22 Απρ 2017

Steamed rice with kimchi - Ρύζι στον ατμό με kimchi


Έχω προσπαθήσει κάνα δυο φορές ακόμα να φτιάξω kimchi και καταναλώθηκε άμεσα. Δεν μπορώ να σας πω αν ήταν πετυχημένο λιγότερο ή περισσότερο, αυτό είναι κάπως αντικειμενικό θέμα αν πρόκειται για kimchi και εξαρτάται από τον ουρανίσκο του καθενός. Το συγκεκριμένο όμως μου αρέσει πιο πολύ ίσως γιατί έγινε πιο σωστά η ζύμωση και οι μυρωδιές που αναδίνει είναι δυνατές και καθαρές συγχρόνως. Το kimchi είναι ένα κορεατικό είδος ζυμωμένου λάχανου μαζί με άλλα λαχανικά και μια πάστα από σκόρδο , μπαχαρικά και τσίλι πιπεριές. Είναι ίσως η πιο υγιεινή τροφή του πλανήτη γιατί  εκτός από τις βιταμίνες που περιέχει, έχει προβιοτικά και ένζυμα που τόσο χρειαζόμαστε για την σωστή πέψη. Αυτές τις μέρες παίρνω λόγω ασθένειας αυστηρή αντιβίωση οπότε έσπευσα να το φτιάξω για να ενισχύσω τον οργανισμό μου.


Για το kimchi θα χρειαστείτε
 
1 λτ νερό
1 λάχανο κατά προτίμηση βιολογικής γεωργίας
3 κ. Αλάτι
Ραπανάκια
1 κρεμμύδι
1 κόκκινη πιπεριά
45 γρ φρέσκο τζίντζερ τριμμένο
2 σκ. Σκόρδο
6 πιπερίτσες τσίλι

 
Ξεκινάμε αναμιγνύοντας το νερό με το αλάτι. Κόβουμε το λάχανο και τα ραπανάκια και το ρίχνουμε στο αλατισμένο νερό. Το πιέζουμε κάτω ώστε να σκεπάζει το νερό τα λαχανικά και τοποθετούμε ένα πιάτο από πάνω ώστε με το βάρος του να κρατάει κάτω από το νερό τα λαχανικά. Το αφήνουμε από 8 ως 24 ώρες.
Στην συνέχεια βάζουμε στο γουδί το τζίντζερ, σκόρδο, τσίλι πιπεριές και πιπέρι καγιεν αν το θέλουμε Το χτυπάμε μέχρι να γίνει μια πάστα.
Σουρώνουμε το λάχανο κρατώντας όμως το νερό. Το δοκιμάζουμε και αν είναι πολύ αλμυρό το ξεπλένουμε, αν όχι το βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ και τοποθετούμε τα κρεμμύδια και ρίχνουμε από πάνω την πάστα και με τα χέρια μας ανακατεύουμε να πάει παντού. Το μεταφέρουμε σε καθαρό αποστειρωμένο βάζο και πιέζουμε με δύναμη ώστε να βγουν όλα τα ζουμιά και να καλύπτουν τα λαχανικά. Το σκεπάζουμε με μια πετσέτα και το αφήνουμε στον πάγκο της κουζίνας μας ανοίγοντας και πατώντας προς τα κάτω τα λαχανικά τακτικά. Εγώ το άφησα 4 μέρες και μου φάνηκε έτοιμο Το έβαλα στο ψυγείο και το χρησιμοποιώ είτε σε άλλες συνταγές είτε το τρώω πάνω σε ψωμί σαν μπρουσκέτα.  Όσο πιο πολύ το αφήνεις τόσο πιο πολύ γίνεται η ζύμωση. Στο ψυγείο επιβραδύνεται αρκετά.
Εδώ το έβαλα πάνω σε ρύζι ατμού, προσθέτοντας ελαιόλαδο και σος tamari και το συνόδεψα με μια σαλάτα με κολοκυθάκια , αβοκάντο chia σπόρους και φύτρες από φασόλια ροβίτσα (mung beans) που θα σας πω σε άλλο ποστ πως τις φτιάχνουμε.
 

1 σχόλιο: