5 Οκτ 2015

Santa Lucia saffron Buns #vimagourmet - Τσουρεκοψωμάκια με σαφράν για την Σάντα Λουτσία


Ξεφύλλιζα ένα βιβλίο με Σκανδιναβικές συνταγές και έπεσα πάνω σε αυτά τα εξαίσια τσουρεκοψωμάκια (δικός μου ο όρος γιατί είναι κάτι ανάμεσα). Πρόκειται για ένα καθολικό Χριστουγεννιάτικο έθιμο που γιορτάζουν στην Ιταλία αλλά και στις Σκανδιναβικές χώρες και τα είχα ξαναγνωρίσει μέσω του σχολείου των μικρών: πέρσι στις 13 Δεκεμβρίου (τότε γιορτάζεται ) τα είχαν φτιάξει στο σχολείο τους και μου είχαν φέρει. Τους άρεσαν πολύ οπότε είπα να τα δοκιμάσω και εγώ. Είναι πεντανοστιμα και τα παιδιά τα τρώνε και για πρωινό αλλά και σαν απογευματινό τους δίνω  μαζί τους στο σχολείο. Και είναι ευωδιαστά και όλο το σπίτι μυρίζει ζεστασιά.

Συνταγή από το βιβλίο SCANDILICIOUS BAKING της Signe Johansen


Θα χρειαστείτε

325 γρ γάλα πλήρες
Σαφραν
15 γρ φρέσκια μαγιά ή 7 γρ ξηρή μαγιά
50 γρ βούτυρο ΒΙΤΑΜ
350 γρ αλεύρι spelt
1 κ.σ. κάρδαμο αλεσμένο
4κ.σ ζάχαρη
1 κ.σ. αλάτι θαλασσινό
1 αυγό χτυπημένο
Μερικά αποξηραμένα cranberries ή κεράσια αν βρείτε


Αρχικά ζεσταίνουμε το γάλα μαζί με το σαφράν . στην συνέχεια το αφήνουμε να κρυώσει μέχρι να γίνει χλιαρό. Λιώνουμε το βούτυρο και το ανακατεύουμε μαζί με το γάλα. Στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε τα αλεύρια με το κάρδαμο, την ζαχαρη, και το αλάτι. Προσθέτουμε το μείγμα με το γάλα και το χτυπημένο αυγό και χτυπάμε με τον γάντζο μέχρι να έχουμε μια κολλώδη ζύμη. Τοποθετούμε την ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνουμε για 5 λεπτά μέχρι να γίνει ελαστική και μαλακή. Θα εξακολουθεί να κολλάει στα χέρια. Την τοποθετούμε πίσω στο μπολ το σκεπάζουμε και την αφήνουμε να φουσκώσει για περίπου 1,5 ώρα.


Στην συνέχεια την ξανατοποθετούμε σε αλευρωμένη επιφάνεια , την ζυμώνουμε και την κόβουμε σε 12 ισα κομμάτια. Τα φτιάχνουμε σε όποιο σχήμα θέλουμε (αν και η συνταγη έγραφε σε σχήμα S εγώ τα έκανα σαλιγκαράκια στρογγυλά και βγήκαν πολύ όμορφα) και τα τοποθετούμε στο ταψί τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε για άλλα 35 λεπτά να διπλασιαστούν σε μέγεθος. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 στον αέρα και τα αφού τα αλείψουμε με λίγο αυγό χτυπημένο τοποθετούμε σε κάθε ένα ένα cranberry ή κεράσι ανάλογα τι έχουμε κα τα ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά. Μόλις τα βγάλουμε τα αφήνουμε να κρυώσουν για λίγο αν μπορέσουμε και τα τρώμε με τον καφέ μας ή το τσάι μας!

Click here to vote for WABI PHOTOGRAPHYClick here to vote for WABI BAKING

2 σχόλια:

  1. Να μας φερεις κ μια μερα στη δουλεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτές οι συνταγές από σκανδιναβικές χώρες είναι φοβερές. Οτι έχει σχέση με τσουρεκοψωμάκια. Εχω δοκιμάσει κι εγώ κάποιες.
    Κι αυτά ειναι πολύ ωραία και μου αρέσει το κάρδαμο πολύ.

    Καλημέρα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή