Σήμερα πειραματίστηκα με το φινόκιο. Είναι ένα παρεξηγημένο λαχανικό
από πολλούς γιατί ωμό έχει έντονη γεύση ούζου και δεν αρέσει πάντα αυτό. Όμως όταν
μαγειρεύεται δίνει μια τόσο ντελικάτη γεύση που πραγματικά έχει γίνει το αγαπημένο
μου. Αυτό φαίνεται και σε αυτήν την συνταγη που έκανα σήμερα και πιστέψτε με ο
γουινη την επέλεξε σαν το καλύτερο ριζότο μου. Για να δούμε αν θα σας αρέσει….
1 μεγάλο φινοκιο κομμένο σε κυβάκια
2 πράσα κομμένα σε κυβακια το άσπρο μέρος
1 μεγάλο φρέσκο κρεμμυδάκι ή 2 μικρά (το άσπρο μέρος μόνο)
ψιλοκομμένα
Λευκό ξηρό κρασί 1 ποτήρι
Δάφνη 1 φύλλο
Θυμάρι 2-3 κλαράκια
Ρύζι Arborio
ή carnaroli 300γρ
1 κ.σ. βούτυρο
Ελαιόλαδο
Ζωμό λαχανικών περίπου 600 γρ ανάλογα όσο χρειαστεί για να σας
γίνει το ρύζι
3 κ.σ. μασκαρπόνε
60 γρ λαδοτυρι (Πάρου, Νάξου , Μυτιλήνης ότι βρείτε)
Αλάτι- πιπέρι
Σε κατσαρόλα σοτάρουμε για λίγα λεπτά το φινοκιο σε 2 κ.σ.
ελαιόλαδο. Στην συνέχεια ρίχνουμε τα πράσα και το κρεμμύδι ανακατεύοντας διαρκώς.
Όταν αρχίσουν να μαλακώνουν λίγο ρίχνουμε το μισό κρασί, την δάφνη και
αλατοπιπερωνουμε και αφήνουμε να σιγοβράσουν
μέχρι να μαλακώσουν.
Σε φαρδύ τηγάνι σοτάρουμε για ένα λεπτό το ρύζι στο βούτυρο
και σε μια κουταλιά σούπας ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το θυμάρι και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε
το υπόλοιπο κρασί και αφήνουμε μέχρι να απορροφηθεί. Τότε ξεκινάμε σιγά σιγά να
ρίχνουμε τον ζωμό στο ριζότο μας λίγο λίγο κάθε φορά περίπου 1 κούπα ανακατεύοντας
κατά διαστήματα. Όταν αυτό έχει απορροφηθεί συνεχίζουμε την διαδικασία με τον ζωμό.
Λίγο πριν την τελευταία κούπα ζωμού δοκιμάζουμε το ρύζι μας. Αν είναι έτοιμο τότε
ρίχνουμε το φινοκιο και ανακατεύουμε αλλιώς συνεχίζουμε την διαδικασία με τον ζωμό
μέχρι να γίνει το ρύζι. Μόλις ρίξουμε το φινοκιο με τα πράσα και ανακατεύουμε
για ένα λεπτό , το βγάζουμε από την φωτιά και ρίχνουμε το μασκαρπονε και το τυρί.
Δοκιμάζουμε για αλάτι και πιπερώνουμε. Εγώ το σέρβιρα με δυο φέτες φινοκιο που είχα
ψήσει στο γκριλ. Ταιριάζει πολύ με ένα ωραιο λευκό κρασί ή ακόμα και με ροζέ θα το δοκίμαζα. Καλη ορεξη!
recipe in english
1 large fennel, cut into cubes
ε θα το πωωωω!!!...δε μπορω να παρακολουθησω τις συνταγες με τετοια παρουσιαση!!!!!εισαι απιθανη!!!!respect!!!!πολυ ιδιατερη και πρωτοτυπη γευση θα πρεπει να εχει το ριζοτο σου!!!πολλααα φιλιααα
ΑπάντησηΔιαγραφή@misirloumisirlou σε ευχαριστω καλη μου :). Η αισθητικη σου ειναι δεδομενη οποτε εχουν παραπανω βαρυτητα τα καλα λογια απο σενα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦανταστικές φωτογραφίες που παρουσιάζουν τέλεια το φαγητό σου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο φινόκιο μαζί με τα πράσσα είναι ωραίος συνδυασμός. Και είναι κι ωραίο λαχανικό να το χρησιμοποιούμε.
Καλό απόγευμα :)