15 Ιουλ 2013

Swiss chard and gryere gluten free tart - Τάρτα (χωρίς γλουτένη) με ιταλικά ραδίκια και γραβιέρα


Χθες πήγαμε όλοι μαζί (και οι 5) στο αττικό πάρκο. Ήταν πολύ ωραία, όχι ότι τα μωρά κατάλαβαν διαφορά αλλά ο Φίλιππος το καταευχαριστήθηκε! Προσπαθούμε να κάνουμε τις μέρες του μαγικές μια και μεγάλο μέρος από το καλοκαίρι του το περνάει στην Αθήνα. Έχει τρέλα με τις καμηλοπαρδάλεις(η καλύτερη του φίλη είναι μια λουτρινη καμηλοπάρδαλη) έτσι φανταστείτε την χαρά του όταν μπόρεσε και χάιδεψε μια ζωντανή στο κεφάλι. Ήθελα κάτι να πάρω να τσιμπήσουμε σαν πικνικ. Αυτό που επέλεξα ήταν μια αλμυρή τάρτα χωρίς γλουτένη από το βιβλίο της Aran Goyoaga small plates sweet treats
 Ζύμη
70 γρ ρυζάλευρο
45 γρ αλεύρι κινόα
35 γρ αλεύρι αμυγδάλου
2 κ.σ. άμυλο πατάτας
2 κ.σ. άμυλο ταπιόκας
½ κ.γ. αλάτι
¼ κ.γ. φρεσκοαλεσμένο πιπέρι
110 γρ βούτυρο κρύο ανάλατο
6 – 8 κ.σ. παγωμένο νερό

Γέμιση
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 πράσο
2 σκ σκόρδο
175 γρ ιταλικά ραδίκια
2 κ.σ. λευκό κρασί
1 κ.γ. αλάτι
½ κ.γ. φρεσκοαλεσμένο πιπέρι
Λίγο μοσχοκάρυδο
2 αυγά
1 κ.σ. ρυζάλευρο ή cornstarch
125 ml γάλα
125 ml γάλα καρύδας
15 γρ παρμεζάνα τριμμένη
60 γρ γραβιέρα


Στο μπολ του μίξερ βάζουμε τα 7 πρώτα υλικά και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το βούτυρο σε κομμάτια και χτυπάμε 10 φορές. Προσθέτουμε λίγο λίγο το νερό και χτυπάμε μέχρι η ζύμη να ομογενοποιηθεί. Μεταφέρουμε στον πάγκο και ζυμώνουμε σε μπάλα την τυλίγουμε σε μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190. Βγάζουμε την ζύμη από το ψυγείο και την απλώνουμε στην ταρτιέρα μας την καλύπτουμε με χαρτί ψησίματος και με τα βαρίδια και την ξαναβάζουμε στο ψυγείο για 15 λεπτά. Αργότερα την ψήνουμε για 20 λεπτά. Στη συνέχεια βγάζουμε τα βαρίδια και το χαρτί και την αφήνουμε για άλλα10 λεπτά.
Για την γέμιση κόβουμε τα ραδίκια και αφαιρούμε τις σκληρές άκρες. Σε τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο με το πράσο και τα σκόρδα σε μεσαία φωτιά και τα μαγειρεύουμε για 5 λεπτά περίπου. Προσθέτουμε τα ραδίκια το κρασί το αλάτι, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο. Τα αφήνουμε να μαγειρευτούν μέχρι να μαλακώσουν τα ραδίκια. Στη συνέχεια τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Σε μπολ χτυπάμε τα αυγά με τα γάλατα και το ρυζάλευρο. Ρίχνουμε την παρμεζάνα και την μισή γραβιέρα , το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε.
Τοποθετούμε στην τάρτα μας τα ραδίκια και από πάνω ρίχνουμε το μείγμα με τα τυριά.  Πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη γραβιέρα και ψήνουμε για περίπου 25 λεπτά.

4 σχόλια:

  1. Ωραίος προορισμός το Αττικό ζωολογικό πάρκο!
    Εμείς δεν έχουμε πάει ακόμα με τις μικρές, αλλά θα το δρομολογήσουμε τώρα που ξεπετάχτηκε η μικρούλα!
    Πολύ πρωτότυπη η τάρτα, όλα της μου αρέσουν!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υπέροχη η τάρτα! Αχ αυτή η γραβιέρα! Πολύ νόστιμο τυρί!
    Όλα αυτά τα διαφορετικά είδη από αλεύρι που τα βρίσκεις????
    Super το Αττικό ζωολογικό πάρκο!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πρέπει κάποια μέρα να κάτσω να φτιάξω μια από αυτές τις ζύμες, μου έχουν εξάψει το ενδιαφέρων τα υλικά που χρησιμοποιείς. Πρέπει να δοκιμάσω τη γεύση τους.
    Η τάρτα φαίνεται πολύ νόστιμη! Τι διαφορά έχει το ιταλικό ραδίκι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Λοιπον κοριτσια,να τις δοκιμασετε τις ζυμες αυτες.ειναι πιο υγειινες!
    Τα αλευρια τα βρισκω σε μαγαζια με βιολογικα στο κεντρο.
    Το ιταλικο ραδικι δεν μοιαζει με τα ραδικια τα δικα μας.πιο πολυ με σεσκουλα θα ελεγα.
    Φιλια σε ολες

    ΑπάντησηΔιαγραφή