4 Οκτ 2014

Carrot, apple and pecan muffins - Μάφιν με καρότο, μήλο και πέκαν



Σήμερα περνώντας από τον διάδρομο πριν μπούμε στο διαμέρισμα μας μια υπέροχη γλυκιά μυρωδιά ήταν διάχυτη παντού. Τολμώ να πω πριν καν ανέβουμε στον όροφο μας ερχότανε αυτή η μυρωδιά να σε υπνωτίσει. Ο Γουινη δεν άντεξε, με ρώτησε : «από μας έρχεται αυτό?»


Και ω ναι! Από μας ερχόταν αυτή η θεσπέσια μυρωδιά με τα αρώματα μπαχαρικών αλλά και μήλου γιατί το πρωί έψησα αυτά τα υπέροχα μαφιν. Φυσικά δε θα σας πω τα ίδια: ότι είναι υγιεινά και ένα καλό σνακ για κάποιον που θέλει να τσιμπάει κάτι γλυκό με το τσάι του ή τον καφέ του . όμως δοκιμάστε τα ..εξάλλου πόσες φορές έχει τύχει σε γλυκό κέικ να δειτε π.χ. μαυροκούκι(μαύρο σουσάμι)?



Θα χρειαστείτε
(Ottolenghi the cookbook)
Για το κεικ:

300 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ.γλ. μπεϊκιν πάουντερ
2 κ.γλ. κανέλλα
Μια πρέζα αλάτι
4 αυγά
160 μλ λάδι καρύδας
280 γρ ζάχαρη
2 κ.γλ. εσάνς βανίλιας
220 γρ καρότα τριμμένα
200 γρ μήλα τριμμένα
100 γρ πέκαν χοντροκομμένα
100 γρ σουλτανίνα
50 γρ καρύδα

Για το topping

50 γρ βούτυρο ανάλατο σε μικρά κυβάκια
75 γρ αλεύρι
25 γρ ζάχαρη muscovado
50 γρ νιφάδες βρώμης
15 γρ ηλιόσπορους
25 γρ κολοκυθόσπορους
5 γρ μαύρο σουσάμι
1 κ.γλ. νερό
1 κ.γλ. λάδι καρύδας
1 ½ κ.σ. μέλι
 



Ξεκινάμε με το topping: σε ένα μπολ βάζουμε το βούτυρο, το αλεύρι και την ζάχαρη και δουλεύουμε με τα χέρια μας. Ρίχνουμε και τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα κάπως υγρό και ομογενοποιημένο μείγμα.

Για το κέικ: Ανακατεύουμε το αλεύρι, με το μπεικιν, το αλάτι και την κανέλλα και αφήνουμε στην άκρη. Στο μίξερ χτυπάμε τα αυγά με το λάδι καρύδας, την βανίλια και την ζάχαρη. Ρίχνουμε τα καρότα και τα μήλα μαζί με τις σταφίδες. Απαλά ενσωματώνουμε τα πέκαν και την καρύδα εναλλάξ με το μείγμα του αλευριού δεν χρειάζεται να ανακατέψουμε πολύ. Γεμίζουμε τις φόρμες μας και από πάνω βάζουμε μια γενναία κουταλιά από το topping που φτιάξαμε. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να βάζουμε ένα μαχαίρι στο κέντρο ενός κέικ και να βγαίνει καθαρό.

1 σχόλιο: