύ λαχταριστή!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να ζήσετε σαν τα ψηλά βουνά...και στους χρυσούς σας!
    Να σας ζήσει ο νεοφώτιστος ... και να γίνει όπως αυτός επιθυμεί.
    Και πάντα μα πάντα...το αυθεντικό να συνοδεύει τις ζωές όλων σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. κοριτσια ευχαριστω παρα πολυ για τις ομορφες ευχές σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. να ειστε ευτυχισενοι με τον μικρο σας θησαυρο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Να ζήσετε και να σας ζήσει ο Φίλιππος. Καλοφώτιστος και γερός να είναι.

    Η τούρτα απίθανη. Απλή και ταιριαστεί με το γραφικό σκηνικό των μυστηρίων.
    Να είσαστε καλά.

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Να σας ζησει... να του ζησετε. Η τουρτα ειναι θεικη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή