15 Μαΐ 2012

Fennel- leek risotto - Ριζότο με φινόκιο και πράσα



Σήμερα πειραματίστηκα με το φινόκιο. Είναι ένα παρεξηγημένο λαχανικό από πολλούς γιατί ωμό έχει έντονη γεύση ούζου και δεν αρέσει πάντα αυτό. Όμως όταν μαγειρεύεται δίνει μια τόσο ντελικάτη γεύση που πραγματικά έχει γίνει το αγαπημένο μου. Αυτό φαίνεται και σε αυτήν την συνταγη που έκανα σήμερα και πιστέψτε με ο γουινη την επέλεξε σαν το καλύτερο ριζότο μου. Για να δούμε αν θα σας αρέσει….
1 μεγάλο φινοκιο κομμένο σε κυβάκια
2 πράσα κομμένα σε κυβακια το άσπρο μέρος
1 μεγάλο φρέσκο κρεμμυδάκι ή 2 μικρά (το άσπρο μέρος μόνο) ψιλοκομμένα
Λευκό ξηρό κρασί 1 ποτήρι
Δάφνη 1 φύλλο
Θυμάρι 2-3 κλαράκια
Ρύζι Arborio ή carnaroli 300γρ
1 κ.σ. βούτυρο
Ελαιόλαδο
Ζωμό λαχανικών περίπου 600 γρ ανάλογα όσο χρειαστεί για να σας γίνει το ρύζι
3 κ.σ. μασκαρπόνε
60 γρ λαδοτυρι (Πάρου, Νάξου , Μυτιλήνης ότι βρείτε)
Αλάτι- πιπέρι

Σε κατσαρόλα σοτάρουμε για λίγα λεπτά το φινοκιο σε 2 κ.σ. ελαιόλαδο. Στην συνέχεια ρίχνουμε τα πράσα και το κρεμμύδι ανακατεύοντας διαρκώς. Όταν αρχίσουν να μαλακώνουν λίγο ρίχνουμε το μισό κρασί, την δάφνη και αλατοπιπερωνουμε  και αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να μαλακώσουν.
Σε φαρδύ τηγάνι σοτάρουμε για ένα λεπτό το ρύζι στο βούτυρο και σε μια κουταλιά σούπας ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το θυμάρι και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το υπόλοιπο κρασί και αφήνουμε μέχρι να απορροφηθεί. Τότε ξεκινάμε σιγά σιγά να ρίχνουμε τον ζωμό στο ριζότο μας λίγο λίγο κάθε φορά περίπου 1 κούπα ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Όταν αυτό έχει απορροφηθεί συνεχίζουμε την διαδικασία με τον ζωμό. Λίγο πριν την τελευταία κούπα ζωμού δοκιμάζουμε το ρύζι μας. Αν είναι έτοιμο τότε ρίχνουμε το φινοκιο και ανακατεύουμε αλλιώς συνεχίζουμε την διαδικασία με τον ζωμό μέχρι να γίνει το ρύζι. Μόλις ρίξουμε το φινοκιο με τα πράσα και ανακατεύουμε για ένα λεπτό , το βγάζουμε από την φωτιά και ρίχνουμε το μασκαρπονε και το τυρί. Δοκιμάζουμε για αλάτι και πιπερώνουμε. Εγώ το σέρβιρα με δυο φέτες φινοκιο που είχα ψήσει στο γκριλ. Ταιριάζει πολύ με ένα ωραιο λευκό κρασί ή ακόμα και με ροζέ θα το δοκίμαζα. Καλη ορεξη!

recipe in english


 1 large fennel, cut into cubes
2 leeks white part, cut into cubes
1 large green onion or 2 small (white part only) chopped
Dry white wine 1 cup
1 laurel leaf
2-3 sprigs thyme
Arborio rice 300g or carnaroli
1 tbsp butter
Olive oil
Vegetable stock about 600 grams, depending as it takes
3 tbsp mascarpone
60 g
parmezan
Salt, pepper

In a skillet saute for a few minutes in 2 tablespoons olive oil  the fennel. Then add the leeks and onion, stirring constantly. When they start to soften add  half wine, bay leaf and salt and pepper and simmer until tender.
In another skillet put the butter and one tbspoon olive oil and saute for a minute the rice. Add the thyme and stir. Pour the remaining wine and leave until absorbed. Then begin to slowly add the broth in risotto about about 1 cup at a time, stirring occasionally. When this has been absorbed, continue the process with the broth. Just before the last cup of broth taste your rice. If you are ready, then add the fennel and toss otherwise continue the process with the broth until the rice is ready. When you have added the fennel with leeks  remove from heat and add the mascarpone and cheese. Taste for salt and pepper. I served it with two slices of fennel that I cook on the grill. Good luck!

3 σχόλια:

  1. ε θα το πωωωω!!!...δε μπορω να παρακολουθησω τις συνταγες με τετοια παρουσιαση!!!!!εισαι απιθανη!!!!respect!!!!πολυ ιδιατερη και πρωτοτυπη γευση θα πρεπει να εχει το ριζοτο σου!!!πολλααα φιλιααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @misirloumisirlou σε ευχαριστω καλη μου :). Η αισθητικη σου ειναι δεδομενη οποτε εχουν παραπανω βαρυτητα τα καλα λογια απο σενα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φανταστικές φωτογραφίες που παρουσιάζουν τέλεια το φαγητό σου.
    Το φινόκιο μαζί με τα πράσσα είναι ωραίος συνδυασμός. Και είναι κι ωραίο λαχανικό να το χρησιμοποιούμε.

    Καλό απόγευμα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή