13 Οκτ 2013

Old fashioned blueberry and cornmeal cake with Crème anglaise - Παλαιομοδίτικο κέικ μύρτιλλο με αλεύρι καλαμποκιού και κρέμ Ανγκλαίζ


Σήμερα είχαμε κανονίσει έξοδο με Γουίνη για φαγητό και το περίμενα πως και πως… Όμως όταν έχεις παιδιά δεν μπορείς να κάνεις σχέδια ή τέλος πάντων να είσαι σίγουρος  ότι θα πραγματοποιηθούν όλα όπως τα έχεις υπολογίσει και βρεθήκαμε σήμερα ξημερώνοντας με 3 παιδιά συναχωμένα. Ομόφωνα αποφασίσαμε να μην τους λείψουμε το βράδυ μια και θα είναι ταλαιπωρημένα και έτσι και αλλιώς εμείς αναβάλλαμε την έξοδο μας αυτή για το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας. Έτσι η βραδιά θα κυλήσει με ταινιούλα εποχής  και έφτιαξα κάτι ταιριαστό νομίζω. Από το βιβλίο Vintage cakes (Julie Richardson) έφτιαξα ένα παλαιομοδίτικο κέικ με μύρτιλλα και καλαμποκάλευρο και μια κρέμα Ανγκλαίζ για συνοδεία.

Για το κέικ

1 ¼ φλ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 ½ κ.γ. μπεικιν πάουντερ
½ κ.γ. αλάτι
¼ κ.γ. σόδα μαγειρική
¾ φλ αλεύρι καλαμποκιού
½ φλ βούτυρο ανάλατο λιωμένο
½ φλ μέλι
2 αυγά
1 φλ sour cream
2 φλ μύρτιλλα
¼ φλ ζάχαρη καστανή

Βουτυρώνουμε μια φόρμα 23 εκ. και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπεικιν παουντερ, την σόδα , το αλάτι και το καλαμποκάλευρο .
Στο μπολ του μίξερ χτυπάμε τα αυγά με το βούτυρο και το μέλι να αφρατέψουν. Ρίχνουμε την sour cream και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.  Ρίχνουμε μέσα τα στερεά υλικά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Προσθέτουμε τα μισά μύρτιλλα και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα απαλά.  Ρίχνουμε το μείγμα στην φόρμα μας και από πάνω απλώνουμε τα υπόλοιπα μυρτιλλα. Πασπαλίζουμε με την καστανή ζάχαρη και ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά.

Για την κρέμα ανγκλαίζ (Michael Roux)

500 μλ ζάχαρη
125 γρ ζάχαρη
1 στικ βανίλιας κομμένο στην μέση
6 κρόκους αυγών

Βάζουμε το γάλα, το 1/3 της ζάχαρης και το στικ βανίλιας σε μια μικρή κατσαρόλα να βράσει σε μέτρια φωτιά. Παράλληλα χτυπάμε τους κρόκους αυγών με την υπόλοιπη ζάχαρη μέχρι να γίνουν παχύρευστα. Περιχύνουμε με το βρασμένο γάλα τους κρόκους ανακατεύοντας συνεχώς και στην συνέχεια βάζουμε το μείγμα στην κατσαρόλα ξανά και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά. Η κρέμα είναι έτοιμη όταν επικαλύπτει ελαφρά το πίσω μέρος μιας ξύλινης κουτάλας και όταν την διαπεράσουμε με το δάχτυλο μας δεν αφήνει ίχνος σε εκείνο το σημείο. Τότε την βγάζουμε από την φωτιά, την βάζουμε σε ένα μπολ και αφήνουμε να κρυώσει.
Σερβίρουμε το κέικ με την κρέμα ανγκλαίζ από πάνω.

3 σχόλια:

  1. Καλημέρα και καλή εβδομάδα Ιωάννα μου!
    Πράγματι όταν έχεις πιτσιρικάκια, τα σχέδια σου μπορεί να αναβληθούν ή να τροποποιηθούν σε χρόνο μηδέν. Και τα 3 συναχομένα; περαστικά σας!
    Με τόσο νόστιμο κεκάκι, σίγουρα η αναβολή της εξόδου θα ήταν πολύ γλυκιά!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα και καλή εβδομάδα! Περαστικά εύχομαι στα πιτσιρικάκια σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Περαστικά σας.. τι να κάνεις τα πιτσιρίκια δεν έχουν πρόγραμμα.

    Ωραίο το παλιομοδίτικο κέικ και η κρεμ Ανγκλαίζ το κάνει ακομα πιο πλούσιο.

    Φιλιά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή