8 Φεβ 2012

Radicchio risotto - Ριζότο με ραντίσιο



Ο Φεβρουάριος πάντα μου φάνταζε άχαρος μήνας. Στην καρδιά του χειμώνα και δεν έλεγε να τελειώσει με έκανε να αδημονώ για την άνοιξη. στον μήνα του έρωτα λοιπόν αποφάσισα να κάνω πιο σπέσιαλ τα καθημερινά τραπέζια μας με τον γουινη. Έφτιαξα λοιπόν ένα ιδιαίτερο ριζότο (ναι ξέρω πάλι αλλά τι καλύτερο για ένα δείπνο?) το οποίο το προτείνω και για την μέρα του αγίου Βαλεντίνου μια και το ιδιαίτερο χρώμα του δίνει κάτι παθιασμένο. Kαι αυτή η συνταγή ειναι απο το βιβλίο της Beatrice peltre recipes for an inspired life.
Ριζότο με ραντίσιο λοιπόν

4 Κ. ελαιόλαδο ή περισσότερο ανάλογα με την ανάγκη
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
2 μικρά ραντίσιο περίπου 300 γρ
½ κούπα συν 1/3 της κούπας κόκκινο κρασί (χρησιμοποίησα τον Αύγουστο της Στροφιλιας με το οποίο το συνοδέψαμε. Ο αρωματικός του χαρακτήρας ταιριάζει με ένα λαχανικό σαν το ραντίσιο που δίνει μια ελαφριά πίκρα στην γεύση.)
1 φύλλο δάφνης
Αλάτι και πιπέρι
2 κ.σ βαλσάμικο
1 λίτρο συν 60 μλ ζωμό κότας κατά προτίμηση σπιτικό
1 κ.σ. βούτυρο ανάλατο
4 κλωναράκια θυμάρι
300 γρ ρύζι αρμπόριο
40 γρ παρμεζάνα ή πεκορίνο
3 κ.σ. Crème fraiche (στο σουπερ μάρκετ θα βρείτε)
1 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό φριζέ

Σε ένα τηγάνι βάζω το ελαιόλαδο και προσθέτω το κρεμμύδι  όπου το ψήνω για 2 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Στη συνέχεια προσθέτω το σκόρδο για άλλο 1 λεπτό. Προσθέτω το ραντίσιο και το μαγειρεύω ανακατεύοντας για περίπου 4 λεπτά. Ρίχνω το κρασί και το φύλλο δάφνης και το αφήνω στην φωτιά για 8 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτω το βαλσαμικο για άλλα 2 λεπτά και μετά κατεβάζω από την φωτιά και αφήνω στην άκρη.
Ζεσταίνω τον ζωμό. Σε φαρδύ τηγάνι ρίχνω το βούτυρο και το ελαιόλαδο. Μόλις ζεσταθούν ρίχνω το θυμάρι για 1 λεπτό. Προσθέτω το ρύζι και ανακατεύω για 1 λεπτό. Στην συνέχεια ρίχνω το υπόλοιπο κρασι και ανακατευω μεχρι να πιειε ολο το υγρό. Και ξεκινώ σιγά σιγά με τον ζωμό. Ρίχνω μια κούπα και ανακατεύω μόλις πιει όλο το ζουμί ρίχνω την επόμενη και ούτω καθεξής. Μόλις έχει πιει τα ¾ του ζωμού ρίχνω το ραντίσιο. Εκεί δοκιμάζω το ρύζι μου και αν χρειάζεται ρίχνω και τον υπόλοιπο ζωμό. Μόλις το ριζότο είναι μεν κρεμώδες άλλα ελαφρώς άλλα ντέντε κατεβάζω από την φωτιά και ρίχνω την κρέμα , την παρμεζάνα και τον μαϊντανό. Μόλις το σερβίρω πασπαλίζω με φρεσκοκομμένο πιπέρι και αν χρειάζεται ελαχίστη παρμεζάνα. Και ευπαρουσίαστο και πεντανόστιμο! Κλέβει καρδιές.
continue in english


Recipe adapted from Beatrice Peltre recipes for an inspired life
4 tbs olive oil plus more to serve
1 red onion
3 garlic cloves minced
2 small radicchio, thinly sliced 300 gr
½ cup plus 1/3 cup red wine (Aygoustos from Strofilia – katogi averof)
1 bay leaf
Salt and pepper
2 tbs balsamic vinegar
4 ½ cups chicken broth
1 tbs unsalted butter
4 thyme twigs
1 ½ cups Arborio rice
40 gr pecorino or parmezana cheese
3 tbs crème fraiche
1 tbs chopped parsley

In  a sauté pan heat 2 tbs olive oil over medium heat. Add the onion and cook for about 2 minutes stirring until soft. Then add the garlic and cook for another 1 minute. Add the radicchio and cook stirring for 4 minutes until soft. Add ½ cup of the wine and the bay leaf. Season with salt and pepper and cook 7 to 8 minutes. Ad the vinegar and cook for 2 more minutes. Remove from heat and set aside.
Meanwhile heat the broth and keep it warm. In a heavy pot melt the butter over medium heat and add the oil with the thyme springs. Cook for about 1 minute pour in the rice stirring for 1 minute. Add the remaining wine and cook the rice until all the liquid is absorted. Add 1 cup of broth reduce the heat to medium low and continue cooking stirring constantly. Wait until all liquid is absorted to add more broth. When you’ ve added 3 quarters of the broth stir in the radicchio. At this point check how done the rice is and add the rest of the broth if needed. Remove from heat and stir in the parmesan or pecorino, crème fraiche and chopped parsley.

11 σχόλια:

  1. Καλησπέρα!! Σήμερα κι εγώ έφτιαξα ριζότο με αγκινάρες!! Πολύ ωραίο χρώμα έχει το δικό σου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έκλεψε και τη δική μου!!!
    Παρακαλώ να μου την επιστρέψετε άμεσα :)
    Υπέροχο!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τι υπέροχο πιάτο! Τι όμορφες φωτογραφίες!!! Τέλειο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πω, πω..
    δεν μπορώ να διαβάσω την συνταγή γιατί οι φωτογραφίες μου έκλεψαν την καρδιά και τις κοιτάζω αποσβολωμένη.
    Τι ωραίο χρώμα, τι απίστευτες φωτογραφίες???
    Μπράβο, μπράβο, μπράβο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πάρα πολύ ενδιαφέρον και πρωτότυπο ριζότο... δεν έχω δοκιμάσει ποτέ ραντίτσιο και δεν έχω την παραμικρή ιδέα πώς είναι η γεύση του... οι φωτογραφίες είναι υπέροχες, μπράβο σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. τι υπέροχα ρόζ - φούξια χρώματα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Bravo!! Πολυ ομορφο πιατο και φανταζομαι και νοστιμο!! Εβαλες λοιπον χρωμα στον κρυο χειμωνα του φλεβαρη. Το κρασι παντως το εχω δοκιμασει και η γευση του μου αρεσει, πιστευω πως ταιριαζει να το συνδυασεις με μια τετοια συνταγη!!! Θα το δοκιμασω και εγω λοιπον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τι φανταστικο χρώμα που έχει.
    Οντως ένα πολύ ωραίο πιάτο και οπτικά αλλά καιστη γεύση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τι εκπληκτική εικόνα είναι αυτή! Απίστευτο πιάτο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τι κανεις wabi μου;; Ολα καλα; συνεχιζω να βλεπω τα ομορφα και ντελικατα πιατα σου...ωπος αυτο με ομορφα απαλα χρωματα! φιλακια πολλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή