4 Φεβ 2014

Orange and meringue tartlets - Ταρτούλες με κρέμα πορτοκαλιού και μαρέγκα




Σε ποιον δεν αρέσει μια καλοφτιαγμένη lemon pie? Εγώ προσωπικά τρελαίνομαι, όπως και η αδερφή μου. Ε αυτή εδώ η ταρτούλα με κρέμα πορτοκαλιού είναι ακόμα καλύτερη! Με πλούσια αρωματική κρέμα, καλοψημένη βάση και σωστή μαρέγκα να γεμίζει το στόμα σου!!! Είναι σκέτος πειρασμός! Κανονικά η συνταγή (από το βιβλίο my little Paris kitchen της Rachel Khoo) ήταν για γκρέιπ φρουτ και είναι πολύ καλή. Αλλά εγώ την παράλλαξα λίγο για να την προσαρμόσω στο πορτοκάλι και είναι τέλεια!!!


Για την κρέμα πορτοκαλιού

1 ακέρωτο πορτοκάλι (ξύσμα και χυμό περίπου 70 μλ)
80 γρ ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
1 αυγό + 1 κρόκο αυγού
1 κ.σ. κορν φλάουρ
50 γρ βούτυρο

Βάζουμε το ξύσμα, τον χυμό και την ζάχαρη και τα αυγά  σε μια κατσαρόλα σε μέτρια θερμοκρασία και ανακατεύουμε να διαλυθεί η ζάχαρη. Ανακατεύοντας προσθέτουμε το κορν φλαουρ, δεν σταματάμε να ανακατεύουμε. Όταν η κρέμα θα αρχίσει να πήζει αποσύρουμε από την φωτιά και ρίχνουμε κομματάκια κομματάκια το βούτυρο μέχρι να διαλυθεί όλο. Την βάζουμε σε μπολ , σκεπάζουμε με μεμβράνη έτσι ώστε να ακουμπάει στο πάνω μέρος της κρέμας και αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μια ώρα.


Για την βάση

75 γρ βούτυρο
75 γρ ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
Ξύσμα από ένα ακέρωτο λεμόνι
2 κρόκους αυγών
100 γρ αλεύρι
2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μέχρι να γίνει μια ομοιογενής ζύμη. Απλώνουμε στο σκεύος που θέλουμε (εγώ διάλεξα ταρτιερες στρογγυλές μικρές με αποσπώμενη βάση γιατί αυτή η ζύμη είναι κάπως μαλακή και κεκοειδής και νομίζω δε θα ξεφορμάρεται εύκολα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180.


Για την ιταλική μαρέγκα

100 γρ ζάχαρη
40 μλ νερό
2 ασπράδια αυγών
1 πρέζα αλάτι

Σε κατσαρολάκι βάλτε το νερό  μαζί με την ζάχαρη και βράστε μέχρι να φτάσει στους 118 βαθμούς περίπου 10 λεπτά. Παράλληλα χτυπήστε τα αυγά μαζί με το αλάτι . Όταν το σιρόπι είναι έτοιμο ρίξτε το ενώ χτυπάτε τα αυγά και συνεχίστε να χτυπάτε σε υψηλή ταχύτητα μέχρι να γίνει η μαρέγκα.


Συναρμολόγηση:
Αφού οι βάσεις μπισκότου κρυώσουν απλώνουμε την κρέμα από πάνω και στην συνέχεια τοποθετούμε την μαρέγκα. Ψήνουμε για ελάχιστα λεπτά σε καυτό γκριλ.

4 σχόλια:

  1. Αγαπητή wabi με την υπέροχη τάρτα σου!! Μου αρέσουν οι γεύσεις που έβαλες και θα ήθελα πολύ να τη δοκιμάσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πανεμορφες!
    Το πορτοκάλι ειναι κατι που αγαπώ στα γλυκά.

    http://beautyfollower.blogspot.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. πωωωωω τρέλλα!!! απ τη φωτο και μονο θέλω να φάω την οθόνη!!τρελαίνομαι για λεμον πάι, αλλα και το πορτοκάλι δεν θα με χαλούσε!

    http://agapameandolmas.blogspot.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Την αγαπώ τη Rachel Khoo! Υπέροχη αυτή η συνταγή!! <3
    xo,
    ohmydarlingdeer.blogspot.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή