13 Νοε 2012

Baked apples with spices and nuts- Γεμιστά μήλα με μπαχαρικά και ξηρούς καρπούς




Η συνταγη για μηλα στο φούρνο γεμιστά από το βιβλίο της Beatrice peltre recipes for an inspired life ελαφρώς παραλλαγμένη. Παραθετω την συνταγη όπως είναι στο βιβλίο και πιο κάτω στα ελληνικά.

Recipe adapted from Beatrice Peltre’s book recipes for an inspired life. I have make few changes but still is perfect.
4 tbls dried cranberries finely chopped
4 tbls shelled unsalted pistachios finely chopped
4 tblsp silvered almonds finely chopped
235 ml apple juice
Finely grated zest and juice of a lemon
1 vanilla bean split open and seeds scraped out
4 apples
4 cinammon sticks
Sugar demerara (the recipe was turbinado sugar)
Butter (the recipe was 3 tbsp olive oil)

In a small bowl combine the cranberries, pistachios and almonds; set aside. In a pot combine the apple juice, lemon zest, vanilla bean and seeds. Bring to boil, then remove from heat. Cover and leave to infuse for 30 minutes. Preheat oven to 180 c. core the apples, then slice the top off each one and drizzle with lemon juice. Place the apples in a baking dish and divide the nut-cranberry stuffing among them. Place a cinnamon stick in each one and a piece of butter and cover with their tops. Pour the infuse d juice over the apples and sprinkle with sugar. Place the apples in the oven and bake for 1 hour. Serve warm with yogurt on the side.
 

4 κ.σ αποξηραμένα cranberriesψιλοκομμένα
4 κ.σ. ψιλοκομμένα φιστίκια αιγίνης ανάλατα
4 κ.σ. ψιλοκομμένα αμύγδαλα
235 μλ χυμός μήλου
Ξύσμα και χυμό από  1 λεμόνι
1 βανίλια
4 μήλα
4 στικ κανέλλας
Βούτυρο (η συνταγη χρησιμοποίει 3 κ.σ. ελαιόλαδο)
Ζάχαρη εγώ έβαλα demerara η συνταγή χρησιμοποιεί turbinado

Σε μπολ ανέμειξα τους ξηρούς καρπούς με τα cranberries. Σε κατσαρολάκι έβαλα τον χυμό μήλου, το ξύσμα λεμονιού, την βανίλια και άφησα να έρθουν σε σημείο βρασμού. Σκέπασα την κατσαρόλα και άφησα για 30 λεπτά. Προθέρμανα τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Αφαίρεσα τον πυρήνα από τα μήλα και έκοψα μια φέτα από την κορυφή καθενός, ράντισα με λεμόνι. Τα τοποθέτησα σε ταψάκι και μοίρασα την γέμιση σε κάθε μήλο , έβαλα ένα στικ κανέλλας στο καθένα και ένα κομμάτι βούτυρο. Σκέπασα με το καπάκι , έριξα από πάνω τον χυμό από την κατσαρολα και πασπάλισα με  μπόλικη ζάχαρη. Τα έψησα στον φούρνο για περίπου 1 ώρα μέχρι να μαλακώσουν. Τα συνοδεύετε είτε με Σαντιγύ είτε με γιαούρτι. Είναι πεντανόστιμα και αρωματικά.

4 σχόλια:

  1. Πολύ γευστικό επιδόρπιο, ελαφρύ και ευπαρουσίαστο!
    Φαντάζομαι και πόσο αρωματικό θα είναι!
    Φιλιά, καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το ιδανικό γλυκό για μένα που τρελαίνομαι για μήλα! Κριτσανιστή και αρωματική η γέμιση ταυτόχρονα.. Μμμμ.. Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Απο τα αγαπημενα... μονο που δεν ειχα την συνταγη του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Tα ψητά μήλα τα λατρεύω και τωρα που χειμωνιάζει μ αρέσουν πιο πολύ.
    Υπέροχα και αρωματικά τα δικά σου.

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή