Καλύτερο και πιο
αντιπροσωπευτικό γλυκό του Φθινοπώρου από την μηλόπιτα δεν μπορώ να σκεφτώ. Ίσως
γιατί έχω μια αγάπη στα μήλα και τρελαίνομαι για γλυκά που τα περιλαμβάνουν. Σε
αυτό εδώ το μπλοκ θα βρείτε αρκετές συνταγές για μηλόπιτα ή κέικ με μήλα, και εγώ
προσωπικά έχω δοκιμάσει αμέτρητες. Ε λοιπόν χωρίς φόβο αλλά με πολύ πάθος σας διαβεβαιώνω
πως αυτή είναι Η καλύτερη! Ιδανικά συνοδεύετε την με παγωτό βανίλια ή κανέλλα ή
απλά με λίγη σαντιγί αρωματισμένη με βανίλια όπως εγώ.
Από το βιβλίο smitten
kitchen by Deb Pelerman
Θα χρειαστείτε
Για την ζύμη
315 γρ αλεύρι
1 κ.σ. ζάχαρη
1 κ.γλ.αλάτι
225 γρ βούτυρο
(ανάλατο κρύο σε κυβάκια
120 ml νερό κρύο
Ανακατεύουμε όλα
τα υλικά σε ένα μπολ με τα χέρια εκτός του νερού μέχρι να γίνουν ψυχουλιαστά. Στην
συνέχεια προσθέτουμε το νερό και ζυμώνουμε για λίγο μέχρι να κάνουμε μια μπάλα.
Την τυλίγουμε σε μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα. Στην συνέχεια
την απλώνουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια και την τοποθετούμε σε ταρτιέρα με διασπώμενη
βάση 23 εκ. περίπου. Την στρώνουμε ψηλά στα τοιχώματα.
Φτιάχνουμε την γέμιση
Για την γέμιση
800 γρ μήλα καθαρισμένα
και κομμένα σε κυβάκια ίδιου μεγέθους και μικρά. Αυτό είναι σημαντικό για την συνταγή
γιατί έτσι γεμίζει ομοιόμορφα η τάρτα χωρίς να αφήνει κενά.
1 κ.σ. χυμό λεμόνι
200 γρ ζάχαρη
30 γρ αλεύρι
½ κ.γλ. αλάτι
1 κ.γλ. κανέλλα
τριμμένη
¼ κ.γλ. μοσχοκάρυδο
Ανακατεύουμε όλα τα
υλικά της γέμισης καλά και γεμίζουμε με αυτά την τάρτα μας. Προθερμαίνουμε τον φούρνο
στους 190. ψήνουμε την τάρτα εκεί για 30 λεπτά στην συνέχεια τοποθετούμε πάνω
στην τάρτα το τοπινγκ (συνταγή από κάτω) χαμηλώνουμε την φωτιά και την ψήνουμε
για 1 ώρα περίπου.
Για το τοπινγκ
3 κ.σ. ζάχαρη
3 κ.σ. ζάχαρη καφέ
¼ κ.γλ. κανέλλα
¼ κ.γλ. αλάτι
95 γρ αλεύρι
1 κ.γλ. μπέικιν
παουντερ
60 γρ βούτυρο
λιωμένο
Ανακατεύουμε όλα τα
υλικά καλά μαζί.
Η τάρτα αυτή είναι
υπέροχη ζεστή αλλά και κρύα . εγώ προσωπικά την ζεσταίνω ελαφρά και από πάνω βάζω
μια κουταλιά σαντιγί (κρέμα γάλακτος που απλά έχω χτυπήσει με 1 κ.γλ. με σπόρους
και εκχύλισμα βανίλιας).
Φαινεται κούκλα!
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://beautyfollower.blogspot.gr
υπερπαραγωγη η μηλοπιτα!!! ποσο μ αρεσουν οι μηλοπιτες δεν λεγετε!!! και αν κρινω απ τη φωτο το κομματι πρεπει να ειναι ακρως χορταστικο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαταπληκτικη φαινεται!! Λατρευω τις μηλοπιτες και ολα τα μηλο-κεικ οποτε πολυ αμεσα θα τη φτιαξω! Οι φωτογραφιες υπεροχες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλικα, Ευη
Το πιστεύω ότι είναι πολύ νόστιμη γιατί δείχνει και νόστιμη!Την έσωσα για παραπάνω δοκιμασίες!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι μηλο-τάρτες μου αρέσουν κι εμένα πολύ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο μήλο ψητο γίνεται πολύ νόστιμο.
Μ αρέσει που της έδωσες ύψος.
Φιλιά :)
Την εφτιαξα και πραγματικα ειναι υπεροχη απο ολες τις αποψεις! Τελεια οψη και κυριως υπεροχη γευση!! Κανενας δεν καταλαβε οτι ειναι και νηστισιμη!! Θα την καθιερωσω! Πολλα συγχαρητηρια! φιλικα Ευη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠως είναι νηστήσιμη αφού έχει βουτυρο
ΔιαγραφήΑχ πολυ χαιρομαι! εγω την εχω πλεον καθιερωσει. Νηστισιμη ε? βεβαια εχει το βουτυρακι της η ζυμη εκτοσ και αν την κανεισ με αλλη ζυμη.
ΑπάντησηΔιαγραφήφιλια!
Ξεχασα να το προσδιορισω...λογω νηστειας (αποκλειστικα) αντικατεστησα το βουτυρο με μαργαρινη (βιταμ)..εξου και η νηστισιμη εκδοχη..Πραγματικα τελεια μηλοπιτα!! Απορω πως δεν την εφαγα ολη μονη μου!!??? χιχιχιχιχιιχιχχχιιιι Πολλα πολλα συγχαρητηρια και ευχαριστω πολυ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλικα, Ευη
Είναι υπέροχη, ζουμερή, λαχταριστή. Συνδυάζεται τέλεια με παγωτό βανίλια. Όσοι έχουν φάει έχουν ξετρελαθεί 😊 Μπράβο στην Ιωάννα για τις ωραίες ιδέες της!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑίγλη