23 Οκτ 2015

Banana chocolate cake with bourbon caramel and mascarpone frosting - Σοκολατένιο κέικ μπανάνας με καραμέλα bourbon και mascarpone frosting



Όταν ήμουνα μικρή δεν υπήρχαν παιδότοποι. Η μητέρα μου έκανε τις γιορτές στο σπίτι με τούρτες και γλυκά μαγειρεμένα από την ίδια. Ίσως είναι και αυτός ένας λόγος που προτιμώ να κάνω τα πάρτι των αγοριών στο σπίτι και να φτιάχνω εγώ τις τούρτες τους. Όλη αυτή η προετοιμασία έχει την χάρη της.. σκέπτομαι από νωρίς το θέμα, το γλυκό να ικανοποιήσει τους μικρούς, αλλά και τους μεγάλους καλεσμένους και φυσικά όλοι συμμετέχουν στη προετοιμασία.  Έτσι η χαρα είναι διπλη όταν φάνε το πρωτο κομματι.

Το συγκεκριμένο cake μου θυμίζει αυτές τις εποχές, κάτι από τις γεύσεις που έφτιαχνε η μητέρα μου χωρίς βέβαια το bourbon και το frosting. Ίσως επειδή περιέχει #Vitam που ήταν τότε το κατά κόρον βούτυρο που χρησιμοποιούσαν οι μαμάδες….
Η συνταγή είναι από εδώ



Για το κέικ μπανάνα σοκολάτα

 2 φλ. Αλεύρι
¾ φλ + 1 ½ κακάο σε σκόνη
1 κ.σ. baking powder
¼ κ.γλ. αλάτι
100 γρ ΒΙΤΑΜ με βουτυρο
1 φλ. Ζάχαρη + 2 κ.σ.
1 φλ. Ξινόγαλα
2 μεγάλα αυγά
2 πολύ ώριμες μπανάνες
150 γρ μαύρη σοκολάτα 70% κακάο κομμένη σε κομματάκια

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200 C. Βουτυρώστε την φόρμα του κέικ σας ώστε να είναι έτοιμη. Σε μπολ αναμείξτε το κακάο, το αλεύρι , το baking, το αλάτι. Σε άλλο μπολ χτυπήστε το βούτυρο με την ζάχαρη, προσθέστε την μπανάνα, το ξινόγαλα και τα αυγά.  Αναμείξτε τα στερεά υλικά μαζί με τα υγρά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Προσθέστε την σοκολάτα αλλά κρατήστε μερικά ξύσματα για γαρνιτούρα. Βάλτε το μείγμα στην φόρμα σας και ψήστε περίπου 50 λεπτά ή μέχρι να βάλετε ένα μαχαίρι στο κέντρο του κέικ και να βγει καθαρό.



Για την καραμέλα bourbon
 
1 ½ κ.σ. bourbon
2 κ.γλ. γάλα
3 1/3 κ.σ. κρέμα γάλακτος
70 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
25 γρ βούτυρο
1 πρέζα αλάτι

Προσεκτικά σε ένα μπρίκι ζεστάνετε την κρέμα γάλακτος με το bourbon μέχρι να είναι ζεστό αλλά να μην βράσει. Στο μεταξύ σε  αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε την ζάχαρη στην φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να λιώσει και να αρχίσει να γίνεται καραμέλα. Το καταλαβαίνουμε  ότι έχει γίνει όταν έχει πάρει ένα καφέ χρώμα. Τότε με προσοχή προσθέστε το βούτυρο πάντα ανακατεύοντας. Προσθέστε πολύ προσεχτικά και την κρέμα γάλακτος και συνεχίστε να ανακατεύεται μέχρι να μαλακώσει και να πήξει. Τότε ρίξτε και το αλάτι και βγάλτε από την φωτιά. Βάλτε το σε ένα βάζο και μετά στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει τελείως. 

Για το μασκαρπόνε frosting

250 γρ μασκαρπόνε
1-2 κ.σ. ζάχαρη άχνη
½ φλ.κρέμα γάλακτος

Χτυπήστε το μασκαρπόνε με την ζάχαρη, προσθέστε την κρεμα γάλακτος και αναμείξτε καλά. Μόλις το κεικ κρυώσει περιχύστε το με την καραμέλα και γαρνιρετέ το με το μασκαρπόνε frosting.


#vimagourmet #vgfoodblogawards #vimagourmetfoodblogawards

Click here to vote for WABI PHOTOGRAPHY
Click here to vote for WABI BAKING
ΒΗΜΑ GOURMET 18-10-2015 ΤΕΥΧΟΣ 101

3 σχόλια:

  1. Καλησπέρα,
    Οι φωτογραφίες είναι υπέροχες και το κέικ φαίνεται πολύ λαχταριστό!
    Καλή επιτυχία στα βραβεία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. H καραμέλα bourbon πρέπει να ταιριάζει απίστευτα .
    Πολύ ωραίο.

    Και οι φωτογραφίες πολύ πολύ καλές :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κέικ υπερπαραγωγη!

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή