15 Φεβ 2013

Bouillabaisse - Γαλλική ψαρόσουπα



Την τρέλα μου με τις ψαρόσουπες την γνωρίζετε αν παρακολουθείτε το blog μου. Δοκιμάζω διάφορες συνταγές γιατί μου αρέσει να πειραματίζομαι. Δεν ξέρω αν μπορώ να σας περιγράψω πόσο εξαίσια είναι η συγκεκριμένη συν ταγή της Beatrice Peltre από το βιβλίο recipes for an inspired life . τόσα αρώματα , τέτοια γεύση που ακόμα και ο φίλιππος μου δεν αντιστάθηκε. Νομίζω ότι θα κατασταλάξω σε αυτήν την συνταγή για την ώρα γιατί απλά δεν την χορταίνουμε!



Θα χρειαστείτε

Για το rouille με σαφράν και πάπρικα

1 σκ σκόρδου

Θαλασσινό αλάτι

Λίγο Σαφράν

Λίγη πάπρικα

1 κρόκο αυγού

60 – 80 μλ ελαιόλαδο

Για την σούπα

1 lt ζωμό κοτόπουλου

¼ κ.γλ. σαφράν

14 γρ βούτυρο ανάλατο

1 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι κομμένο σε κυβάκια

3 σκ σκόρδο τριμμένες

2 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι

1 κλ σέλερυ  κομμένο σε κυβάκια

12 μικρές πατάτες καθαρισμένες κομμένο σε κυβάκια

1 φινόκιο σε φέτες

1 φύλλο δάφνης

2 μεγάλες ντομάτες  κομμένες σε κυβάκια

120 μλ λευκό ξηρό κρασί

Αλάτι πιπέρι

400 γρ φρέσκο σολομό φιλέτο κομμένο σε κυβάκια

2 σκορπιουδάκια

12 γαρίδες μεγάλες καθαρισμένες αλλά με τις ουρές

8 μύδια καθαρισμένα

Μαϊντανό για το σερβίρισμα


Φτιάχνουμε αρχικά το rouille πολτοποιώντας το σκόρδο με το αλάτι στο γουδί.
Προσθέτουμε το σαφράν την πάπρικα και τον κρόκο αυγού και ανακατεύουμε καλά. Και τώρα αρχίζουμε να προσθέτουμε το ελαιόλαδο σιγά σιγά όπως φτιάχνουμε την μαγιονέζα , ανακατεύοντας μέχρι να πάρει την υφή που θέλουμε. Το βάζουμε στο ψυγείο μέχρι την ώρα σερβιρίσματος.
Για την σούπα αρχικά ζεσταίνουμε τον ζωμό. Παίρνουμε μια μικρή ποσότητα και διαλύουμε μέσα σε αυτήν το σαφράν. Σε μεγάλη κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Ρίχνουμε το κρεμμύδι και μαγειρεύουμε 3 λεπτά. Προσθέτουμε το θυμάρι και το σκόρδο για άλλο 1 λεπτό και μετά το σελερυ. Συνεχίζουμε να μαγειρεύουμε ανακατεύοντας για 3 λεπτά μέχρι να αρχίσει να μαλακώνει το σελερυ. Προσθέτουμε τις ντομάτες και αν χρησιμοποιούμε 1 κ.σ ντοματοπελτέ (εγώ δεν έβαλα) και αφήνουμε για αλλά 4 λεπτά. Μετά προσθέτουμε τις πατάτες και το φινόκιο και ανακατεύουμε για ακόμα 4 λεπτά. Ρίχνουμε την δάφνη, το κρασί το σαφράν και τον ζωμό. Αλατοπιπερώνουμε και σκεπάζουμε την κατσαρόλα μέχρι να βράσει. Σε αυτό το σημείο η συνταγη λέει να μεταφέρουμε το μαγείρεμα στο φούρνο αλλά εγώ στη δική μου εκδοχή συνέχισα στην κατσαρόλα. Μόλις λοιπόν τα λαχανικά έχουν μαλακώσει έβαλα στο μεταλλικό διχτάκι που είναι για μαγείρεμα στον ατμό τον σολομό και τα σκορπιουδακια και άφησα να βράσουν για 15 λεπτά. Στη συνέχεια έριξα τις γαρίδες και τα μύδια και άφησα για αλλά 5 λεπτά. Η σούπα μου ήταν έτοιμη. Σερβίρουμε με μπόλικο μαϊντανό σε κάθε πιάτο και μια φέτα από μπαγκέτα αλειμμένη με το rouille. Και αυτομάτως μεταφέρεστε στην Μασσαλία!!!





2 σχόλια:

  1. Καλησπεραααα...
    Τρεχω να αγορασω τα υλικα, αυριο 20/02 εχω γενεθλεια κ θελω να φτιαξω κατι ξεχωριστο για τους αγαπημενους μου....νασαι καλα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Από εμφάνιση σκίζει πάντως, φαντάζομαι και από γεύση θα ειναι ακομα καλύτερη.
    Αυτο το rouille με προβληματίζει πάντως, λόγω ωμού αυγού (δεν ειναι λιγο επικινδυνο?)

    ΑπάντησηΔιαγραφή