23 Νοε 2014

Apple pie- Μηλόπιτα (η καλύτερη που έχω φάει!!)



Καλύτερο και πιο αντιπροσωπευτικό γλυκό του Φθινοπώρου από την μηλόπιτα δεν μπορώ να σκεφτώ. Ίσως γιατί έχω μια αγάπη στα μήλα και τρελαίνομαι για γλυκά που τα περιλαμβάνουν. Σε αυτό εδώ το μπλοκ θα βρείτε αρκετές συνταγές για μηλόπιτα ή κέικ με μήλα, και εγώ προσωπικά έχω δοκιμάσει αμέτρητες. Ε λοιπόν χωρίς φόβο αλλά με πολύ πάθος σας διαβεβαιώνω πως αυτή είναι Η καλύτερη! Ιδανικά συνοδεύετε την με παγωτό βανίλια ή κανέλλα ή απλά με λίγη σαντιγί αρωματισμένη με βανίλια όπως εγώ.
Από το βιβλίο smitten kitchen by Deb Pelerman

για την συνταγή πατήστε πιο κάτω



Θα χρειαστείτε
 Για την ζύμη



315 γρ αλεύρι

1 κ.σ. ζάχαρη

1 κ.γλ.αλάτι

225 γρ βούτυρο (ανάλατο κρύο σε κυβάκια

120 ml νερό κρύο

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ με τα χέρια εκτός του νερού μέχρι να γίνουν ψυχουλιαστά. Στην συνέχεια προσθέτουμε το νερό και ζυμώνουμε για λίγο μέχρι να κάνουμε μια μπάλα. Την τυλίγουμε σε μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα. Στην συνέχεια την απλώνουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια και την τοποθετούμε σε ταρτιέρα με διασπώμενη βάση 23 εκ. περίπου. Την στρώνουμε ψηλά στα τοιχώματα.
Φτιάχνουμε την γέμιση

Για την γέμιση

800 γρ μήλα καθαρισμένα και κομμένα σε κυβάκια ίδιου μεγέθους και μικρά. Αυτό είναι σημαντικό για την συνταγή γιατί έτσι γεμίζει ομοιόμορφα η τάρτα χωρίς να αφήνει κενά.

1 κ.σ. χυμό λεμόνι

200 γρ ζάχαρη

30 γρ αλεύρι

½ κ.γλ. αλάτι

1 κ.γλ. κανέλλα τριμμένη

¼ κ.γλ. μοσχοκάρυδο

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης καλά και γεμίζουμε με αυτά την τάρτα μας. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190. ψήνουμε την τάρτα εκεί για 30 λεπτά στην συνέχεια τοποθετούμε πάνω στην τάρτα το τοπινγκ (συνταγή από κάτω) χαμηλώνουμε την φωτιά και την ψήνουμε για 1 ώρα περίπου.

Για το τοπινγκ



3 κ.σ. ζάχαρη

3 κ.σ. ζάχαρη καφέ

¼ κ.γλ. κανέλλα

¼ κ.γλ. αλάτι

95 γρ αλεύρι

1 κ.γλ. μπέικιν παουντερ

60 γρ βούτυρο λιωμένο

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά καλά μαζί.

Η τάρτα αυτή είναι υπέροχη ζεστή αλλά και κρύα . εγώ προσωπικά την ζεσταίνω ελαφρά και από πάνω βάζω μια κουταλιά σαντιγί (κρέμα γάλακτος που απλά έχω χτυπήσει με 1 κ.γλ. με σπόρους και εκχύλισμα βανίλιας).

9 σχόλια:

  1. υπερπαραγωγη η μηλοπιτα!!! ποσο μ αρεσουν οι μηλοπιτες δεν λεγετε!!! και αν κρινω απ τη φωτο το κομματι πρεπει να ειναι ακρως χορταστικο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καταπληκτικη φαινεται!! Λατρευω τις μηλοπιτες και ολα τα μηλο-κεικ οποτε πολυ αμεσα θα τη φτιαξω! Οι φωτογραφιες υπεροχες!
    Φιλικα, Ευη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το πιστεύω ότι είναι πολύ νόστιμη γιατί δείχνει και νόστιμη!Την έσωσα για παραπάνω δοκιμασίες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι μηλο-τάρτες μου αρέσουν κι εμένα πολύ.
    Το μήλο ψητο γίνεται πολύ νόστιμο.
    Μ αρέσει που της έδωσες ύψος.

    Φιλιά :)


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Την εφτιαξα και πραγματικα ειναι υπεροχη απο ολες τις αποψεις! Τελεια οψη και κυριως υπεροχη γευση!! Κανενας δεν καταλαβε οτι ειναι και νηστισιμη!! Θα την καθιερωσω! Πολλα συγχαρητηρια! φιλικα Ευη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αχ πολυ χαιρομαι! εγω την εχω πλεον καθιερωσει. Νηστισιμη ε? βεβαια εχει το βουτυρακι της η ζυμη εκτοσ και αν την κανεισ με αλλη ζυμη.
    φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ξεχασα να το προσδιορισω...λογω νηστειας (αποκλειστικα) αντικατεστησα το βουτυρο με μαργαρινη (βιταμ)..εξου και η νηστισιμη εκδοχη..Πραγματικα τελεια μηλοπιτα!! Απορω πως δεν την εφαγα ολη μονη μου!!??? χιχιχιχιχιιχιχχχιιιι Πολλα πολλα συγχαρητηρια και ευχαριστω πολυ!
    Φιλικα, Ευη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Είναι υπέροχη, ζουμερή, λαχταριστή. Συνδυάζεται τέλεια με παγωτό βανίλια. Όσοι έχουν φάει έχουν ξετρελαθεί 😊 Μπράβο στην Ιωάννα για τις ωραίες ιδέες της!

    Αίγλη

    ΑπάντησηΔιαγραφή