22 Φεβ 2011

Ραβιόλια γεμιστά με κολοκυθάκι και ρικκότα με λεμονάτη σάλτσα


Επιστρέφω σιγά σιγά... όπως σας έχω ήδη πει : διανυω μια μάλλον δύσκολη εγκυμοσύνη που με έχει κρατήσει μακριά από τις ασχολίες μου ακόμα και από το μαγείρεμα. Ελπίζω από εδώ και πέρα τα πράγματα να κυλήσουν πιο ομαλά.... είχα αρκετές αναγούλες και ήταν λίγες οι τροφές που ανεχόμουνα όλον αυτό το καιρό. Όσοι με ξέρουν γνωρίζουν πόσο δύσκολο θα ήταν αυτό για μένα καθότι είμαι καλοφαγού . λοιπόν όπως σας έλεγα μια από τις τροφές που με βοήθησαν γιατί την ανεχόταν το στομάχι μου ήταν τα ζυμαρικά. έτσι λοιπόν σαν πρώτο ποστ μετά από τόσο καιρό θα έχουν την τιμητική τους. Έφτιαξα σήμερα σπιτικά ραβιολια με ρικοτα και κολοκυθάκι με μια απλή λεμονάτη σαλτσούλα και σας εγγυώμαι τέτοια γεύση είχα καιρό να γευτώ! Ντελικάτη , τόσο νόστιμα! Ιδού η συνταγή:
 
Ραβιολια γεμιστά με κολυθακι και ρικοτα με λεμονάτη σάλτσα


Για τα ζυμαρικά

200 γρ αλεύρι
2 αυγά
Μοσχοκάρυδο
Αλάτι

Σε μια επίπεδη επιφάνεια ρίχνω αλεύρι, κάνω μια λακουβιτσα στο κέντρο ρίχνω τα αυγά τα σπαω με πιρούνι και ρίχνω αλάτι και μοσχοκάρυδο. Αρχίζω να ενώνω το αλεύρι, δουλεύοντας το από το εσωτερικό  προς το εξωτερικό. Ζυμώνω με δύναμη μέχρι να γίνει μια ζύμη ελαστική και λεία και στη συνέχεια τα πλάθω σε μπάλα και το τυλίγουμε σε μεμβράνη και το αφήνουμε για τουλάχιστον 20 λεπτά.


Για τη γέμιση:

2 μικρά κολοκυθάκια
200 γρ ρικοτα
100 γρ προβολονε ή (κεφαλοτύρι έβαλα εγώ)
1 αυγό
1 σκελίδα σκόρδο
½ φλ. Παρμεζάνα

Τρίβουμε τα κολοκυθάκια και τα στραγγίζουμε καλά. Στη συνέχεια τα βάζουμε με 2 κ. Σούπας λάδι σε ένα κατσαρολακι μαζί με τη σκελίδα σκόρδο αλάτι και πιπέρι και τα αφήνουμε να ψήσουμε 3 λεπτά σε δυνατή φωτιά .
Παράλληλα βάζουμε την ρικοτα σε μπωλ μαζί με το αυγό, τα κολοκυθάκια, την τριμμένη παρμεζάνα και τα φύλλα δυόσμου και τα ανακατεύουμε με πιρούνι μέχρι να ενωθούν τα υλικά.


Για τα ραβιολια:

Χωρίζουμε την ζύμη σε ίσα μέρη και το περνάμε πολλές φορές από την μηχανή ζυμαρικών μέχρι να γίνουν μερικές λεπτές λωρίδες. Τις τοποθετούμε σε αλευρωμένη επιφάνεια , βάζουμε στο κέντρο την γέμιση σε ίσες αποστάσεις και απο πάνω βάζουμε άλλη μια λωρίδα. Κόβουμε με το στρογγυλό οδοντωτό μαχαιράκι και βράζουμε σε πολύ αλατισμένο νερό λίγα λίγα.

Για τη σάλτσα:

100 γρ βούτυρο
Ελάχιστη πιπερόριζα σε σκόνη
1 λεμόνι βιολογικό φλούδα και χυμός
2 σούπας κουκουνάρι
Φρέσκο δυόσμο
Τριμμένη παρμεζάνα
Φρεσκοτριμμενο πιπέρι

Λιώνουμε σε κατσαρολακι το βούτυρο, προσθέτουμε την πιπερόριζα, τον χυμό λεμονιού και τα κουκουνάρια. Τα αφήνουμε να πάρουν γεύση σε χαμηλή φωτιά για 2 λεπτά.

Τα βάζουμε σε πιάτο και ρίχνουμε από πάνω την σάλτσα. Στο τέλος ρίχνουμε τριμμένη παρμεζάνα και φύλλα δυόσμου και φρεσκοτριμμενο πιπέρι.
Αν δεν θέλετε πολύ βαριές γεύσεις και σάλτσες αυτή είναι μια πολύ ντελικατη συνταγή και θα έχει σίγουρη επιτυχία. Πρέπει να την δοκιμάσετε όταν θα έχετε χρόνο.

10 σχόλια:

  1. Καλή συνέχεια στην εγκυμοσύνη σου!
    Μόλις πριν λίγο έβλεπα μια συνταγή για σπιτικά ραβιόλια που είναι στο πρόγραμμα εδώ και καιρό αλλά για χίλιους λόγους δεν έχουν γίνει.
    Τώρα με την ευκαιρία της νηστείας θα αποπειραθώ να φτιάξω με διαφορετική γέμιση την κάθε φορά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @ξανθη
    γεια σου τι κανεισ? θελουν λιγο χρονο βεβαια αλλα αξιζει το αποτελεσμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Άξιζε ο κόπος που περιμέναμε
    (πόσο μάλλον η δική σου αναμονή, γι'αυτό που θα έρθει στη ζωή σου σε λίγο καιρό! Με το καλό, να πάνε όλα κατ'ευχήν)

    Το κολοκυθάκι το αγαπάει το ζυμαρικό*

    Φιλιά και μια αγκαλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @νενου
    σε ευχαριστω κοριστακι! επανερχομαι σιγα σιγα και τωρα θα τα λεμε πιο συχνα. φιλια πολλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. πολύ ωραία συνταγή φαίνεται!
    και γω έχω στο πρόγραμμα να φτιάξω σπιτικά ζυμαρικά, το σ-κ όμως που τα παιδιά δεν θαναι όλη την ώρα στα πόδια μου... :)))
    καλή συνέχεια στην εγκυμοσύνη σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η λεμονάτη σάλτσα από πάνω μου κέντρισε το ενδιαφέρον. Τα ραβιόλια έγιναν τέλεια.
    Μπράβο σου. Καλή εγκυμοσύνη να έχεις :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @maya και @Marion
    σας ευχαριστω πολυ για τις ευχες σας. πραγματι αυτη η συνταγη εγινε πολυ καλη..σας λεω να την δοκιμασετε οποτε εχετε χρονο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Blepontas to comment sou epatha sok. SHMERA se skeftomoun sxedon oli mera! O logos itan oti sizitousa gia egkymosines kai fagito! Kai skeftomoun esena, to blog sou to moraki sas pou tha rthei klp! Girnontas spiti, eftiaksa tin saltsa sou me tis liastes ntomates!!! Kai molis efaga, mpaino sto blog kai se blepo mesa!!! Euxomai tora pou perasan ta polla diskola na xalaroseis kai na apolafseis tin egkymosini sou!!! Tha tin dokimaso amesa tin sintagi sou! Fainetai teleia!!! Polla filia!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δεν ξέρεις πόσο χάρηκα που μπήκα σήμερα και βρήκα δύο νέα post σου!
    Κουράγιο λίγο ακόμα, συνέχισε να κάνεις όμορφα πράγματα και το κολοκυθάκι στη γέμιση μου δίνει νέους ορίζοντες -μέχρι τώρα είχα "παίξει" σχεδόν μόνο με σκέτο τυρί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @donkey and the carrot, @artemistsipi

    ευχαριστω ρε κοριτσια. μου δινετε πολυ κουραγιο!περασα λιγο δυσκολα αλλα τα παντα για το μωρακι !

    ΑπάντησηΔιαγραφή