15 Οκτ 2013

Glazed apple and chestnut cakes - Γλασέ κεκάκια κάστανου με μήλο


Τι να πω για να προλογίσω αυτό το εξαίσιο κέικ με την βελούδινη υφή και την τόσο αρωματική γεύση.  Το είχα βάλει στο μάτι εδώ και καιρό να το κάνω αλλά το ανέβαλλα γιατί πίστευα ότι δεν θα είναι τόσο έντονο όπως τα υπόλοιπα με φρούτα που κάνω. Έχετε καταλάβει ασφαλώς την αδυναμία μου να φτιάχνω γλυκά με φρούτα γι αυτο και τα γλυκά με σοκολάτα είναι πιο σπάνια σε μένα.  Όμως είχα άδικο γιατί αυτό το κέικ με το τριμμένο μήλο μέσα είναι τόσο αρωματικό και εμπλουτίζεται η γεύση του και από το γλασέ που επίσης περιέχει χυμό μήλου που παρεμπιπτόντως έφτιαξα μόνη μου. Το σέρβιρα μαζί με goji berries για έξτρα ενέργεια .
Συνταγή από το βιβλίο  Small plates sweet treats της Aran Goyoaga .


Για το κέικ 

140 γρ βούτυρο
50 γρ αλεσμένα φουντούκια
50 γρ αλεύρι κάστανο
70 γρ ρυζάλευρο
150 γρ ζάχαρη ντεμεράρα
2 μήλα Φούτζι τριμμένα
1/2 στικ βανίλιας
2 κ.σ. άμυλο ταπιόκας
1 ½ κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
¼ κ.γλ. αλάτι
3 αυγά
 

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180. Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια προς υψηλή φωτιά μέχρι να αρχίσει να σκουραίνει στον πάτο. Το βάζουμε σε μπολ και το αφήνουμε να κρυώσει. Αναμιγνύουμε τα αλεύρια με το μπεικιν και το αλάτι. Στο μίξερ χτυπάμε τα αυγά με την ζάχαρη και την  πάστα βανίλιας, τα μήλα και το βούτυρο. Στην συνέχεια προσθέτουμε τα στερεά υλικά και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Το βάζουμε στα φορμάκια μας και ψήνουμε για 20 .


Για το γλάσο

80 γρ ζάχαρη άχνη
55 γρ βούτυρο
1 κ.σ. χυμό μήλου (βλέπε πιο κάτω αν θες να το κάνεις μόνη σου)
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και περιχύνουμε τα κεκάκια όσο είναι ακόμα ζεστά.



Για το χυμό μήλου

Κόβουμε και καθαρίζουμε 1 ή παραπάνω μήλα. Τα βάζουμε σε κατσαρολάκι μαζί με νερό ισα να τα σκεπάζει και βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν και να λιώνουν. Στην συνέχεια τα περνάμε από σιτα μαζί με το νερό. Εγώ άφησα μερικά κομμάτια επίτηδες.


2 σχόλια:

  1. Wow! Πανέμορφα. Πολύ όμορφες φωτο, σε κάνουν να θες να βουτήξεις ένα όπως είναι από το πιάτο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εξαιρετικά!!! και φοβερές φωτογραφίες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή