26 Μαρ 2012

Μπρουσκέτα με άλειμμα μπακαλιάρου (συνταγη από Προβηγκία)


Μέρα που ήταν χθές (25η Μαρτίου) και το έθιμο προστάζει μπακαλιάρο. Μόνο που τον έφτιαξα λίγο διαφορετικά αυτή τη φορά για να συνδυάσω και μια υπέροχη γεύση που δοκιμάσαμε σε ένα εστιατόριο στο Aix en Provence . Eκεί μας τον φέρανε με το καλωσόρισμα σαν άλειμμα για το ψωμί και όταν το δοκιμάσαμε ενθουσιαστήκαμε και εγώ και ο Γουϊνης. Έψαξα λοιπόν και βρήκα την συνταγη σε ένα βιβλίο με παραδοσιακές συνταγές της Προβηγκίας και την έφτιαξα.

1 κιλό μπακαλιάρος αλμυρός
1 κιλό μπακαλιάρος φρέσκος
1 λίτρο γάλα
1 κιλό ελαιόλαδο (ελεγε η συνταγη αλλα εγω εβαζα με το ματι οσο έπαιρνε)
1 σκόρδο ολόκληρο
Πιπέρι

Ξαρμυρίζουμε τον αλμυρό μπακαλιάρο και όταν είναι έτοιμος τον βάζουμε μαζί με τον φρέσκο και το γάλα να μαριναριστούν. Στην συνέχει τον στραγγίζουμε καλά και σε μια κατσαρόλα αρχίζουμε να ανακατεύουμε ρίχνοντας σιγά σιγά και το λάδι σε χαμηλή φωτιά. Στο τέλος ρίχνουμε το σκόρδο ( εγώ το έκοψα στην μέση και το έβαλα λίγο στον φούρνο. Στην συνέχεια έβγαλα με κουτάλι τις σκελίδες και τις έριξα μέσα στον μπακαλιάρο όπου έλιωσαν δίνοντας υπέροχο άρωμα. Αν έχει κομμάτια μπορείτε να πολτοποιήσετε το μείγμα στο μπλέντερ. Είναι υπέροχο πάνω σε μπαγκέτα αλλά και σε οποιοδήποτε ψωμί αν ρίξετε μερικές σταγόνες ελαιόλαδο, 2-3 ντοματούλες και κολιανδρο φρέσκο. Είναι απίστευτο πόσο πολύ ταιριάζει ο κόλιανδρος σε αυτήν την γεύση.

9 σχόλια:

  1. ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΩωωωω!!!!!
    Φαινεται εξαιρετικοοο!!!!
    Με τρελενεις με αυτες τις αναρτησεις σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @ misirloumisirlou
    χαχαχα! ειχα δει το σχολιο σου οταν ελειπα και ηθελα να απαντησω αλλα εμπλεξα εκει. Τι κανεις κοριτσακι???

    @peps
    αυτά και άλλα προσεχώς! :) έπιασα τις μαγειρτικές με το που γυρισα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ πρωτότυπο!!!
    Μπαίνει στα προσεχώς!!!Καλημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα! Πολύ ωραία συνταγή, λατρεύω τον μπακαλιάρο! Αλλά ένα κιλό ελαιόλαδο;;; Πολύ δεν είναι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αγαπημένο σνακ η μπρουσκέτα! Όρεξη και φαντασία να έχουμε, μπορούμε να κάνουμε άπειρους συνδυασμούς! Πολύ πρωτότυπη η συνταγή σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @Ξανθή καλημερα, ειδα και εσυ τον τιμησες τον μπακαλιαρο :)

    @donkey and the carrot οντως φαινεται πολυ αλλα ετσι λεει η συνταγη. Εγω βεβαια δεν μετρησα εβαζα με το ματι οποτε θα το διορθωσω :)

    @Ερμιονη και ειναι οτι πρεπει για κρασακι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τι φανταστική πρωτότυπη συνταγή!! όσο για το λάδι... δεν με φοβίζει η ποσότητα... άλλωστε και ο ταραμάς τόσο σηκώνει... μόνο μια ερώτηση.. το μαρινάρισμα στο γάλα είναι αρκετό για να ψήσει το φρέσκο μπακαλιάρο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλησπερα κ Χρονια πολλα. Αφου τον μαριναρεις τον σιγοβραζεις μετα ανακατευοντας σε χαληλη φωτια για αρκετη ωρα.δοκιμασε το κ πες μου.

      Διαγραφή