21 Σεπ 2014

Κυριακάτικο γέυμα με blanquette από μοσχαράκι γάλακτος και κέικ με ανανά και φουντούκια - Sunday dinner with blanquette of veal with vegetables and hazelnut pineapple upside down cake




Μην τα ρωτάτε: τρέξιμο και πάλι τρέξιμο . Γι αυτό προσπαθώ μια Κυριακή που μας μένει να τρώμε ένα αξιοπρεπές γεύμα σαν οικογένεια. Ιδου λοιπόν η πρόταση μου για την Κυριακή που πλέον δυστυχώς πέρασε :

για τις συνταγές συνεχίστε πιο κάτω

Για το blanquette από μοσχαράκι γάλακτος 
συνταγή από το βιβλίο NAture by Alain Ducasse

700 γρ μοσχαράκι γάλακτος σε μερίδες κομμένο
2 σέλερυ κομμένα σε ροδέλες
1 πράσο κομμένο σε ροδέλες
3 καρότα κομμένα σε κομμάτια
5 κρεμμυδάκια του στιφάδου
200 γρ μανιτάρια μπουτόν
1 κλωναράκι θυμάρι
Μια χούφτα εστραγκόν φρέσκο
Κρέμα γάλακτος ή γιαούρτι
1 ½ κ.σ. βούτυρο
3 κ.σ. αλεύρι
5 κόκκοι πιπέρι μαύρο
Χυμό από ½ λεμόνι
Αλάτι πιπέρι



Αφού ξεπλύνουμε καλά το κρέας μας το βάζουμε σε μια κατσαρόλα να βράσει μαζί με νερό. Μετά από 3 λεπτά στραγγίζουμε το κρέας το ξεπλένουμε, ξεπλένουμε και την κατσαρόλα καλά και το ξαναβάζουμε μαζί με νερό να το σκεπάζει και λίγο παραπάνω και το αφήνουμε να πάρει βράση. Ξαφρίζουμε καλά και μετά ρίχνουμε όλα τα λαχανικά (εκτός από τα μανιτάρια) μαζί με τους κόκκους του πιπεριού κ λίγο αλάτι και το αφήνουμε να μαγειρευτεί περίπου 1 ½ ώρα  μέχρι να μαλακώσει το κρέας.10 λεπτά πριν να είναι έτοιμο δυναμώνουμε την φωτιά και ρίχνουμε και τα μανιτάρια. ¨όταν έχουν γίνει όλα στραγγίζουμε τον ζωμό σε ένα λεπτό στραγγιστήρι και το φυλάμε στην άκρη. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο και το αλεύρι και ανακατεύουμε όπως κάνουμε την μπεσαμέλ. Μετά από 1 λεπτό ρίχνουμε 1 φλ από τον μαγειρεμένο ζωμό μας. Βράζουμε και στην συνέχεια προσθέτουμε την κρέμα ή το γιαούρτι ανάλογα ποιο χρησιμοποιούμε. Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού , αλάτι και πιπέρι και αποσύρουμε από την φωτιά. Ρίχνουμε το κρέας και τα λαχανικά μέσα και είναι έτοιμο για σερβίρισμα.

Για το κεικ :
Συνταγή από το βιβλίο Sweet tooth by Lily Vanilli's
 

30 γρ καστανή ζάχαρη
1 ανανάς κομμένος σε φέτες
200 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
150 γρ ζάχαρη
4 αυγά
4 κ.σ. χυμό ανανά
160 γρ αλεύρι σπελτ
Μια πρέζα αλάτι
½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
3 κ.γλ. καρύδα τριμμένη
1 κ.γλ. μοσχοκάρυδο
½ κ.γλ. mixed spice( κανέλλα, γαρύφαλλο , μοσχοκάρυδο)
150 γρ φουντούκια ψημένα, χωρίς το κέλυφος και αλεσμένα σε σκόνη
 
Προθερμένετε τον φούρνο στους 160. βουτυρώστε την φόρμα του κέικ σας και πασπαλίστε με την καστανή ζάχαρη και στη συνέχεια τοποθετήστε τον ανανά. Χτυπήστε το βούτυρο μαζί με την ζάχαρη μέχρι να γίνει αφράτη. Προσθέστε σταδιακά τους κρόκους των αυγών, τον χυμό ανανά και στη συνέχεια το αλεύρι, το μπεικιν , το αλάτι, καρύδα και τα μπαχαρικά.
Σε καθαρό και στεγνό μπολ χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι να γίνουν μαρέγκα και με προσοχή ενσωματώνουμε στο μείγμα 1/3 την φορά. Μεταφέρουμε το μείγμα στην φόρμα και ψήνουμε για 45 περίπου λεπτά.

6 σχόλια:

  1. τελειο το κυριακατικο φαγητο ειδικα το κεικ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απίθανα είναι όλα, αλλά αυτό το κέικ στη καρδιά μου έκατσε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλή εβδομάδα εύχομαι! Πολύ μου άρεσε αυτό το μοσχαράκι!
    Καλό κουράγιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. και εγω το κέικ λιμπίστικα!
    Αντι για αλέυρι σπελτ τι μπορουμε να βάλουμε?
    Μπορω να αντικαταστησω την καρύδα (δεν μου αρεσει) με καποιον αλλο ξηρό καρπο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @Beauty Follower
    Μπορείς να βάλεις το κλασσικό αλεύρι και να αντικαταστήσεις την καρύδα με φουντούκι. πιστευω θα ταιριάζει εξίσου καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το εφτιαξα στην μαμα μου για την γιορτη της... το φουντουκι όλα τα λεφτά, μοσχοβολάει και ειναι τόσο αφράτο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή