19 Μαΐ 2011

Ώρα για τσάι με τσουρέκι πολίτικο



Επιτέλους τα κατάφερα! Έφτιαξα το τέλειο τσουρεκι! αφρατο μυρωδάτο και πολύ νόστιμο! Η κλασσική πολίτικη συνταγη από τον Παρλιαρο.

Χρησιμοποίησα
40 γρ νωπή μαγιά
190 γρ φρέσκο γάλα πλήρες + 40 γρ χλιαρό
2 αυγά + 1 για επάλειψη
125 γρ βούτυρο αγελάδας σε θερμοκρασία δωματίου
680 γρ αλεύρι σκληρό
120 γρ ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
8 γρ μαχλέπι
8 γρ κρύσταλλοι μαστίχας τους οποίους τους κοπάνισα στο γουδί με λίγη ζάχαρη άχνη μέχρι να γίνουν σκόνη

Σε ένα μπολ έλιωσα την μαγιά σε χλιαρό γάλα. Στον κάδο του μίξερ έβαλα όλα τα στέρεα υλικά (αλεύρι, ζάχαρη, αλάτι) , πρόσθεσα τα δυο αυγά, το μείγμα της μαγιάς και το υπόλοιπο γάλα. Ζυμώνω σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να αναμειχθούν όλα τα υλικά. Προσθέτω σιγά σιγά το βουτυρο σε κομμάτια ενώ συνεχίζεται το ζυμωμα. Προσθεσα και το μαχλεπι με την μαστίχα και συνέχισα μέχρι το μείγμα να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μίξερ και να συγκεντρώνεται γύρω από τον γάντζο.
Τότε το έβαλα σε μια λεκανιτσα σκεπασμένη με πετσέτα και το άφησα να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος του περίπου 2-3 ώρες. Στη συνέχεια το έβγαλα από την λεκάνη, το ζύμωσα λίγο με τα χέρια ώστε να φύγει όλος ο αέρας και το χώρισα σε 3 ίσες μπάλες (τις ζύγισα έτσι ώστε να είναι όντως ίσες). Μετά τις έπλασα σε φιτίλια και στην συνέχεια αφού τις ένωσα στην κορυφή τις έπλασα σε πλεξίδα μεγάλη. Την ξαναφησα άλλη μια ώρα να ξαναφουσκωσει. Όταν ήταν έτοιμη την άλειψα με χτυπημένο αυγό και την έψησα σε προθερμασμενο φούρνο στους 170 βαθμούς περίπου 40 λεπτά. Ότι πρέπει για το τσάι μας με λίγη σπιτική μαρμελάδα φράουλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου