7 Δεκ 2011

Πίτα με μοσχάρι και μπύρα - Pie with beef cooked in beer

Εδώ και 1,5 μήνα ταλαιπωρούμαι με πόνους στον αυχένα και στην ωμοπλάτη. Πήγα σε 3 διαφορετικούς γιατρούς όπου όλοι μου έλεγαν ότι είναι από την κούραση αλλά η αιτια ξεκιναει από πιο παλιά. Από τότε που ήμουν φοιτήτρια και είχα πάθει ένα ατύχημα με το αυτοκίνητο. Από τότε λοιπόν ο αυχένας μου παρουσίασε στένωση σε δυο σπόνδυλους και όλο αυτό με την εγκυμοσύνη και τον θηλασμό έχει σαν αποτέλεσμα μερικές μέρες να μην μπορώ να κουνηθώ από τους πόνους. Εξου και η αραίωση στα ποστ μου.. ξεκιναω φυσιοθεραπείες και ελπίζω γρήγορα να επναλθω. Παντως ότι παθαίνεις μικρός μέσα στην απερισκεψία σου το βρίσκεις μπροστά σου αργότερα και με τόκο διαπίστωσα.
Παρολα αυτα σήμερα είπα να μαγειρέψω το μοσχαράκι αλλιώς. Και συμβουλεύτηκα το αγαπημένο μου βιβλίο του Michael Roux και έφτιαξα αυτήν την καταπληκτική η συνταγή. Έχω επιμηκύνει ελαφρώς τους χρόνους βρασίματος γιατί εγώ το θέλω μαλακό και να λιώνει το κρεατάκι στην κατσαρόλα. Πάντως είναι και νόστιμο και εμφανίσιμο πιάτο και το απολαύσαμε.



720 γρ ζύμη σφολιάτας
200 γρ κρεμμύδια κομμένα σε κυβάκια
200 γρ καρότα κομμένα σε κυβάκια
750 γρ μοσχάρι σπάλα σε κυβάκια
60 γρ αλεύρι
100 μλ ελαιόλαδο
400 μλ μπίρα καστανή
400 μλ ζωμό βοδινού
Bouquet garni
250 γρ μανιτάρια
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αβγόγαλα

Για την γέμιση
Βάλτε τα κρεμμύδια με λίγο νερό σε κατσαρολάκι και μαγειρέψτε για 5 λεπτά. Ομοίως μαγειρέψτε τα καρότα για 10 λεπτά. Αφήστε τα λαχανικά μέσα στον ζωμό τους. Κυλήστε τα κυβάκια μοσχαριού στο αλατισμένο αλεύρι. Ζεστάνετε το λάδι σε δυνατή φωτιά και τηγανίστε το μοσχάρι για 4 λεπτά μέχρι να ροδίσει ελαφρώς.

Με τρυπητή κουτάλα μεταφερτε το κρέας σε κατσαρόλα μα βαρια βάση. Προσθέστε τα λαχανικά και την μπύρα και αφήστε να βράσουν. Προσθέστε τον ζωμό βοδινού και το Bouquet garni και αφήστε να βράσουν 2 ώρες περιπου. Προσθεστε τα μανιτάρια και μαγειρέψτε για άλλη μισή ώρα. Ο ζωμός θα πρέπει να έχει συμπυκνωθεί στο μισό και να έχει πλούσιο άρωμα και χρωμα. Αφαιρεστε το Bouquet garni και ελέγξτε τα καρυκεύματα. Μοιράστε το φαγητό σε 4 ατομικά φορμάκια και αφήστε να παγώσουν για μια ώρα.
Στη συνέχεια προθερμάνετε τον φούρνο στους 180.ανοιξτε την ζύμη σε σχήμα λίγο πιο μεγάλο από τα φορμακια. Αλείψτε την άκρη κάθε φόρμας με αβγογαλα και απλωστε πάνω την ζύμη. Κόψτε την ζύμη που εξέχει και κάντε μια τρύπα στο κέντρο να βγαίνει ο ατμός.
Ανοίξτε 50 γρ ζύμης σε μακριά λωρίδα 2 cm. Απλώστε την στο χείλος της πίτας αλείψτε με αβγογαλα και χαράξτε την με την μύτη ενός μαχαιριού. Αν θέλετε στολίστε την ζύμη με σχέδια και απλώστε από πάνω αβγογαλα. βαλτε τις πίτες να παγώσουν 20 λεπτά και μετα ψήστε για 35 λεπτά.


 continue in english

720 g puff pastry
200 g onions, cut into cubes
200 g carrots, cut into cubes
750 g veal shoulder into cubes
60 g flour
100 ml elaiolado
400 ml brown beer
400 ml of beef broth
Bouquet garni
250 g mushrooms
Salt and freshly ground pepper
1 egg bitten with 1 ts milk
recipe from Michael Roux
For the filling
Put the onions with a little water in saucepan and cook for 5 minutes. Similarly cook the carrots for 10 minutes. Let the vegetables into the broth to. Roll the beef cubes in flour and salt. Heat oil over high heat and fry the beef for 4 minutes until lightly browned.

With slotted spoon transfer the meat to the pot but heavy base. Add vegetables and beer and bring to boil. Add the beef broth and Bouquet garni and bring to boil for about 2 hours. Add mushrooms and cook for another half hour. The broth should be concentrated in half and has rich flavor and color. Remove the Bouquet garni and check seasoning. Divide the food into 4 individual ramekins and allow to freeze for an hour.
Then preheat the oven to 180.anoixte dough into shape a little larger than the ramekins. Brush the edge of each form with the egg mixture and spread over the dough. Cut the dough sticks and make a hole in the center comes out as steam.
Open 50 g of dough into long strips 2 cm. Apply the edge of the pie and brush with the egg engrave it with the tip of a knife. If desired garnish the dough and sprinkle with designs from top avgogala. Put the pies to freeze 20 minutes and post bake for 35 m

6 σχόλια:

  1. Καλημέρα!!!σε νοιώθω σε νοιώθω έχω μείνει παλιότερα μέχρι στο κρεββάτι από τον αυχένα.
    Σκέψου και τη λύση βελονισμού.
    Πολύ ωραία πίτα!!και εορταστική θα έλεγα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ μ' αρέσουν οι pot pies! Και αυτή που μας προτείνεις έχει ένα έντονο χειμωνιάτικο άρωμα!
    Περαστικά σας κιόλας, πράγματι δυστυχώς κάποια στιγμή πληρώνουμε τις απερισκεψίες μας!
    Ελπίζω να μπορείς να χαίρεσαι τον μικρούλη και να μην δυσκολεύεσαι πολύ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Polu oraio fainetai!!! Mono kai mono i emfanisi se prokalei na tin ftiakseis!!! Bravo para ton pono pali ekanes to thaumataki sou!! Filakia mikri mou!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ ωραία σκεπαστή πίτα.
    Και η παρουσίαση πολύ όμορφη.

    Περαστικά σου, να ξεκουράζεσαι όσο μπορείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. They look beautiful and flavorful!I'm sorry to hear about the health issues,hope you'll feel better in no time...:)Take good care of yourself..

    ΑπάντησηΔιαγραφή