11 Δεκ 2011

Salmon with leek coulis with saffron and chives - Φιλέτο σολομού με coulis πράσου και σαφράν

Έχετε καταλάβει ότι έχω μια αδυναμια στον Michel Roux γιατί ότι τάρτα και να έχω φτιάξει από το βιβλίο του πάντα μου πετυχαινει. Εκτός όμως από τις τάρτες έχω αγοράσει και ένα βιβλίο του για σάλτσες και αποφάσισα να δοκιμασω την τύχη μου και με αυτές. Χθες επέλεξα λοιπόν μια ελαφριά σάλτσα με πράσα και σαφραν για να συνοδέψω φιλέτα σολομού στον φούρνο. Έδωσε μια διαφορετική και γευστικότατη νότα στον σολομό. Σας προτρέπω να το δοκιμάσετε.

400 γρ πράσα, το άσπρο μέρος
50 γρ βούτυρο
300 μλ ζωμό λαχανικών
Λίγο σαφραν
300 μλ κρέμα γάλακτος
Αλάτι και φρεσκοτριμμενο πιπέρι
Λίγο ψιλοκομμένο σχοινοπρασσο

Κόβουμε τα πράσα και τα ρίχνουμε σε νερό που βράζει για 3 λεπτά μετά τα βγάζουμε και τα στραγγίζουμε να βγάλουν όλα τα υγρά τους.
Σε κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το βούτυρο και ρίχνουμε και τα πράσα ανακατεύοντας για 10 λεπτά. Προσθέτουμε τον ζωμό και το σαφραν και αφήνουμε να μαγειρευτούν σε μέτρια φωτιά για άλλα 10 λεπτά περίπου. Προσθέτουμε την κρέμα και ανακατεύουμε για άλλα 5 λεπτά. Πολτοποιούμε το μείγμα και αλατοπιπερωνουμε. Λίγο πριν σερβίρουμε ανακατεύουμε και το σχοινοπρασσο.
Τον σολωμο τον έψησα με μια κουταλιά λάδι και λίγο εστραγκόν στο φούρνο.
continue in english



400 g leeks, white part
50 g butter
300 ml vegetable stock
2 small pinches of saffron threads
300 ml cream
Salt and freshly ground pepper
chopped chives

Halve the leeks and blanch in boiling water for 3 minutes than drain well pressing the leeks to extract all moisture. Melt the butter in a saucepan, add the leeks and sweet them gently for 10 minutes. Add the stock , then the saffron threads and cook over medium heat for barely 10 minutes. Tip the mixture in a blender and whiz for 2 minutes and season with salt and pepper. Stir in the chive at the very last moment.
I served baked salmon filets on top.


3 σχόλια:

  1. Χα χα πράγματι έχεις μια αδυναμία στον κο Roux! Η σάλτσα φαίνεται νοστιμότατη! Υποθέτω ότι θα ταιριάζει όμορφα και με ψητο κρέας μιας που δεν πολυσυμπαθώ τον σολομό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αχ τι συμπτωση και εμεις σολωμο φτιαξαμε σημερα αλλα με σαλτσα Bearnaise au Poivre Noir Concasse. Βεβαια ετοιμη σαλτσα, χι χι απο το super,,αλλη μπορεις να την φτιαξεις,,,ειναι νοστιμοτατη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Very nice combination,it looks delicious!I'd love to try the sauce,with or without the salmon!Have a great week,XO

    ΑπάντησηΔιαγραφή