28 Ιαν 2014

Mushroom ragοut and smoky frittata - Μανιτάρια ραγού και καπνιστή φριτάτα



Τα γρήγορα γεύματα συνεχίζονται μια που τα μικρά έχουν αρχίσει να κάνουν τα πρώτα τους βήματα και εμείς τρέχουμε και δεν προλαβαίνουμε! Δεν παραπονιέμαι βέβαια γιατί περνάνε και αρκετό καιρό να αυτοαπασχολούνται αν δεν είναι ο Φίλιππος στο σπίτι. Όταν είναι ο μικρός τρομοκράτης στο σπίτι τότε επικρατεί ένα χάος! Και εγώ τρέχω να κάνω τον διαιτητή συνέχεια (έναν ρόλο που πραγματικά μισώ και με χαλάει). Τι να κάνουμε όμως ελπίζω να αλλάξουν τα πράγματα προς το καλύτερο και να μάθουν να μοιράζονται και να παίζουν όμορφα μεταξύ τους.

Αυτό είναι ένα πραγματικά πεντανόστιμο φαγητό και οπωσδήποτε να το δοκιμάσετε μια φορά έστω και σε ένα casual δείπνο με φίλους. Μπορείτε να το κάνετε ακόμα και σαν ορεκτικό αλλά και σαν κυρίως πιάτο με μια ομελέτα με καπνιστό τυρί όπως το συνδύασα εγώ. Και οι δυο συνταγές είναι από το βιβλίο Plenty του Ottolengi.
 




15 γρ πορτσίνι αποξηραμένα
600 μλ νερό
600 γρ ανάμεικτα φρέσκα μανιτάρια
350 γρ ψωμί ψίχα σε κυβάκια
100 μλ ελαιόλαδο
2 σκ σκόρδο
1 μεσαίο κρεμμύδι σε φέτες
1 καρότο σε φέτες
3 σελερυ σε φετούλες
120 μλ λευκό ξηρό κρασί
3 κλωνάρια θυμάρι
100 γρ crème fraise
4 κ.σ. ψιλοκομμένο εστραγκόν με μαϊντανό
Αλάτι πιπέρι
Σταγόνες λάδι τρούφας για το σερβίρισμα



Μουλιάζουμε τα πορτσίνι σε 200 μλ νερό για 30 λεπτά. Ψήνουμε τα ψωμάκια σε 2 κ. σ. ελαιόλαδο μαζί με το σκόρδο και αλάτι. Στην συνέχεια τα απλώνουμε σε χαρτί ψησίματος και τα ψήνουμε για 15 λεπτά στον φούρνο στους 200.
Σε κατσαρόλα βάζουμε μια κουταλιά ελαιόλαδο και προσθέτουμε τα μανιτάρια. Τα αφήνουμε να ψηθούνε για 2-3 λεπτά χωρίς να ανακατέψουμε. Μόλις θα έχουν ροδίσει απλά τα γυρνάμε από την άλλη μεριά μέχρι να ροδίσουν και από εκεί. Στην συνέχεια τα βγάζουμε σε πιάτο. Ρίχνουμε άλλη μια κουταλιά ελαιόλαδο και ρίχνουμε το κρεμμύδι, το καρότο και το σέλερυ. Μαγειρεύουμε για 5 λεπτά περίπου χωρίς να μας καούν. Ρίχνουμε το κρασί. Στραγγίζουμε τα πορτσίνι και ρίχνουμε το νερό τους στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα 400 μλ νερού, το θυμάρι και λίγο αλάτι και αφήνουμε να βράσουν 20 λεπτά. Στην συνέχεια προσθέτουμε όλα τα μανιτάρια στην κατσαρόλα (και τα πορτσίνι), την κρέμα και τα μυρωδικά. Αλατοπιπερώνουμε. Σερβίρουμε σε πιάτο με τα κρουτόν από κάτω , τα μανιτάρια πάνω και λίγες σταγόνες λάδι τρούφας αν θέλουμε.
 

 

Για την φριτάτα

1 μικρό κουνουπίδι
6 αυγά
4 κ.σ. crème fraiche
2 κ.σ. μουστάρδα Dijon
2 κ.γλ. γλυκιά καπνιστή πάπρικα
3 κ.σ. ψιλοκομμένα σχοινόπρασα
150 γρ καπνιστό τυρί
50 γρ παλαιωμένο cheddar τριμμένο
2 κ.σ. ελαιόλαδο
Αλάτι πιπέρι

 

Βράζουμε το κουνουπίδι σε αλατισμένο νερό που βράζει για 5 λεπτά. Το στεγνώνουμε πλήρως. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190. χτυπάμε τα αυγά με την κρέμα, την μουστάρδα και την πάπρικα μέχρι να ανακατευτούνε πολύ καλά. Προσθέτουμε τα σχοινοβασία και τα 2/3 των τυριών και αλατοπιπερώνουμε.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε τηγάνι που μπαίνει και στον φούρνο. Ρίχνουμε το κουνουπίδι και το τηγανίζουμε για 5 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει. Ρίχνουμε την ομελέτα και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά. Προσθέτουμε τα τυριά και προσεκτικά τοποθετούμε το τηγάνι στον φουρνο. Ψηνουμε για 12 λεπτά ή μέχρι η φριτάτα να είναι έτοιμη.



2 σχόλια:

  1. Πολύ περιποιημένο πιάτο.Η φριτάτα μου αρέσει ιδιαίτερα και το γεγονός ότι τη συνδύασες με τα μανιτάρια με κάνει να μου αρέσει ακόμα περισσότερο. Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα φτιάξουν τα πράγματα μην ανησυχείς. Θα μάθουν να τα μοιράζονται τα μικρά και ο μικρός ''τρομοκράτης'' θα αλλάξει :)

    Πολυ ωραίες και οι δυο συνταγές, μπράβο.

    Η φριτάτα με το κουνουπίδι πρωτότυπη και γευστική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή