27 Ιαν 2012

Arugula risotto with basil and lemon - Ριζότο με ρόκα και μασκαρπόνε με βασιλικό και λεμόνι

Ένα από τα βιβλία που αγόρασα ηταν και το recipes for an inspired life της la tartine gourmande. Ειμαι θαυμαστρια της συγκεκριμενης και όταν το ξεφυλισσα ξετρελαθηκα με αρκετες συνταγες της. Εκανα προχθες το παρακατω ριζοττο για μια πιο σπεσιαλ μερα με τον γουινη και πραγματικα το απολαυσαμε πολύ. Ακομα και σε ένα πιο επισημο δειπνο δεν θα διστασω να το παρουσιασω. Εχει πολύ ντελικατη γευση.

100 gr arugula
25 gr basil leaves
25 gr parsley leaves
100 ml vegetable broth or more as needed
2 tbsp olive oil plus more to dizzle
1 tbsp unsalted butter
1 shallot coarsely chopped
1 leek white part only
Finely grated zest of organic lemon
1 ½ cups Arborio rice
80 ml white wine
3 tbsp mascarpone cheese
40 gr parmesan cheese


In a pot combine a large volume of water with a generous pinch of salt and bring to boil. Add the arugula and herbs and blanch them for 30 secs. Rinse under cold water and let cool. Squaze the excess water out of herbs. Warm vegetable broth set aside. In a heavy pot heat the oil and the butter over medium heat. Add the shallot,leek,the lemon zest and cook stirring for 4 mins. Add the rise and cook for 1 minute stirring constantly. Add wine and cook, stirring until the liquid is absorted. Add 1 cup of broth and cook stirring until the rise has absorted all liquid. Add another cup of broth and repeat until the rise is ready. Add the rest of the broth and the herbs and cook, stirring until tha herbs are well combined. Remove from heat and add mascarpone and parmesana cheese.season with pepper, cover and set aside. Serve with a drizzle of oil.

recipe from la tartine gourmande "recipes for an inspired life".
100 γρ ρόκα
25 γρ φύλλα βασιλικού
25 γρ φύλλα μαϊντανού
100 ml ζωμό λαχανικών ή περισσότερο ανάλογα με τις ανάγκες
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας ανάλατο βούτυρο
1 φρέσκο κρεμμύδι χοντροκομμένα
1 πράσο μόνο το άσπρο μέρος
Ψιλοκομμένο ξύσμα από ένα λεμόνι οργανικό
1 ½ φλιτζάνι ρύζι Arborio
80 ml λευκό κρασί
3 κουταλιές της σούπας τυρί μασκαρπόνε
40 γρ τυρί παρμεζάνα

Σε μια κατσαρόλα βάλτε αρκετό νερό με αλάτι καιαφήστε να βράσει. Προσθέστε την ρόκα και τα βότανα και ζεματίστε τα για 30 δευτερόλεπτα. Ξεπλύνετε με κρύο νερό και αφήστετα να κρυώσουν. Στίψτε το νερό από τα βότανα. Ζεστάνετε τον ζωμό λαχανικών. Σε μια βαριά κατσαρόλα βαλτε το λάδι και το βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το κρεμμύδι, πράσο, το ξύσμα λεμονιού και μαγειρέψτε ανακατεύοντας για 4 λεπτά. Προσθέστε το ρύζι και μαγειρέψτε για 1 λεπτό ανακατεύοντας συνεχώς. Προσθέτετε το κρασί και μαγειρέψτε ανακατεύοντας μέχρι το υγρό να απορροφηθεί. Προσθέστε 1 φλιτζάνι ζωμό και μαγειρέψτε ανακατεύοντας μέχρι το ρύζι να απορροφήσει όλα τα υγρά. Προσθέστε άλλο ένα φλιτζάνι ζωμό και επαναλάβετε. Προσθέστε τον υπόλοιπο ζωμό και τα μυρωδικά και μαγειρέψτε ανακατεύοντας. Κατεβάζετε από τη φωτιά και προσθέστε το μασκαρπόνε και την παρμεζάνα. πιπερώστε και σερβίρετε με λίγο ελαιόλαδο και λιγο τριμμα λεμονιού..

9 σχόλια:

  1. Καλημέρα! Πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσα συνταγή για ριζότο! Ιδιαίτερος αλλά ωραίος συνδυασμός υλικών! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. εκπληκτικές φωτογραφίες!!!!τέλειο ριζότο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πρέπει να εχει πολύ ντελικάτη γεύση όπως λες.
    Φαίνεται νοστιμότατο :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπημένο μου πιάτο το ρυζότο και η συνταγή σου είναι ενδιαφέρουσα. Φαίνεται πολύ ιδιαίτερη!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φαινεται πεντανοστιμο
    πρεπει να το δοκιμασω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Έτσι όπως το βλέπω "κρεμώδες" και με "μυριστικά" μου θυμίζει γλυκό! Πολύ ενδιαφέρουσα εκδοχή πραγματικά, ειδικά τα αρώματα του λεμονιού και του βασιλικού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εξαιρετική δουλειά, εξαιρετικές φωτογραφίες!!
    Χαίρομαι πολύ που ανακάλυψα το μπλόγκ σου!!
    Θα το παρακολουθώ!!! Πολύ με ενθουσίασε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή