25 Σεπ 2016

Carob and flaxseed flour bread with red pepper pesto - Ψωμί από αλεύρι χαρουπιού και λιναρόσπορου με πέστο κόκκινης πιπεριάς


Tην γεύση του χαρουπιού είτε την λατρεύεις είτε την μισείς. Να σε αφήσει αδιάφορο δεν νομίζω ότι συμβαίνει. Οι μεγαλύτεροι σίγουρα θα έχουν ακούσει ιστορίες από την κατοχή όπου χάρη στο χαρούπι επιβιώσανε πολλοί άνθρωποι της πείνας, και οι νεότεροι θα έχουν ενημερωθεί από τα διατροφικά οφέλη του χαρουπιού. Εγώ την λάτρεψα αυτή την γεύση και την έχω χρησιμοποιήσει από ψωμί , κέικ , μπισκότα και διάφορα. Εδώ το συνδύασα με το αγαπημένο μου άλειμμα με πιπεριές φλωρίνης!

 

Για το χαρουπόψωμο με αλεύρι λιναρόσπορου
 
250 γρ . αλεύρι από χαρούπι
250 γρ . αλεύρι από λιναρόσπορο
120 μλ νερό χλιαρό
15γρ. μαγιά νωπή, κομματιασμένη με το πιρούνι
1 κουτ. γλυκού αλάτι
2 κουτ. σούπας μέλι
4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
 
 

Διαλύουμε την μαγιά στο νερό και αφηνουμε 5 λεπτά. Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τα αλεύρια, το αλάτι, το μέλι το ελαιόλαδο και το νερό με την μαγιά και ζυμώνουμε για 10 λεπτά.  Η ζύμη είναι λίγο σφιχτή, αν χρειαστεί προσθέτε νερό. Στην συνέχεια σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για περίπου 1.30 ώρα.
Ξεσκεπάζουμε την ζύμη και την χτυπάμε λίγο να φύγει ο αέρας. Την στρώνουμε στην φόρμα μας και αφήνουμε πάλι για 1 ώρα να φουσκώσει. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 και ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά. Ελέγχουμε πάντα το ψωμί αν έγινε χτυπώντας με το δάχτυλό μας το κάτω μέρος του ψωμιού: Ο ήχος πρέπει να ακουστεί κούφιος και ξερός.

 
 Για το άλειμμα με πιπεριές φλωρίνης

5 πιπεριές φλωρίνης
1 σκ. Σκόρδο
100 γρ καρυδόψιχα
1 λεμόνι ξύσμα και χυμός
1 κ.γλ. πάπρικα καπνιστή
1 κ.γλ. καγιέν
Αλάτι - πιπέρι
Ελαιόλαδο
Αρχικά αλείφουμε τις πιπεριές με ελαιόλαδο και τις ψηνουμε στους 200 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά. Τις βγάζουμε από τον φούρνο , τις αφήνουμε να κρυώσουν και τις τυλίγουμε με μεμβράνη για να μπορέσουμε να τις ξεφλουδίσουμε πιο εύκολα.
Όταν τις ξεφλουδίσουμε ,τις βάζουμε στο μπλέντερ μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός του ελαιόλαδου. Σερβίρουμε γαρνίροντας με λίγες σταγόνες ελαιόλαδο, ξύσμα λεμονιού, μαϊντανό και παπαρουνόσπορο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου