26 Φεβ 2012

Κυδωνόπαστο - Membrillos


Η γιαγιά μου έφτιαχνε το τέλειο κυδωνόπαστο. Ήταν διαυγές σαν ζελές , ένιωθες την γεύση του κυδωνιού έντονα στο στόμα σου και ειχε ένα μελιτζανί χρώμα. Δυστυχώς η συνταγή χάθηκε μαζί της. Στην Ισπανία λοιπόν σε ένα plateau τυριών συνόδευαν κάποια τυριά με ένα ζελεδακι που ονόμαζαν mebrillo. μου άρεσε αρκετά, ιδιαίτερα ο συνδυασμος του με το τυρί και ρωτώντας κατάλαβα ότι πρόκειται για κυδωνόπαστο. Από τότε είχα βάλει στο μάτι να το φτιαξω.. ετσι ρωτώντας και ψάχνοντας κατέληξα στην δική μου συνταγή όπου έφτιαξα ζελεδακια κυδωνόπαστου που εγιναν ανάρπαστα και συνόδεψα αρκετές φορές τυριά αλλά και τα πρόσφερα και σαν γλύκισμα. Δεν θυμάμαι ακριβώς πόσα κυδώνια έβαλα αλλά τα έβαλα πρώτα στο φούρνο μέχρι να μαλακώσουν τελείως και στην συνέχεια τα πολτοποίησα. Έπειτα τα έριξα στην κατσαρόλα με ιση ποσότητα ζάχαρης και ανακάτευα συνεχόμενα. Επίσης έριξα λίγη αρμπαρόριζα μέσα για επιπλέον άρωμα. Συγγνώμη για το πρόχειρο της συνταγής αλλά σας είπα ρωτώντας και συνδυάζοντας διάφορες συμβουλές την έκανα. Παντως το αποτέλεσμα με αντάμειψε και θα το ξανακάνω σίγουρα.


7 σχόλια:

  1. Ωραίες είναι και αυτές οι πρόχειρες συνταγές του "ποδαριού"! Δεν χρειάζεται πάντα λεπτομέρεια, ειδικά όταν η συνταγή είναι τόσο απλή και με 2-3 υλικά.
    Δεν έχω φάει ποτέ κυδωνόπαστο και ομολογώ ότι δεν συμπαθώ το κυδώνι.
    Τις φωτογραφίες σου όμως τις συμπαθώ και πολύ μάλιστα! Στο έχω πει και γίνομαι μάλλον κουραστική!
    Πάντως ένα ζελεδάκι θα το δοκίμαζα... δεν είναι δα και τόσο τρομερο!

    Φιλιά και καληνύχτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ευχαριστω πολυ κοριτσια για τα καλα σας λογια. το κυδωνοπαστο οπως ειπα μπορεισ να το φας σαν γλυκο αλλα και να συνοδεψεισ τυρια. δεν εχω δοκιμασει να το βαλω ακι σε αλλα γλυκα. εχει ομως εντονη την γευση του κυδωνιου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και εδώ στην Ν Αφρική συνοδεύουν τα κρασάκια τους με πλατώ με τυριά, ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα, μαρμελάδες και απαραίτητα κυδωνόπαστο!
    Τώρα θα έχω το νου μου όταν δω κυδώνια να αγοράσω να προσπαθήσω να φτιάξω και εγώ!
    Μου έχουν πει ότι το χρώμα του κυδωνιού (γλυκού) έχει να κάνει με την ποικιλία του δέντρου! Ίσως κάποια ποικιλία ιδιαίτερη χρησιμοποιούσε η γιαγιάκα σου, που πρόσδιδε τέτοια χρώμα (και άρωμα!) Να ζήσεις να την θυμάσαι σε δημιουργικές ώρες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εγώ που συμπαθώ πολύ το κυδώνι, βλέπω τις φώτο σου και μετά βίας συγκρατώ τα σάλια μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα καλως σε βρήκα!!!Υπέροχη η συνταγή μου αρέσει πολύ το κυδωνόπαστο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Που εισαιιιιι?ολα καλααα?
    το κοινο θελει αναρτηση!!!!χαχαχα
    ευχομαι να εισαστε ολοι καλα ....
    φιλια και καλη εβδομαδααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή