14 Νοε 2013

Red wine velvet cake with mascarpone cream filling - Τούρτα "red velvet" με κόκκινο κρασί και κρέμα μασκαρπόνε

  

Σήμερα γιόρταζε το μωρό μου , ο Φίλιππος μου. Μήνες τώρα με ρωτάει πότε είναι η γιορτή του γιατί είχαμε πάει σε πάρτυ από φίλες του και είχε περάσει τόσο όμορφα που ήθελε και αυτός ξανά πάρτυ. Έτσι παρόλο που δεν είναι γενέθλια αποφάσισα να του φτιάξω μια όμορφη τούρτα , να την στολίσω και να καλέσω τις γιαγιάδες του και τους παππούδες του και να κάνουμε μια μίνι γιορτή. Ξημερώσαμε όμως με πυρετό και αυτό μας χάλασε λίγο τα σχέδια. Παρόλαυτα εγώ την τούρτα του την έκανα και δεν ξέρω αν βοήθησα έτσι να του φτιάξει η διάθεση , σε μένα και στον Γουινη όμως που φάγαμε από 2 κομμάτια ο καθένας έφτιαξε σίγουρα :)
Σύνταγή από το βιβλίο Smitten kitchen της Del Perelman.

 Θα χρειαστείτε

Για το κέικ
400 γρ αλεύρι
225 γρ βούτυρο ανάλατο σε θερμοκρασία δωματίου
430 γρ ζάχαρη muscovado(dark brown sugar)
150 gr ζάχαρη
5 αυγά
530 μλ κόκκινο κρασί
2 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας
130 γρ κακάο σε σκόνη
½ κ.γλ. σόδα
1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
¾ κ.γλ. κανέλλα
¾ κ.γλ. αλάτι

Για την κρέμα
450 γρ μασκαρπόνε
280 γρ ζάχαρη άχνη
1 πρέζα αλάτι
¼ εκχύλισμα βανίλιας


Προθερμάνετε τον φούρνο στους 160. Βουτυρώστε 2 φόρμες με αποσπώμενη βάση των 23 εκ.
Στο μπολ του μίξερ σε μεσαία ταχύτητα χτυπήστε το βούτυρο μέχρι να αφρατέψει. Προσθέστε τις ζάχαρες και χτυπήστε για περίπου 3 λεπτά. προσθέστε το κρασί και την βανίλια. Αναμείξτε όλα τα στερεά υλικά και μετά προσθέστε τα στα υγρά λίγα λίγα. Εξακολουθήστε να χτυπάτε μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά και να έχετε ένα αφράτο μείγμα για κέικ. Χωρίστε το στις 2 φόρμες και ψήστε για περίπου 1 ώρα ή μέχρι το μαχαίρι να βγαίνει καθαρό από το κέντρο του κέικ. Αφήστε τα να κρυώσουν για 10 λεπτά στις φόρμες και μετά ξεφορμάρετε και αφήστε να κρυώσουν τελείως μέχρι να τα συναρμολογήσετε.

Για την κρέμα χτυπήστε καλά όλα τα υλικά μαζί. Απλώστε μια στρώση πάνω στο ένα κέικ , τοποθετήστε το άλλο κέικ και τελειώστε απλώνοντας μια γερή δόση στην κορυφή.

Recipe from the smitten kitchen cookbook by Del Perelman


For the cake
400 g flour
225 g of unsalted butter at room temperature
430 g sugar muscovado (dark brown sugar)
150 gr granulated sugar
4 eggs
530 ml red wine(any type)
2 teaspoon vanilla extract
130g cocoa powder
½ teaspoon bicarbonate of soda
1 teaspoon baking powder
¾ teaspoon cinnamon grounded
¾ teaspoon salt

For the cream
450g mascarpone
280 g icing sugar
1 pinch of salt
¼ vanilla extract


Preheat oven to 160. Grease two round cake tins 23 cm.
In the bowl of a mixer beat the butter at medium speed until fluffy . Add the sugars and beat for about 3 minutes. Add the wine and vanilla .
In a separate bowl mix all the dry ingredients and then add them to the wet ingrentients. Mix until  three quarters combined, then fold in the rest together with a rubber spatula.. Divide batter between  2 forms and bake for about 1 hour or until knife comes out clean from the  center of the cake . Allow to cool for 10 minutes and then cool the rest on a cooling rack.
In a medium bowl beat all the ingrentients until the mixture is light and fluffy .
Place the first cake layer on a cake stand, spread some filling and repeat with the other layer. Enjoy!

7 σχόλια:

  1. Τι ομορφιά!!!
    Να το χαίρεσαι το παιδάκι σου , πάντα καλότυχο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χρόνια του Πολλά να τον χαίρεστε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Υπέροχη τούρτα για ένα υπέροχο παιδάκι!Να είναι γερός και τυχερός εύχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εξαιρετική και φινετσάτη!!!
    Μου αρέσει πολύ ο απλός μα τόσο φίνος στολισμός που έκανες!
    Να τον χαίρεσαι τον μικρό! Περαστικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολυχρονος ο μικρουλης!! Να τον χαιρεστε!!
    Η τουρτα μιλαει μονη της με την απλοτητα της!! Φαινεται υπεροχη! Μονο 2 κομματια? 5 θα ειχα φαει! :-)
    Φιλακια, ευη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Να τον χαίρεστε τον μικρούλη σας και περαστικά του!
    Πανέμορφη η τούρτα που ετοίμασες προς τιμη του!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολύχρονος ο μικρός σου, να τον χαίρεστε.
    Πάντα να του κάνεις ωραία πράγματα στη γιορτή του.

    Η τούρτα πολύ ωραία και η παρουσίαση επίσης.

    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή