12 Μαΐ 2013

Cumin flavored shrimp and avocado brochettes with super seed gluten free bread - Μπρουσκέτες από πολύσπορο ψωμί χωρίς γλουτένη με γαρίδες αρωματισμένες με κύμινο και αβοκάντο




Τα Σάββατα είναι η μόνη μέρα που προλαβαίνουμε να κάνουμε τα ψώνια του σπιτιού. Έτσι πάντα το γεύμα είναι απλό, ελαφρύ και εύκολο. Κάτι μεταξύ γεύματος και προγεύματος θα έλεγα γιατί και οι ώρες είναι περίεργες.  Χθες είχα φτιάξει αυτό το απίθανο ψωμί από την Aran Goyoaga (small plates sweet treats) και σήμερα σκέφτηκα να κάνω  μπρουσκέτες. Έφτιαξα λοιπόν μια συνταγή από την Beatrice peltre και το βιβλίο της recipes for an inspired life μια συνταγή της με γαρίδες αλλά την τροποποίησα ελάχιστα γιατί το αβοκάντο μου δεν ήταν γινομενο ώστε να το λιώσω και να το κάνω άλειμμα.


2 φέτες ψωμί πολύσπορο (βλέπε παρακάτω συνταγή)
1 αβοκάντο καθαρισμένο
Χυμό από ½ λαιμ
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. ψιλοκομμένο κόλιανδρο
Λίγο θαλασσινό αλάτι
Πιπέρι καγιέν
¼ κ.γ κύμινο
1 σκ σκόρδο ψιλοκομμένη
6 γαρίδες μεσαίου μεγέθους καθαρισμένες
Κόβουμε το αβοκάντο σε λεπτές φέτες και το βάζουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο και τον χυμό λαιμ, αλάτι και πιπέρι και τον ψιλοκομμένο κόλιανδρο και ανακατεύουμε καλά. Το αφήνουμε για λίγο να μαριναριστεί.
Σε τηγάνι ζεσταίνουμε την άλλη κ.σ. ελαιόλαδο και ρίχνουμε το σκόρδο και το κύμινο. Σιγανευουμε την φωτιά στο μισο και ρίχνουμε τις γαρίδες. Τις μαγειρεύουμε μόνο για 1 με 2 λεπτά ώστε να παραμείνουν ζουμερές.
Απλώνουμε σε κάθε φέτα ψωμιού μερικές φετουλες αβοκάντο και από πάνω τις γαρίδες. Περιχύνουμε με το ζωμό από το αβοκάντο και αν θέλουμε στολίζουμε με ψιλοκομμένο σχοινόπρασο!

Για το ψωμί
45 γρ κεχρί
5 κ.σ. βραστό νερό
1 κ.σ. συν 1 κ.γ. σπόρους Chia
185 μλ βραστό νερό
4 κ.σ. μαγιά
1 κ.σ. ζάχαρη
140 γρ αλεύρι ρυζιού
105 γρ αλεύρι κινόα
70 γρ αλεύρι teff
40 γρ potato starch
35 γρ αλεύρι αμυγδάλου
3 κ.σ. Tapioca starch
1 κ.σ. παπαρουνόσπορο
1 κ.σ. σουσάμι
1 κ.σ. σπόρους μάραθου
2 κ.γλ. αλάτι
2 αυγά
2 κ.σ. μέλι


Σε μικρό μπολ βάζουμε το κεχρί και τις 3 κ.σ. βραστό νερό και αφήνουμε να φουσκώσει για 15 λεπτά.
Σε άλλο μικρό μπολ ρίχνουμε τους σπόρους Chia και 2 κ.σ. βραστό νερό και αφήνουμε κατά μέρος μέχρι να γίνουν μια πάστα.
Σε τρίτο μπολ ανακατεύουμε την μαγια μαζί με το βραστό νερό και αφήνουμε για 10 λεπτά.
Στο μίξερ ανακατεύουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά μέχρι και το αλάτι. Προσθέτουμε το κεχρί μαζί με τους σπόρους chia και την μαγιά και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε τα αυγά και το μέλι και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει μια ζύμη. Την βάζουμε σε λαδωμένο σκεύος, την τυλίγουμε με μεμβράνη και αφήνουμε 1 ώρα να διπλασιαστεί. Εντωμεταξύ έχουμε προθερμάνει τον φούρνο στους 200. Πασπαλίζουμε το ψωμί με λίγο ρυζάλευρο και ψήνουμε το ψωμί στους 200 για 10 λεπτά και μετά χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στους 180 και ψήνουμε για 30 λεπτά περίπου , μέχρι να βγαίνει το μαχαίρι καθαρό. Πριν το βγάλουμε από την φόρμα το κρυώνουμε τελείως.

3 σχόλια:

  1. Πολύ ωραίο σνακ!!!!!!!!!
    Πραγματικά ξεχωριστό!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υπέροχος συνδυασμός, λατρεύω το αβοκάντο με τις γαρίδες.
    Εντυπωσιακό το ψωμί, σούπερ υγιεινό και έξτρα νόστιμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή