10 Οκτ 2010

Κυριακάτικο τραπέζι με αρνάκι φρικασέ με αγκινάρες και αρακά




Φθινοπωρινή Κυριακή σήμερα και είχα καλέσει για τραπέζι τους δικούς μου. Οι οικογένεια μου είναι καλοφαγάδες αλλά προτιμάνε παραδοσιακές γεύσεις. Γι αυτο και αποφάσισα να φτιάξω μια συνταγή που συνδυάζει όμορφα παραδοσιακά υλικά.
Αρνάκι φρικασέ με αγκινάρες και αρακά. Για πρώτο πιάτο έφτιαξα μια πίτα με λαχανικά και φυσικά για επιδόρπιο την τάρτα σοκολάτας μου γιατί την είχαν ζητήσει παραγγελία.
Το φαγητό αυτό αν και θέλει πολύ ώρα να ετοιμαστεί δίνει ένα αποτέλεσμα που σε ανταμείβει. Σε ένα παλιό gourmet είχα πετύχει αυτήν την συνταγή και την είχα δοκιμάσει τότε με επιτυχία. Πρέπει όμως να ομολογήσω ότι την πρώτη φορά το είχα κάνει με αγκινάρες φρέσκες ενώ τώρα πήρα κατεψυγμένες και δυστυχώς έχει διαφορά στη γεύση. Παρολαυτα δεν χάνει σαν πιάτο ιδιαίτερα για ένα όμορφο τραπέζι.



Υλικά
¼ φλ ελαιόλαδο
2 κιλά αρνίσιο μπούτι σε κομμάτια 2 3 εκ
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
4 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1 φλ κρασί λευκό
8 αγκινάρες
1 ½ φλ αρακά
2 αυγά
1 φλ παρμεζάνα
1 φλ μαϊντανό
Χυμό από 1 λεμόνι
Αλάτι πιπέρι



Σε κατσαρόλα ρίχνω το ελαιόλαδο μαζί με τα κομμάτια αρνί και τα σοτάρω μέχρι να ροδοκοκκινίσουν από όλες τις μεριές. Μεταφέρουμε σε πιάτο. Σοτάρουμε τα κρεμμύδια με προσοχή να μην μαυρισουν μόνο να καραμελωσουν. Ρίχνουμε ξανά τα κομμάτια αρνιού ½ φλ του κρασιού, αλάτι πιπέρι  χαμηλώνω την φωτιά και σιγοβράζω μέχρι το κρέας να γίνει. Στην συνέχεια προσθέτω υπόλοιπο κρασί, αγκινάρες τον αρακά το υπόλοιπο κρασί και 1 φλ νερό και συνεχίζω το βράσιμο μέχρι να γίνουν και τα λαχανικά. Αφού γίνουν τα λαχανικά τα μεταφέρω όλα μαζί και το κρέας σε πιατέλα και  ετοιμάζομαι να κάνω την σάλτσα. Αφήνω την κατσαρόλα με τους χυμούς να σιγοβράζει και χτυπώ τα αυγά με τον χυμό λεμονιού και στην πορεια ρίχνω και την παρμεζάνα. Παίρνω κουταλιές από την κατσαρόλα και ρίχνω στο μείγμα αυγού ανακατεύοντας για να εξισοροπηθουν τα υλικά. Ρίχνω το μείγμα μέσα στην κατσαρόλα και ξαναζεσταίνω την σάλτσα. Σερβίρω το κρέας μαζι με τα λαχανικά από πάνω την σάλτσα και πασπαλίζω με μαϊντανό.

8 σχόλια:

  1. Γεια σου wabini,
    ωραια φαινεται η συνταγη σου, αν και δυστυχως δεν μου αρεσει καθολου το αρνακι. Βεβαια μπορω να την φτιαξω με καποιο αλλο κρεας!
    Σου στελνω την παρακατω διευθυνση η οποια μπορει να σε ενδιαφερει : www.festivalphotoculinaire.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υπέροχο το φρικασέ. Χάρηκα που γνωριστήκαμε στο Camp. Έβαλα φωτογραφίες στο Facebook.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @Ivy
    και εγω θα ανεβασω φωτογραφιες απο το camp συντομα. βεβαια δεν ειμαι στο facebook αλλα θα ανεβασω post εδω! ηταν ομορφα :) και χαρηκα και εγω που επιτελουσ σας γνωρισα.

    @dunky
    τελικα ουτε εγω προλαβα να μπω χθες και μαλλον ουτε σημερα θα ανεβασω τισ συνταγες γιατι εχω θεμα με τον υπολογιστη. δεν ξεχναω ομωσ αυριο θα τις εχεισ.
    φιλιααααααααααααααααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τελικά αυτές οι συναντήσεις βοηθουν να ανακαλύπτουμε blogs σαν το δικό σου.
    Θα τα λέμε συχνά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ioanna mou ego anebasa photo sto facebook (os foivi geller) sintoma kai sto blog! se exo kai otan milas!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. agapimeni mou, thelo tin sintagi ton iperoxon brioche sou kai mia sintagi gia almiri tarta parakalo!!!!! yum yum yummmmmm!!!!!!!! oti exete euxaristisi!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. akiri i almiri tarta! tin brika!!!! perimeno ta theika brioche sou!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή