24 Απρ 2014

Το άρωμα της άνοιξης με κεικ λεβάντας - Lavender Cake



Εσάς η άνοιξη τι άρωμα σας θυμίζει? Εμένα σίγουρα λεβάντα , ίσως γιατί μου θυμίζει φρεσκοσιδερωμένα ρούχα στο ντουλάπι της μαμάς που πάντα κρυβόταν από κάτω ένα σακουλάκι λεβάντας, την βεράντα μας που πάντα θα έχει μια τουλάχιστον γλάστρα με λεβάντες ή το εξοχικό των γονιών μου όπου η λεβάντα έχει θεριέψει και έχει γίνει θάμνος ολόκληρος. Η ιδιαίτερη μυρωδιά της με ξετρελαίνει στα γλυκά και γενικά στα μαγειρέματα. Έχω ξαναφτιάξει κεκάκια λεβάντας (θυμηθείτε εδώ) όμως αυτά με ξετρέλαναν ακόμα πιο πολύ ίσως γιατί περιέχουν και μέλι λεβάντας που σημειωτέον είναι πανάκριβο (ο Γουίνη με κοίταξε με  δυσπιστία όταν του είπα πόσο έκανε το πολυπόθητο βαζάκι που αγόρασα όμως είναι ιδιαίτερα αρωματικό και αξίζει τον κόπο) και επίσης είναι πιο έντονη η γεύση λεβάντας σε αυτήν την συνταγή.
Συνταγή από το βιβλίο Ottolenghi the cookbook.

Θα χρειαστείτε

245 γρ αλεύρι
225 γρ βούτυρο
1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
½ κ.γλ. σόδα μαγειρικής
½ κ.γλ. αλάτι
½ κ.γλ. κανέλλα
115 γρ μέλι λεβάντας
½ κ.γλ. ψιλοκομμένα άνθη λεβάντας αποξηραμένα
115 γρ ζάχαρη
3 αυγά
110 γρ sour cream
 

Για το κέικ:
Ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπεικιν, την σόδα το αλάτι και την κανέλλα σε ένα μπολ και αφήνουμε στην άκρη. Στο μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με την ζάχαρη και το μέλι μέχρι να αφρατέψουν. Στην συνέχεια χτυπάμε σε ένα φλιτζάνι τα αυγά και μετά τα προσθέτουμε στο μείγμα και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν καλά. Προσθέτουμε το αλεύρι 1/3 μαζί με την κρέμα εναλλάξ μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά. Ρίχνουμε και τα άνθη λεβάντας και ανακατεύουμε προσεκτικά. Γεμίζουμε τις φόρμες μας και ψήνουμε για 25 περίπου λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 170. τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν μέσα στις φόρμες για 10 λεπτά και μετά ξεφορμάρουμε.
 



Για το γλάσο

20 μλ χυμό λεμόνι
2 κ.γλ. μέλι
100 γρ ζάχαρη άχνη


Για το γλασο: χτυπάμε όλα τα υλικά μέχρι να γίνει μια κρέμα. Απλώνουμε πάνω από τα κεκάκια αφήνοντας να πέσει στις άκρες.
 

4 σχόλια:

  1. Κοπέλα μου πολύ νόστιμα φαίνονται!! Πιστεύω πως θα έχουν υπέροχη γεύση! Μου αρέσουν πολύ και θα τα δοκιμάσω!! Καληνύχτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μέλι λεβάντας... μμμμμμ ακουγεται ιδιαιτερα γευστικό!

    http://beautyfollower.blogspot.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα και χρόνια πολλά!
    Για μένα η άνοιξη έχει μάλλον τα αρώματα της πασχαλιάς και του λεμονανθού και τα δύο συνδυασμένα με το Πάσχα.
    Τα κεκάκια σου φαίνονται εξαιρετικά, θα ήθελα να δοκιμάσω μέλι λεβάντας!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είναι πανέμορφα! Εμένα η μυρωδιά της Ανοιξης είναι σίγουρα το άρωμα των λεμονόδεντρων! Η λεβάντα μου φέρνει περισσότερο καλοκαίρι αλλά δεν θα έλεγα όχι σε ένα από αυτά τα κεκάκια τώρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή