6 Νοε 2013

Coconut fennel tart - Τάρτα με φινόκιο και καρύδα (ζύμη χωρίς γλουτένη)


Ο φίλιππος είναι πλέον 28 μηνών. Όσοι είσαστε γονείς αντιλαμβάνεστε την φάση που περνάμε αυτό το διάστημα. Είναι η λεγόμενη πρώτη εφηβεία όπου όλα είναι μια άρνηση και μια διαρκή πάλη. Ο μεγαλύτερος αποδέκτης αυτής της αντίδρασης είμαι εγώ, η μαμά, ιδιαίτερα επειδή περνάω τον πιο πολύ χρόνο μαζί του και όσα επακολουθούν από αυτό. Δηλαδή όλα τα διαδικαστικά από το φαγητό , το ντύσιμο ακόμα και στο παιχνίδι! Μερικές φορές με ρίχνει ψυχολογικά γιατί νιώθω ότι με ακυρώνει σαν μητέρα όλη αυτή η αντίδραση. Ότι τόσες ώρες διαβάσματος για παιδοψυχολογία, συζητήσεις με ειδικούς ( σαν καινούργια μαμά ήθελα να τα κάνω όλα σωστά )και τώρα όλα τα βρίσκω μάταια γιατί τίποτα δεν μου φαίνεται σωστό αφού πλέον βρίσκω δύσκολο να συνεννοηθώ σε πράγματα που συνεννοούμασταν όταν ήταν πολύ πιο μικρός. Το αποκορύφωμα είναι ότι το παρατήρησαν και στο σχολείο του (όλη αυτήν την επανάσταση) και μου τον αναφέρανε σαν άτακτο παιδί. Δοκιμάζω διάφορες τεχνικές και πιο πολύ από όλα δοκιμάζω τον εαυτό μου ώστε να παραμένω ψύχραιμη και να σκέφτομαι οσο πιο θετικά γίνεται. Το καλό είναι ότι μέσα από όλη αυτήν την διαδικασία μαθαίνουμε και εμεις σαν γονεις και εξελισσόμαστε και σαν προσωπικότητες. Εγώ παραδείγματος χάρην μαθαίνω και εξασκώ την σιωπηλή αντίσταση κατι που δεν είχα ποτέ ως τώρα. Δλδ επιμένω στα όρια που θεωρώ ότι πρέπει να του θέσω χωρις όμως εντάσεις και εκνευρισμούς. Για να δούμε πόσο θα κρατήσει αυτή η περίοδος.

Εντωμεταξύ ξεδίνω στην μαγειρική. Άσχετα που δεν προλαβαίνω να τα φωτογραφίσω . Εδώ σας έχω μια συνταγή που κυριολεκτικά ξεπέταξα προχθές καθότι είναι εύκολη και υγιεινή. Όμως! Οι τάρτες που γίνονται με τέτοιες ζύμες χωρίς γλουτένη σίγουρα (για μένα τουλάχιστον) δεν έχουν την νοστιμιά της τάρτας της κλασσικής με το βουτυράκι της. αλλά είναι σαφώς πιο υγιεινές και αν κάποιος θελέι να περάσει μια τέτοια φιλοσοφία ζωής πρέπει αδιαμφισβήτητα να τις δοκιμάσει.
Από το βιβλίο  green kitchen stories

Για την τάρτα
65 γρ ρυζάλευρο
45 γρ αλέυρι κάστανο
2 κ.σ. άμυλο ταπιόκας
½ κ.γ. αλάτι
3 κ.σ coconut oil
3 κ.σ. κρύο νερό

Για την γέμιση
120 μλ γάλα καρύδας
2 αυγά χτυπημένα
½ κ.γλ. μοσχοκάρυδο
2 κλωναράκια δενδρολίβανο ψιλοκομμένα τα φυλλαράκια
Αλάτι και πιπέρι
1 φινόκιο κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες ( εγώ χρησιμοποίησα το μαντολίνο)


Για την τάρτα ανακατεύετε όλα τα υλικά της τάρτας μαζί και ζυμώστε σε μπάλα. Επειδή αυτή η ζύμη γίνεται πολύ σκληρή όταν ψυχθεί εγώ την άπλωσα στην ταρτιέρα μου πρώτα και μετά την έβαλα στο ψυγείο για 30 λεπτά.

Για την γέμιση
Χτυπήστε μαζί τα αυγά , το γάλα , το μοσχοκάρυδο, το δενδρολίβανο, αλάτι και πιπέρι. Προθερμάνετε τον φούρνο στους  190. Βγάλτε την ταρτιέρα από το ψυγείο γεμίστε με την γέμιση και τοποθετήστε τις λεπτές φέτες φινόκιο από πάνω. ψήστε την για 35 λεπτά περίπου

3 σχόλια:

  1. Καλημέρα WABINI!
    Σαν μαμά μεγαλύτερων παιδιών τα έχω περάσει και σε καταλαβαίνω! Δεν έχεις κανένα λόγο να αισθάνεσαι ακυρωμένη μαμά, το γεγονός ότι είσαι ο κύριος αποδέκτης της προκλητικής συμπεριφοράς του Φίλιππου, το αποδεικνύει! Προσπάθησε με αγάπη, σταθερότητα, ένστικτο, θετική ενθάρρυνση να φέρεις την κατάσταση στα μέτρα σου! Αδιαφόρησε για τις "κακές συμπεριφορές" και πώς να το πω.. "βάλε σε κορνίζα" ότι καλό κάνει! Αντί να τον μαλώνεις και να κάνεις κόντρα στα αρνητικά, βρες τι τον ευχαριστεί και κάνε το μαζί του και ότι κάνει σωστά, ευγενικά, θετικά κάνε το "το θέμα της ημέρας"! Συζήτησέ το με τον μπαμπά, υπερτόνισέ το, επιβράβευσε! Επιβράβευσε τα θετικά και άσε τα κακά πίσω στην αδιαφορία και το σκοτάδι. Μην του κρεμάσεις την ετικέτα του σχολείου "άτακτο παιδί", θα κάνει ότι μπορεί για να το αποδείξει! Αν συγκεντρώνει την προσοχή γιατί είναι θετικός στην συμπεριφορά του, αυτό θα τον ακολουθήσει σε όλη την ζωή του! Βέβαια τα όρια είναι όρια με σταθερότητα.

    Και να σου πω κάτι: δεν υπάρχει τίποτα πιο γλυκό από μια μαμά που αγαπάει και κάνει και τα λάθη της!!! Μη βασανίζεσαι! Το τέλειο είναι θεωρία και παγίδα! Τα παιδιά μας είναι πιο ευτυχισμένα με μια μαμά που κάνει λάθη, παρά με την τέλεια- σούπερ- ουάου!

    Η τάρτα σου πολύ ενδιαφέρουσα! Αποφεύγω το βούτυρο και βλέπω εναλλακτική πρόταση! Το coconut oil δεν το έχω δοκιμάσει. Διαβάζω καλά λόγια! Νομίζω ότι πρέπει να πειραματιστώ!
    Πολλά φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε καταλαβαίνω γιατί έχω περάσει από αυτή την φάση. Θα κάνει τον κύκλο του και θα περάσει και νομίζω ότι η σιωπηλή αντίδραση είναι η καλύτερη μέθοδος. Συμφωνώ με τα όσα γράφει η Αγγελική παραπάνω. Η τάρτα είναι αλμυρή; Το γάλα καρύδας δεν φαίνεται στην γεύση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευχαριστώ κορίτσια για τις συμβουλές σας.
    Το ξέρω οτι είναι απλά μια φάση αλλά σκέφτομαι οτι με περιμένουν και άλλοι 2 εν δυνάμει επαναστάτες από πίσω και τρέμω στην ιδέα τησ συμμορίας χε χε!
    Η συγκεκριμένη τάρτα έχει ιδιαίτερη γεύση γιατι ναι φαίνεται η καρύδα και το φινόκιο. Δεν είναι γεύση που θα πρότεινα ανεπιφύλακτα αλλά ειναι ελαφρυά και υγειινή και "vegan" και θα μπορούσε κάποιος τολμηρός να την δοκιμάσει για αλλάγή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή